Τα ΑΠ σε Οχη και Καβοντόρο - η Πράξεις χαρακτηρισμού - του καταναγκασμού ΔΙΑΒΑΣΤΕ
  •  Αιολικά Πάρκα στην Οχη και τον Καβοντόρο 164 MW (73 α/γ, 8 ΑΠ) της εταιρείας DAMCO έχουν πάρει έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων και ακολουθεί η έγκριση εγκατάστασης.
    -167 MW ( περίπου 73 α/γ ) της εταιρείας ΤΕΡΝΑ πρόκειται να πάρουν έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων άμεσα. Πρόσφατα πήραν θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
    -150 MW (48 α/γ με ύψος 150μ.) της εταιρείας RF Energy έχουν πάρει άδεια παραγωγής και πάνε για έγκριση έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
    Επίσης έχουν πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων δύο αιολικά πάρκα άλλων εταιρειών πλησίον της Καρύστου:
    - Πλακωτά – Πόρτες με 29 α/γ
    - Σταυρός κοντά στον Καστανόλογγο με 29 α/γ
    Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της DAMCO περιγράφει ξεκάθαρα τι πρόκειται να κάνει η εταιρεία για την εγκατάσταση των 73 α/γ. Παρόμοια έργα θα κάνουν και οι άλλες
    εταιρείες με τη διαφορά ότι η ΤΕΡΝΑ θα μοιραστεί το δίκτυο υψηλής τάσης με την DAMCO, ενώ η RF Energy θα φτιάξει δικό της δίκτυο υψηλής τάσης και υποσταθμούς.
    Για την DAMCO σύμφωνα με τη μελέτη θα γίνουν:
    - α/γ 2,3MW με συνολικό ύψος 80 μέτρα. Γύρω από κάθε α/γ θα εκχερσωθεί και ισοπεδωθεί μια επιφάνεια 2,5 στρεμμάτων με βάθος εκσκαφής 1 μέτρο. Τα προϊόντα εκσκαφής (2.500 κ.μ ανά α/γ) θα χρησιμοποιηθούν για να διαμορφωθούν τα πλατώματα.
    - Για τη θεμελίωση θα ανοιχτούν κυλινδρικά σκάμματα με διάμετρο 15 μέτρα και βάθος 2,5 μέτρα. Για τη στερέωση κάθε α/γ θα χρειαστούν 350 κυβικά μπετόν.
    - Tο δίκτυο μεταφοράς μεσαίας τάσης από τις ανεμογεννήτριες στους υποσταθμούς θα είναι υπόγειο με μήκος 110χμ. και θα ακολουθήσει την οδοποιία.
    - Ένα εναέριο δίκτυο υψηλής τάσης 150KV μήκους 23χμ. θα ξεκινάει από την Αμυγδαλιά και θα φτάνει στον Μπούρο (θέση Σπηλιά). Τα τελευταία 700μ. προς τον Μπούρο θα υπογειοποιηθούν.
    - 3 υποσταθμοί ανύψωσης τάσης στην Αμυγδαλιά, Αντιά και Πλατανιστό.
    - 32 χμ. νέων δρόμων για την πρόσβαση στα 8 Αιολικά Πάρκα θα γίνουν με προδιαγραφές κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων π.χ ανυψωτικά μηχανήματα 800 τόνων. Οι δρόμοι θα έχουν πλάτος 5 μέτρα τουλάχιστον και ελάχιστη κλίση 12%. Οι εκσκαφές και οι εκβραχισμοί που θα γίνουν (διάνοιξη, πρανή, τάφρος ομβρίων) υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 κυβικά μέτρα. Οπου οι κλίσεις είναι έντονες ο δρόμος θα κατασκευαστεί ΄΄με διατομή σε πλήρες όρυγμα΄΄. Το περίσσευμα χωμάτων και βράχων θα χρησιμοποιηθεί για επιχώματα ή απλή απόθεση σε χώρους που δεν προσδιορίζονται.
    Μύθοι της αιολικής βιομηχανίας.
    Τα αιολικά πάρκα αντικαθιστούν τα συμβατικά εργοστάσια.
