Καταπατητές δημόσιας γης οι κάτοικοι του Καβοντόρου! Λίγο πριν την εκκίνηση των επενδύσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του Καβοντόρου...
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΥ ΓΗ»

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΒΟΝΤΟΡΟΥ

    Λίγο πριν την εκκίνηση των επενδύσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή του Καβοντόρου, οι «μάσκες» πέφτουν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναγκάζονται να εμφανίσουν τους όρους και τις προθέσεις τους για το έργο που σχεδιάζουν.
    Ο Σύλλογος «Καβοντόρου Γη» κατάφερε να εξασφαλίσει επιστολή των εταιρειών αιολικών πάρκων συμφερόντων Κοπελούζου, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με την οποία επιχειρήται η αντίκρουση της αρνητικής γνωμοδότησης της Νομαρχιακής Επιτροπής Ευβοίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή του Καφηρέα.
    Ουσιαστικά ο Όμιλος κάνει απευθείας παρέμβαση στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, ζητώντας από το Υπουργείο να αγνοήσει τις αρνητικές αποφάσεις όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους που κατέθεσε.
    Μεταξύ άλλων, οι εταιρείες συμφερόντων Κοπελούζου, στην επιστολή τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, δε διστάζουν να χαρακτηρίσουν τους κατοίκους και ιδιοκτήτες γης του Καβοντόρου ως καταπατητές.
    Συγκεκριμένα αναγράφεται: « Το να μισθώνει κάποιος Δημόσια Δασική Γη από τον καταπατητή της αποτελεί ποινικό αδίκημα»
    Στην ίδια επιστολή, σχολιάζει τις σχετικές αποφάσεις του (τότε) Δήμου Μαρμαρίου και τις χαρακτηρίζει: «λανθασμένες και προκλητικές προς κάθε έννοια έννομης οργάνωσης της κοινωνίας, αποπνέουν άρωμα αυτοδικίας και οδηγούν σε μια κοινωνία όπου κριτήριο για το περιβάλλον αποτελεί ο χρηματισμός εκείνων που ανακηρύσσουν εαυτούς ως ιδιοκτήτες γης»
    Αναρωτιόμαστε, βάσει ποιών στοιχείων κατηγορούμαστε ως καταπατητές δημόσιας γης;
    Μια κατηγορία που αφορά πλέον όλους τους ιδιοκτήτες γης της Νότιας Καρυστίας, αφου μια τέτοια εξέλιξη συμπαρασύρει ολόκληρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής.
    Ένας αντικειμενικός παρατηρητής, αφού θα εξέταζε το θέμα της ιδιοκτησίας γης στην περιοχή της Καρυστίας θα κατέληγε εύκολα στο συμπέρασμα περί απόλυτης νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας.
    Είναι βέβαιο, όμως, πως θα έβλεπε ότι υπάρχει σειρά τίτλων που κρατάει από το 1880 και παλαιότερα.
    Θα γνώριζε τις διεθνείς Συμφωνίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε το σύγχρονο Ελληνικό Κράτος και διαμόρφωσαν το ιδιοκτησιακό καθεστός της Καρυστίας.
    Θα ενημερώνονταν ότι έχουν ήδη εκδοθεί δύο δικαστικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό, που και οι δύο αναγνωρίζουν τους ενάγοντες ιδιοκτήτες κυρίους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
    Θα μάθαινε ότι υπάρχει σειρά αναγνωριστικών αγωγών που παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.
    Αυτά, εάν ο ενδιαφερόμενος είχε αντικειμενικά κριτήρια εξέτασης του θέματος και όχι μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του.
    Σε κάθε περίπτωση η κατηγορία περί καταπατήσεως δημόσιας γης από Έλληνες πολίτες, είναι από μόνη της κολάσιμη όταν μάλιστα αποτελεί μέρος της προσπάθειας υποψήφιου επενδυτή να εκμεταλευτεί προς όφελός του αυτή τη γη και δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη τεκμηρίωση για την εγκυρότητά της.
    Οι ιδιοκτήτες γης του καβοντόρου και κατ’ επέκταση όλης της Νότιας Εύβοιας, θα προασπίσουν στο ακέραιο τα νόμιμα και Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους.
    Θα απαντήσουν σε αυτή την συκοφαντική και άδικη επίθεση που δέχονται με όσα ο Νόμος τους επιτρέπει και θα υπερασπιστούν και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο της γης των προγόνων τους.

    Με εκτίμηση

    Κώστας Καλλιανιώτης                    Μαρία Γκάγκωση
    Πρόεδρος                                       Γραμματέας