Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας. Ο Σύλλογός θεωρεί απαραίτητο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου να πάρει θέση ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι θέλει και πού βαδίζει η περιοχή.
  • Σύλλογος Προστασίας Καρυστίας

    Ο Σύλλογός θεωρεί απαραίτητο το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου να πάρει θέση ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι θέλει και πού βαδίζει η περιοχή.

    Συνάντηση ΔΣ του ΣΠΠΕΝΚ Παρασκευή 28/10/2011, Ξενοδοχείο Καρύστιον

    Παρόντες:Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Θ. Μπούσουλας, Μ. Γερολύμπου, Λ. Γερόλυμπος, Α.Γκουντή, Τ. Στέφας, Α. Ζάκκας, Σ. Κόλλια, Κ. Μαρίνος, Μ. Παπαμικρούλη, Ε.Βούλγαρη

    Η επικείμενη εγκατάσταση 73 νέων ανεμογεννητριών της εταιρείας DAMCO στις κορφές της Οχης και ακόμηπερισσότερων στο άμεσο μέλλον των εταιρειών ΤΕΡΝΑ και RF Energy είναι ένα θέμα μέγιστης σημασίαςγια την Νότια Καρυστία. H κορφές της Οχης και όλος ο Καβοντόρος ουσιαστικά απειλούνταιμε μια βίαιη επέμβαση που θα αλλάξει μια για πάντα το φυσικό περιβάλλον και τηζωή των κατοίκων. Η μετατροπή μιαςπαρθένας περιοχής σε εργοταξιακό βιομηχανικό τοπίο υποθηκεύει το μέλλον τηςΚαρυστίας με πολλούς τρόπους :

    Α. Αλλάζει ο χαρακτήρας της περιοχής μέσα από μια δραματικήμεταβολή του τοπίου γεγονός που ακυρώνει το μέλλον του τουρισμού στην περιοχήμας. Η Νότια Καρυστία θα χάσει την τουριστική της αξία ως τόπος με άγρια φυσικήομορφιά που εντυπωσιάζει Έλληνες και ξένους τουρίστες.

    Β. Η γη και οι κατοικίες θα πάψουν να είναι ελκυστικές γιαπώληση όταν ο τόπος μας θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο καιεργοτάξιο.

    Γ. Θα υποβαθμιστεί η ποιότηταζωής των ντόπιων κατοίκων που θα αναγκαστούν να ζουν κοντά σε γραμμές υψηλήςτάσης και θα υποστούν τις παράπλευρες συνέπειες των αιολικών πάρκων όπωςπυρκαγιές, διαβρώσεις και κατολισθήσεις από τα μπαζώματα και τις εκσκαφές γιατη διάνοιξη νέων δρόμων.

    Δ. Θα μειωθεί η κτηνοτροφική και η γεωργική γη που σταεπόμενα δύσκολα χρόνια την χρειαζόμαστε ατόφια για να επιβιώσουμε.

    Όλα αυτά είναισημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον αυτού του τόπου, αλλά δεν έχουν έρθει ακόμη σε συζήτηση στο ΔήμοΚαρύστου ούτε έχουν γίνει ευρύτερα γνωστά στην τοπική κοινωνία. Αντίθετα τοθέμα των αιολικών πάρκων έχει περιοριστεί στο εάν θα εισπράξουν ενοίκια ή όχιοι ιδιοκτήτες γης. Η μελέτη για τις 73 α/γ της DAMCO δεν αναφέρει λέξη ότι θααποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες γης. Όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες που μάλιστα υποστηρίζονταιαπό την πρόσφατη νομοθεσία (ν.3851/2010), μπορούν να παρακάμψουν τουςιδιοκτήτες γης επειδή οι τελευταίοι δενέχουν ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας.

    Ο Σύλλογός μας θεωρεί απαραίτητο το Δημοτικό Συμβούλιο ναπάρει θέση πάνω σε όλα τα παραπάνω ζητήματα ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι θέλει καιπού βαδίζει η περιοχή. Επιπλέον όμως η ίδια η κοινωνία χρειάζεται να ενημερωθείκαι να εκφράσει τη γνώμη της γιατί η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων αφορά τομέλλον όλων μας.

    Αναμένουμε λοιπόν να πραγματοποιηθεί ένα Δημοτικό Συμβούλιομε αποκλειστικό θέμα τα αιολικά πάρκα όπως δεσμεύθηκε ο Δήμαρχος κ. Ν. Μανώληςστο Γιοκάλειο (16/10/2011). Από την πλευρά μας επιδιώκουμε την ενημέρωση τωνφορέων και όλων των κατοίκων. Θα μείνουμε απαθείς ή θα αντιδράσουμε στην ολική καταστροφή τουφυσικού πλούτου της Νότιας Καρυστίας;

    Χ. Μπερέτη –Πρόεδρος

    Θ.Μπινιάρης - Γραμματέας