    Πρώτον η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ δεν είναι επαρκής σε ποσότητα για να καλύψει τις ανάγκες και δεύτερον και σημαντικότερο η παραγόμενη ενέργεια είναι ασταθής. Η τάση ρεύματος σκαμπανεβάζει λόγω του μεταβαλλόμενου αέρα και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει με ασφάλεια το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας εάν δεν λειτουργούν παράλληλα σταθμοί ορυκτών καυσίμων. Επίσης επειδή η παραγωγή ρεύματος από τον άνεμο είναι απρόβλεπτη, μπορεί να υπάρχει περίσσεια παραγόμενου ρεύματος όταν η ζήτηση κατανάλωσης είναι χαμηλή ή να υπάρχει αιχμή ζήτησης αλλά να μην υπάρχει διαθέσιμο ρεύμα από ανεμογεννήτριες επειδή δεν φυσάει. Το παραγόμενο ρεύμα από ΑΠΕ δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτεί, αλλά καταναλώνεται τη στιγμή που παράγεται.
    Τα αιολικά πάρκα προσφέρουν δωρεάν ενέργεια από τον άνεμο.
    Η κατασκευή των ανεμογεννητριών, η εγκατάσταση και η λειτουργία τους που απαιτεί γραμμές μεταφοράς ρεύματος και εξισορρόπηση της τάσης είναι πανάκριβες επενδύσεις. Το κόστος για τις εταιρείες θα ήταν απαγορευτικό εάν δεν υπήρχαν οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης στην κατασκευή αλλά και στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμή πάνω από την τιμή του ρεύματος που παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα. Εάν η KWh συμβατικού ρεύματος κοστίζει 0.40 Ευρω, η kWh ρεύματος από ανεμογεννήτριες έχει διπλάσια τιμή 0, 80 Ευρω. Η ΔΕΗ υποχρεούται να αγοράζει το ρεύμα από ΑΠΕ σε υψηλές τιμές και στη συνέχεια καλείται ο καταναλωτής να πληρώσει τη διαφορά τιμής με το τέλος υπέρ ΑΠΕ που είναι ενσωματωμένο στους λογαριασμούς ρεύματος.
    Oι ανεμογεννήτριες σώζουν τον πλανήτη παράγοντας καθαρό ρεύμα από CO2.
    Πρώτον το ρεύμα αυτό δεν είναι αρκετό για τις σύγχρονες ανάγκες, δεύτερον είναι πανάκριβο και τρίτον οι ανεμογεννήτριες προκαλούν ζημιά σε τοπικό επίπεδο. Τα αιολικά πάρκα είναι υπαίθριες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία τους φυσικού χώρου ολοκληρωτικά όταν μπαίνουν σε μεγάλους αριθμούς. Η σύγκρουση με άλλες χρήσεις γης όπως κατοικία, προτατευόμενα τοπία, χλωρίδα, πανίδα και τουρισμός είναι υπαρκτή αλλά αποκρύβεται από την κοινή γνώμη. Μόνο οι τοπικές κοινωνίες που ζουν με τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων καταλαβαίνουν τα προβλήματα και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι φανατικοί πολέμιοι των αιολικών πάρκων προέρχονται από τις τοπικές κοινωνίες.
    ΤΕΥΧΟΣ ΣΤ ’
    ΖΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΕΠΙ ΔΑΣΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ
    ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
    1. Εισαγωγή
    2. Αναλυτική παρουσίαση των ζωνών κατάληψης του έργου για τις οποίες εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς η έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ και την ταφρο καλωδιων μεσησ τασησ (για οσο μηκοσ κατασκευαζεται εκτοσ οδοποιιασ)
    I. Καθάρα
    Ι. Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    Ι. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    II. Σπηλιά
    ΙΙ. Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ΙΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    III. Παλαιόπυργος
    ΙΙΙ.Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ΙΙΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    IV. Πλάτανος
    IV. A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ΙV. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    V. Μηλιά
    V.A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    V. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    VI. Κερασιά
    VI.A Πράξεις χαρακτηρισμού
    VΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    VII. Ανατολή
    VII.A Πράξεις χαρακτηρισμού
    VIΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    VIII. Πλατανιστός
    VIII. A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    VIIΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    B. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ υψηλησ τασης ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ
    Γ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΝΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
    Παραρτήματα
    Ι. Τοπογραφικοί χάρτες – Σχέδια
    ΙΙ. Πράξεις χαρακτηρισμού
    1. Εισαγωγή
    Η παρούσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) και η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο) που θα εκδοθεί μετά την έγκριση της μελέτης αφορούν και καλύπτουν απολύτως, πέραν του έργου αυτό καθ’ εαυτού και όλες τις ζώνες κατάληψης αυτού, δηλαδή τις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ, τις οδούς και την ζώνη κατάληψης του έργου της διασύνδεσης.
