Ας γνωρίσουμε καλύτερα τον Λεωνίδα Μαμά..Η κουβέντα έγινε στην αυλή του σπιτιού του στην Κάρυστο.
  • Δημοσίευση: Κόλλια Σοφία 

    Ας γνωρίσουμε τον γιατρό Λεωνίδα Μαμά.

    Η κουβέντα με τον κ. Λεωνίδα Μαμά έγινε στην αυλή του σπιτιού του στην Κάρυστο.

    Το ίδιο το σπίτι έχει την δική του ιστορία μιας και κτίστηκε το 1860 από τον Νικόλαο Γιατράκο.
    Ο Νικόλαος Γιατράκος , Μανιάτικης
    καταγωγής, ήρθε στην Νότια Εύβοια με το εκστρατευτικό Σώμα του Ηλία Μαυρομιχάλη το 1822 και πολέμησε στα Στύρα.
    Με την βασιλεία του Όθωνα και την χάραξη της πόλης, ο Ν.Γιατράκος έκτισε ένα από τα πρώτα σπίτια στην νέα πόλη.
    Ο γιός του Δημήτριος Γιατράκος, διετέλεσε Δήμαρχος και άνοιξε δρόμους πολύ φαρδείς για τότε, ικανοποιητικούς για σήμερα.
    Η κόρη του Ευδοξία Λάμπρου έκανε δωρεά το οικόπεδο και τα πρώτα χρήματα για το Γηροκομείο Καρύστου.

    Η Μαρία Λάμπρου σύζυγος του Λεωνίδα Μαμά, απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας, συνεχίζει την παράδοση προσφοράς στην τοπική κοινωνία με τον αγώνα της για την ανάδειξη και αναγνώριση του Κάστρου σαν ιστορικό και πολιτιστικό ορόσημο της περιοχής.

    Ο Λεωνίδας και η Μαρία, έχουν δύο κόρες. Την Θάλεια και την Εύα.
    Η Θάλεια τελειώνει το διδακτορικό της στην Προεμφυτευτική Διάγνωση (Γενετική) των Εμβρύων για κληρονομούμενες παθήσεις στο University College London και θα έρθει να εργαστεί στην Ελλάδα.
    Η Ευδοξία (Εύα), τελείωσε την Ιατρική στο King's College London . Εργάστηκε στην Αγγλία και συνεχίζει την ειδικότητα της στη Γυναικολογία Μαιευτική στην Αθήνα.

    Ο κ.Μαμάς έχει την ευτυχία να χαίρεται τους καρπούς των κόπων του και να συνεχίζει να αγωνίζεται καθημερινά για την βελτίωση των μεθόδων που χαρίζουν την ευτυχία σε τόσα και τόσα ζευγάρια.
    Ο δρόμος για την σημερινή επιτυχία ξεκίνησε το 1965 όταν άρχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Αθηνών.
    Από τον δεύτερο κιόλας χρόνο εργάστηκε στην Γενική Κλινική σαν βοηθός Χειρουργείου.
    Εκεί είχε την τύχη να δουλέψει μαζί με διακεκριμένους επιστήμονες και να μάθει σωστή Εφαρμοσμένη Ιατρική.
    Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, όπου υπηρέτησε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για 3 χρόνια, προχώρησε με την ειδικότητα του στο Μαιευτήριο Έλενα.

    Ολοκλήρωσε την ειδικότητα του στο Μαιευτήριο Έλενα με σύγχρονη εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Το επόμενο στάδιο ήταν η εργασία στην Αγγλία όπου και γεννήθηκε η Θάλεια.

    Από το 1986 ασχολείται με την Μαιευτική Γυναικολογία και ειδικότερα με την αναπαραγωγή στον Ιδιωτικό Τομέα.

    Το 1999 είναι ο χρόνος ίδρυσης του Κέντρου Αναπαραγωγής NEOGENESIS.
    Web site:
     www.neogenesis.gr

    Μια από τις προσφερόμενες θεραπείες του Κέντρου είναι η αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης με την χορήγηση της ορμόνης D.H.E.A.
    O γιατρός είχε την πρωτοποριακή ιδέα να χορηγήσει την ορμόνη σε γυναίκες κάτω των 40 χρόνων, ενώ ο Gleicher που για πρώτη φορά εφήρμοσε την χορήγηση της ορμόνης, την συνιστούσε σε γυναίκες 40 και πάνω.