    Σχεδόν στο σύνολο τους οι ζώνες κατάληψης του έργου εκτείνονται επί δασικών εκτάσεων όπως προκύπτει από τις αντίστοιχες Πράξεις Χαρακτηρισμού, που αναφέρονται στην συνέχεια. Για τις ως άνω ζώνες κατάληψης, εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς μέσω της έγκρισης της παρούσας μελέτης, η έκδοση έγκρισης επέμβασης επί δασικών εκτάσεων που θα απαιτηθεί να χορηγήσουν, κατά την απόλυτο κρίση τους, οι αρμόδιες δασικές αρχές, στα πλαίσια του Ν.998/79.
    Οι εκτάσεις για τις οποίες εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς η έκδοση έγκρισης επέμβασης έχουν συγκεντρωτικά ως εξής:
    1) Για τους Αιολικούς σταθμούς: Πρόκειται για συνολικά 76 ανεμογεννήτριες. Για κάθε μια θα απαιτηθεί έκταση 50μ. *50 μ. δηλαδή συνολικά 50μ*50μ.*76 Α/Γ= 190.000 τ.μ. ή 190 στρέμματα
    2) Για τους οικίσκους ελέγχου (Ο.Ε.): Πρόκειται για συνολικά οκτώ (8) οικίσκους ελέγχου ένα για κάθε αιολικό σταθμό. Για κάθε ένα από τους εν λόγω οικίσκους ελέγχου θα απαιτηθεί έκταση 4 στρεμμάτων. Επομένως συνολικά θα απαιτηθεί έκταση 8* 4 στρέμματα = 32 στρέμματα ή 32.000τ.μ.
    3) Για την οδοποιία: Πρόκειται για της διάνοιξη νέας οδοποιίας για την σύνδεση των Α/Γ εκάστου πάρκου και των υπό οκτώ αιολικών πάρκων μεταξύ τους, με γεωμετρικά χαρακτηριστικά α) πλάτος δρόμου 5 μέτρα β) μέγιστη κατά μήκος κλίση 12% γ) ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας 25 μέτρα και δ) ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας σε ελιγμό 15 μέτρων με αντίστοιχη διαπλάτυνση οδοστρώματος. Το συνολικό μήκος νέας οδοποιίας ανέρχεται στα 35.937 μέτρα και το συνολικό εύρος κατάληψης 35.937 μέτρα * 5 μέτρα = 179.685 τ.μ. ή 180 στρέμματα περίπου
    4) Για τους δύο νότιους υποσταθμούς (ο τρίτος αναπτύσσεται σε μη δασική έκταση): Συγκεκριμένα για τον υποσταθμό 2 ανύψωσης τάσης 20/150kV «Αντιά» θα απαιτηθεί έκδοση έγκρισης επέμβασης επί εκτάσεως 18 στρεμμάτων και αντίστοιχα για τον υποσταθμό 3 «Πλατανιστός» έγκριση επέμβασης επί εκτάσεως 20 στρεμμάτων περίπου. Συνολικά θα απαιτηθεί η έκδοση έγκρισης επί συνολικής έκτασης 41.834,67 τ.μ. ή 41,8 στρεμμάτων
    5) Για τον τερματικό σταθμό: Πρόκειται για το σημείο υπογειοποίησης πριν την προσαιγιάλωση στη βραχώδη πλευρά της θέσης Μπούρος στην Καρυστία. Για τον εν λόγω σταθμό θα απαιτηθεί έγκριση επέμβασης επί εκτάσεως 2.545,12 τ.μ ή 2,5 στρεμμάτων περίπου.
    6) Για την εναέρια Γ.Υ.Τ. 150 kV: Πρόκειται για την γραμμής υψηλής τάσης διασύνδεσης των οκτώ υπό εξέταση αιολικών πάρκων στο Ν. Εύβοιας μήκους 22.658 μέτρων περίπου η οποία ξεκινά από τον υποσταθμό 1, «Αμυγδαλέα», πλησίον του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος, και καταλήγει στη θέση Μπούρος στο νοτιότερο άκρο της νήσου, με κατεύθυνση βορρά – νότου. Το εύρος της ζώνης κατάληψης υπολογίζεται στα 20 +20 μέτρα, δηλαδή 25.442,71 μέτρα * 40 μέτρα= 1.017.708,4 τ.μ (αφορά στην εναλλακτική λύση προσαιγιάλωσης Νο1). Όσο αφορά τις εναλλακτικές λύσεις Νο2 και Νο3 το εμβαδόν αυτό μειώνεται κατά 24 τ.μ. και 72 τ.μ αντίστοιχα.
    7) Για την επέμβαση στο ΚΥΤ Παλλήνης της ΔΕΗ: Για την πραγματοποίηση της σύνδεσης των μονοπολικών υπόγειων καλωδίων ισχύος στους τριπλούς τριφασικούς ζυγούς 150 kV του ΚΥΤ Παλλήνης (150/400 kV), απαιτείται η επέκταση του. Στην θέση επέκτασης υπάρχουν σήμερα κάποια δένδρα, τα οποία είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν. Η επέκταση συνιστάται στην προσθήκη δύο πυλών για την σύνδεση των ηλεκτρικών αγωγών που φθάνουν στην Παλλήνη στην πλευρά των 150 kV του ΚΥΤ καθώς και στην εγκατάσταση όλου απαιτούμενου διακοπτικού και μετρητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
    Η συγκεκριμένη επέμβαση συνολικής έκτασης της τάξεως των 5.000 τ.μ. (5 στρεμμάτων), πρόκειται να λάβει χώρα στην δυτική πλευρά του ΚΥΤ Παλλήνης πλησίον της υφιστάμενης περίφραξης του, η οποία τον διαχωρίζει από τις γειτονικές κατοικίες και αποτυπώνεται στο συνημμένο τοπογραφικό διάγραμμα υπ’ αριθμ. 31123 A/ 18-01-2005 κλίμακας 1:500 της ΔΕΗ.
    8) Για τη τάφρο καλωδίων μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας: Για τη διασύνδεση των Α/Γ των υπό μελέτη αιολικών πάρκων και την σύνδεση τους με τον εκάστοτε οικίσκο ελέγχου προβλέπεται σε κάποιες περιπτώσεις- κυρίως λόγω του απότομου ανάγλυφου – η διάνοιξη τάφρου για την διέλευση των καλωδίων μέσης τάσης εκτός της όδευσης της προβλεπόμενης οδοποιίας. Το συνολικό μήκος της τάφρου εκτός οδοποιίας και για τα οκτώ αιολικά πάρκα ανέρχεται στα 9.381m και το συνολικό εύρος κατάληψης 9.381 μέτρα *2= 18.762 τ.μ. ή 18 στρέμματα
    Συνολικά λοιπόν με την έγκριση της παρούσης μελέτης και την έκδοση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Ε.Π.Ο.) εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς, η έκδοση έγκρισης επέμβασης επί δασικών εκτάσεων, συνολικού εμβαδού 1.487.535,19 τ.μ. ως άνω, κατά την απόλυτο κρίση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών και με την υποχρέωση τήρησης των όρων και των περιορισμών της Ε.Π.Ο.
    Εξυπακούεται ότι το ως άνω εύρος της ζώνης κατάληψης, δεν ταυτίζεται καθόλου με την προς εκχέρσωση έκταση αλλά απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης επ’ αυτών για την εκτέλεση των εργασιών και την απόκτηση ισοδύναμου τίτλου γης Π.χ. για την εναέρια Γραμμή Υψηλής Τάσης 150kV, απαιτείται μεν η έγκριση επέμβασης επί εκτάσεως 1.017.708 τ.μ., αλλά θα εκχερσωθούν μόνο οι θέσεις των βάσεων των πυλώνων, δηλαδή περίπου 82 πυλώνες *225τ.μ =18.450 τ.μ. (15m μήκος βάσεως * 15m πλάτος βάσεως * 82 αριθμός βάσεων πυλώνων = 18.450 τ.μ.).
    Η πλήρης και ακριβής ανάπτυξη των ως άνω εκτάσεων (ζώνες κατάληψης) επί των οποίων εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς η έκδοση εγκρίσεων επέμβασης αναλύεται στην συνέχεια.