    Δεν νοείται γιατρός- επιστήμονας- ερευνητής, χωρίς βιβλιογραφία.
    Έτσι ο γιατρός δεν έχει μόνο μια πολύ πλούσια βιβλιογραφία σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, αλλά και μια ισχυρή παρουσία σαν κριτής άρθρων σε επιστημονικές εκδόσεις.

    Ο κ.Μαμάς όμως είναι και εφευρέτης όπως θα διαβάσετε στο απόσμασμα από το σάιτ..

    Μετά από αρκετά χρόνια κλινικών μελετών, το Κέντρο μας παρουσίασε τη νέα μέθοδο ενδομητρικής σπερματέγχυσης (IUTPI) με 10 κ.ε. εγχυομένου καλλιεργητικού το οποίο περιέχει το σπέρμα.
    Η αυξημένη ποσότητα και η χρήση του ειδικού κολποδιαστολέα στεγανοποίησης του τραχήλου (DNB Cervical Clamp), σχεδιασμένου από τον Διευθυντή του Κέντρου μας κ. Λ. Μαμά, δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλύτερο αριθμό σπερματοζωαρίων να φθάσουν τα σημεία όπου συνήθως γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου.

    Η μέθοδος ήδη εφαρμόζεται σε Κέντρα της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία κ.α.) και Ασίας (Πακιστάν, Μαλαισία κ.α.) όπου εξάγεται και ο ειδικός κολποδιαστολέας στεγανοποίησης του τραχήλου. Είναι μία περίπτωση εξαγωγής από την Ελλάδα ιατροτεχνολογικού εργαλείου.

    Δεν είναι μόνο όμως ένας ενεργός και πολυσχιδής επιστήμονας αλλά και ένας άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες και προσφορά στα κοινά.

    Διετέλεσε Πρόεδρος της Αδελφότητας Καρυστίων για πολλά χρόνια.
    Στην περίοδο της θητείας του ιδρύθηκε η Τράπεζα Αίματος.
    Στην αρχή η αιμοδοσία γινόταν σε ένα βαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα Αθηνών.
    Οι πρώτοι αιμοδότες ήταν περίπου 16,17 άτομα.
    Κατόπιν η αιμοδοσία γινόταν στην Κάρυστο, στο καφέ που υπήρχε εκεί που είναι τώρα συμβολαιογραφείο όπου είχαν μαζέψει 81 φιάλες.
    Μετά σειρά είχε το Νοσοκομείο Καρύστου, όπου γίνεται μέχρι και σήμερα.
    Η Τράπεζα Αίματος της Αδελφότητας Καρυστίων είναι αυτήν την στιγμή μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα με 400 φιάλες τον χρόνο και μια τεράστια προσφορά στην κοινωνία.

    Σειρά είχε η Πανευβοική Ομοσπονδία Τοπικών Συλλόγων όπου διετέλεσε στην θέση του Προέδρου για 4 χρόνια.

    Υπήρξε Γραμματέας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

    Μέσα από την κουβέντα μας έμαθα το πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει για την χώρα μας ο ιατρικός τουρισμός.
    Η Ελλάδα έχει έγκυρους επιστήμονες και ειδικά για την αναπαραγωγή τα ζευγάρια μπορούν να συνδυάζουν τις διακοπές τους με την προσπάθεια για μια εγκυμοσύνη σε ένα πολύ οικονομικό πακέτο..
    Έμαθα ακόμα το πόσο δύσκολο είναι να καταχωρήσεις μια εφεύρεση και μετά να βρεις ανθρώπους που θα πιστέψουν στην ιδέα σου και θα ρισκάρουν μαζί σου!

    Το συμπέρασμα είναι ότι αν ένας επιστήμονας παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης και τις ανάγκες των ανθρώπων μπορεί να νιώθει τον παλμό της ζωής και να συνεχίζει το έργο του και την προσφορά του με νεανική διάθεση.

    Ελπίζω να βρήκατε τόσο ενδιαφέρουσα την κουβέντα μας όσο την βρήκα και εγώ, και ελπίζω ακόμα να συγχωρήσετε τα όποια λάθη μου.