    1. Αναλυτική παρουσίαση των ζωνών κατάληψης του έργου για τις οποίες εγκρίνεται από περιβαλλοντικής πλευράς η έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Παρακάτω, παρατίθενται αναλυτικά όλες οι ζώνες κατάληψης του έργου σε συνάρτηση με τις εκδοθείσες πράξεις χαρακτηρισμού, οι οποίες σχεδόν συνολικά χαρακτηρίζουν τις ζώνες κατάληψης του έργου ως δασικές . Για κάποιες από τις ζώνες κατάληψης της εναέριας γραμμής Υψηλής Τάσης 150 kV, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί οι Πράξεις Χαρακτηρισμού, αλλά έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα.
    Οι ζώνες κατάληψης για τις οποίες θα ισχύουν οι περιβαλλοντικοί όροι που θα εκδοθούν, δηλαδή εγκρίνεται γι’ αυτές από περιβαλλοντικής πλευράς η έκδοση έγκρισης επέμβασης έχουν ως εξής:
    Α. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΤΑΣΗΣ (ΓΙΑ ΟΣΟ ΜΗΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ)
    I. Καθάρα
    Ι. Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 3763/14-11-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Καθάρα» …………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΚΑ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…..Κ14, Κ15, Κ1 και εμβαδού 689.759,00 τ.μ. διότι καλύπτεται από αείφυλλα- πλατύφυλλα (πουρνάρι-ερείκι και αγριελιά) σε ποσοστό 60% και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγει δασικά προϊόντα………..», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 13-18.
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 4502/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Καθάρα» …………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΚΑ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) α) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…..Κ5,ΚΟ, Κ17,…..,Κ20,Κ1 εμβαδού 247,25 στρ. ………………διότι καλύπτεται από αείφυλλα- πλατύφυλλα (πουρνάρι-ερείκι κτλ) σε ποσοστό γύρω στο 70% και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγει δασικά προϊόντα………..», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και την Α/Γ υπ’ αριθμ. 13.
    Στην εν λόγω πράξη χαρακτηρισμού η αρμόδια Δασική Υπηρεσία αναφέρει επιπρόσθετα τα εξής: «…….Το τμήμα της έκτασης 1 (εμβαδού 632,2στρ.) με στοιχεία περιμέτρου Κ5,Κ6,…Κ16,ΚΟ εμβαδού 384,95 στρ. και το τμήμα της έκτασης 2 (εμβαδού 157στρ.) με στοιχεία περιμέτρου Α,Β,Γ12,Γ3,Α εμβαδού 30,10 στρ. έχουν κηρυχθεί αναδασωτέα συνέπεια πυρκαγιάς με την αριθμ. 1966/26-8-96 απόφαση Περ/κού Δ/ντή (ΦΕΚ 1050/δ/16-9-96)………..».
    Ι. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Καθάρα», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης 14 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη έξι κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 8.686m, πλάτους 5m και συνολικού εμβαδού 43.430 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 1.791m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 3.582 τ.μ., όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    II. Σπηλιά
    ΙΙ. Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 3883/14-11-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Σπηλιά» ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΣΠ-ΕΕ/ Νοέμβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…..Κ6, Κ8,….,Κ14 Κ15,Κ1 και εμβαδού 482.009,00 τ.μ. διότι είναι χορτολιβαδική υπεράνω δασικών εκτάσεων, αποτελεί κορυφή όρους και καλύπτεται από αφάνες, αστιβιές και είναι κατά τόπους βραχώδης……..…..», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-8.
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 4501/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Σπηλιά» ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΣΠ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…..Κ11, Κ1 εμβαδού 247.30 στρ. διότι είναι βραχώδης-χορτολιβαδική (καλύπτεται από αφάνες, αστιβιές ενώ κατά θέσεις είναι έντονα βραχώδης) και βρίσκεται υπεράνω δασικών εκτάσεων αποτελώντας κορυφή όρους……..…..», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 9-13.
    ΙΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Σπηλιά», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης 13 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη οκτώ κλάδων νέας οδοποιίας και μιας νέας οδού πρόσβασης συνολικού μήκους 8.054 m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 40.270 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 2.960m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 5.920 τ.μ., όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    III. Παλαιόπυργος
    ΙΙΙ.Α. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 3764/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Παλαιόπυργος » ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΠΑ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…..Κ12,Κ1 και εμβαδού 557,20 στρ. διότι καλύπτεται από αείφυλλα- πλατύφυλλα (πουρνάρι, σχίνο κτλ) σε ποσοστό γύρω στο 60-70% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγει δασοκομικά προϊόντα ………..», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-12.
    ΙΙΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Παλαιόπυργος», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για τα γήπεδα εγκατάστασης 8 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 5-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη τριών κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 3.219 m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 16.095 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 5-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 604m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 1.208 τ.μ., όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 5-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    IV. Πλάτανος
    IV. A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 3884/14-11-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Πλάτανος » ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΠΛ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…… Κ11,Κ12,Κ1 και εμβαδού 398.951,00 τ.μ. διότι είναι χορτολιβαδική υπεράνω δασικών εκτάσεων ………», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-7.
    ΙV. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Πλάτανος», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης 6 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη επτά κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 3.247m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 16.235 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 835m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 1.670 τ.μ., όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 3-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    V. Μηλιά
    V.A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 4504/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Μηλία » ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΜΗ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…… Κ6,Κ1- Κ7,Κ8,….,Κ12,Κ7 εμβαδού 482,10 στρ διότι σήμερα είναι βραχώδεις - χορτολιβαδικές και βρίσκονται υπεράνω δασικών εκτάσεων αποτελώντας κυρίως κορυφές όρους. Καλύπτονται από αφάνες, αστιβιές κατά 80% ενώ κατά θέσεις εμφανίζονται λίγα αείφυλλα- πλατύφυλλα (σχοίνα- πουρνάρια)σε μικρό ποσοστό ενώ το ανάγλυφο στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής είναι έντονα βραχώδης ………», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-9.
    V. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Μηλιά», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης συνολικά 8 ανεμογεννητριών (μία στο πρώτο πολύγωνο και οι υπόλοιπες 7 Α/Γ στο δεύτερο υπό εξέταση πολύγωνο), διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη τριών κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 656m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 3.280 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 152m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 304 τ.μ, όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    VI. Κερασιά
    VI.A Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 4503/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Κερασιά » ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΚΕ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…… Κ20,Κ1 εμβαδού 897,60 στρ διότι σήμερα είναι βραχώδεις - χορτολιβαδικές (καλύπτονται από αφάνες, αστιβιές ενώ κατά θέσεις είναι έντονα βραχώδεις) και βρίσκονται και υπεράνω δασικών εκτάσεων αποτελώντας κυρίως κορυφές όρους. ………», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-12.
    VΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Κερασιά», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης 12 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη πέντε κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 5557m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 27.785 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 356m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 712 τ.μ, όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 2-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    VII. Ανατολή
    VII.A Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 3765/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, την έκταση που βρίσκεται στη θέση «Ανατολή » ………..όπως αυτή εμφανίζεται στο εν λόγω τοπογραφικό διάγραμμα (Αριθμ. Σχεδίου ΑΠΑΠ-ΕΕ/ Οκτώβριος 2007 κλίμακας 1: 5.000) με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…… Κ16,Κ1 εμβαδού 618,30 στρ διότι καλύπτονται από αείφυλλα- πλατύφυλλα (πουρνάρι, ρείκι, αγριελιά κτλ) και διάσπαρτα στο ανατολικό τμήμα του γηπέδου συναντάμε κατά θέσεις πλατάνια και αριές σε ποσοστό 30-70% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασικά προϊόντα……...»,το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-11.
    VIΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Ανατολή», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης 7 ανεμογεννητριών, διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη επτά κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 4.253 m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 21.265 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 2.114m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 4.228 τ.μ, όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 1-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    VIII. Πλατανιστός
    VIII. A. Πράξεις χαρακτηρισμού
    ü Πράξη χαρακτηρισμού υπ’ αριθμ. 4505/20-12-2007 του Δασαρχείο Αλιβερίου, που χαρακτηρίζει ως «….έκταση δασικού χαρακτήρα του άρθρου 3 Παραγρ. 2 του Ν.998/79, τις εκτάσεις που βρίσκεται στη θέση «Πλατανιστός» ………..όπως αυτές εμφανίζονται στα εν λόγω τρία τοπογραφικό διαγράμματα κλίμακας 1: 5.000 με κωδικούς ΑΜΠΥ-ΕΕ 1/3 (Τοπογραφικό 1), ΑΜΠΥ-ΕΕ 2/3 (Τοπογραφικό 2) και ΑΜΠΥ-ΕΕ 3/3 (Τοπογραφικό 3) Α) ………..β) η με στοιχεία περιμέτρου Κ1,Κ2,…… Κ12,Κ1 και Κ14,Κ15,…..,Κ20,Κ14 εμβαδού 809,80 στρ. (ΕΚΤΑΣΗ ΝΟ 2) διότι καλύπτονται από αείφυλλα- πλατύφυλλα (κισούρι, σχοίνο κτλ) και φρύγανα σε ποσοστό γύρω στο 40-60% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασοκομικά προϊόντα. Αποτελούν κυρίως κορυφές οροσειράς και πλαγιές αυτής και βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση με άλλες δασικές εκτάσεις………...», το πολύγωνο εγκατάστασης του αιολικού πάρκου που περιλαμβάνει τον οικίσκο ελέγχου και τις Α/Γ υπ’ αριθμ. 1-13.
    VIIΙ. Β. Ζώνη κατάληψης για την οποία απαιτείται έκδοση έγκρισης επέμβασης
    Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «Πλατανιστός», απαιτείται η έκδοση έγκρισης επέμβασης, για τα γήπεδα εγκατάστασης συνολικά 8 ανεμογεννητριών (δύο στο πρώτο πολύγωνο και οι υπόλοιπες 6 Α/Γ στο δεύτερο υπό εξέταση πολύγωνο), διαστάσεων 50 * 50 για κάθε μια από αυτές όπως αποτυπώνονται στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 4-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Για τον ίδιο αιολικό σταθμό απαιτείται η διάνοιξη πέντε κλάδων νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 2.265m, πλάτους 5 m και συνολικού εμβαδού 11.325 τ.μ. περίπου, όπως εμφανίζεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 4-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000. Τέλος, έχει προβλεφθεί η διάνοιξη τάφρου διέλευσης των καλωδίων του υπόγειου δικτύου μέσης τάσης εκτός όδευσης οδοποιίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των Α/Γ του αιολικού πάρκου με τον οικίσκο ελέγχου, συνολικού μήκους 569m, πλάτους 2 m και συνολικού εμβαδού 1.138 τ.μ, όπως φαίνεται και στο συνημμένο σχέδιο υπ’ αριθμ. Σχέδιο 4-Ιούλιος 2010 κλίμακας 1:5.000.
    Β. ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥΣ
    Η ηλεκτρική διασύνδεση των οκτώ (8) αιολικών σταθμών της παρούσης ΜΠΕ κατά τον βασικό σχεδιασμό προβλέπει, κατ’ αρχήν, την διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τους οκτώ (8) αιολικούς σταθμούς μέσω υπόγειου δικτύου μέσης τάσης σε τρείς (3) υποσταθμούς ανύψωσης 20/150 kV, στην περιοχή του Καφηρέα Καρύστου.
    Στη συνέχεια, οι τρείς αυτοί υποσταθμοί διοχετεύουν το ρεύμα σε μια εναέρια γραμμή Υψηλής Τάσης 150 kV, μήκους 22 km περίπου, η οποία διατρέχει την Ν.Α Εύβοια από Βορρά προς Νότο και καταλήγει στην περιοχή του ακρωτηριού «Μπούρος», στο ανατολικό άκρο του κόλπου της Καρύστου. Η γραμμή υπογειοποιείται σε απόσταση 700m περίπου πριν την ακτή και συνεχίζει μέχρι τη θάλασσα.
    Η έκταση κατάληψης των υπό εξέταση έργων της παρούσης μελέτης ΜΠΕ και για τα οποία έχουν ζητηθεί πράξεις χαρακτηρισμού και εν συνεχεία είναι απαραίτητη η έκδοση έγκριση επέμβασης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, αποτυπώνονται αναλυτικά σε επτά (7) τοπογραφικούς χάρτες που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι του Τεύχους Δ Χάρτες –Σχέδια της παρούσης ΜΠΕ, καλύπτοντας όλο το μήκος της Γ.Υ.Τ. καθώς και των κλάδων αυτής προς τους τρεις υποσταθμούς ανύψωσης 20/150 kV στην περιοχή του Καφηρέα Καρύστου.
    Το έργο διασύνδεσης των οκτώ (8) αιολικών σταθμών επί των εκτάσεων για τις οποίες έχουν εκδοθεί ή έχουν ζητηθεί πράξεις χαρακτηρισμού και θα απαιτηθεί στην συνέχεια η έκδοση εγκρίσεων επέμβασης, θα εναρμονιστεί με όλους τους όρους και τους περιορισμούς των περιβαλλοντικών όρων (Ε.Π.Ο) που θα εκδοθούν για το υπό μελέτη έργο, όπως αυτοί ενδεικτικά παρατίθενται στο Τεύχος Α Κεφάλαιο 9 «Προτεινόμενοι Περιβαλλοντικοί Όροι» της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
    ΣτΑα εδάφια Β.1 έως Β.7 που ακολουθούν περιγράφονται οι ζώνες κατάληψης των δικτύων και των υποσταθμών που περιλαμβάνονται σε κάθε έναν από τους προαναφερόμενους επτά τοπογραφικούς χάρτες.
    B.1
    Στο πρώτο σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 1 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα γηπέδου υποσταθμού 1 «Αμυγδαλέα» και ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με γραμμοσκιασμένο μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ2-Γ11-Γ12) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV για την οποία έχει υποβληθεί το υπ’ αριθμ. 2806/21-05-2010 αίτημα πράξης χαρακτηρισμού στο Δασαρχείο Αλιβερίου
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ2-Γ6-Γ7-Γ12) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με την υπ’ αριθμ. 3765/20-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού ενδιαφέροντος εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Ανατολή» της Κοινότητας Καφηρέα Ν. Ευβοίας ……… και συνολικά 711,8 στρ. διότι καλύπτονται από αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, ρείκι, αγριελιά. κτλ) και διάσπαρτα στο ανατολικό τμήμα του γηπέδου συναντάμε κατά θέσεις πλατάνια και αριές σε ποσοστό 30-70% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασικά προϊόντα…». Η εν λόγω απόφαση Πράξης χαρακτηρισμού επισυνάπτεται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για μεν την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 2.042,13 m και συνολικού εμβαδού 81.165 τ.μ. για τον δε υποσταθμό 1 «Αμυγδαλέα» επί εκτάσεως 16.973,3 τ.μ.
    B.2
    Στο δεύτερο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 2 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ5-Γ6-Γ10) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με την υπ’ αριθμ. 4502/20-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού ενδιαφέροντος εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Καθάρα» της Κοινότητας Καφηρέα Ν. Ευβοίας ……… και συνολικά 374,15 στρ. διότι καλύπτονται από αείφυλλα πλατύφυλλα (πουρνάρι, ρείκι, αγριελιά. κτλ) σε ποσοστό γύρω στο 70% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασικά προϊόντα…». Η εν λόγω απόφαση Πράξης χαρακτηρισμού επισυνάπτεται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 2.844,65 m και συνολικού εμβαδού 113.786,17 τ.μ.
    B.3
    Στο τρίτο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 3 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα γηπέδου υποσταθμού 2 «Αντία» και ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με γραμμοσκιασμένο μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ2-Γ4-Γ7-Γ8-Γ9-Γ13-Γ14-Γ18-Γ19) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV για την οποία έχει υποβληθεί το υπ’ αριθμ. 2805/21-05-2010 αίτημα πράξης χαρακτηρισμού στο Δασαρχείο Αλεβερίου
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ2-Γ19-Γ20 και Γ4--Γ5-Γ6-Γ7) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με τις υπ’ αριθμ. 4502/20-12-2007 και 4503/20-12-2007 πράξεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση (4503/20-12-2007) απόφαση οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού ενδιαφέροντος εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Κερασία» της Κοινότητας Καφηρέα Ν. Ευβοίας ……… διότι σήμερα είναι βραχώδεις – χορτολιβαδικές (καλύπτονται από αφάνες, αστίβιες ενώ κατά θέσεις είναι έντονα βραχώδεις και βρίσκονται υπεράνω δασικών εκτάσεων αποτελώντας κυρίως κορυφές όρους…». Οι προαναφερθείσες αποφάσεις Πράξεων χαρακτηρισμού επισυνάπτονται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για μεν την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 4.924,45 m και συνολικού εμβαδού 196.977,69 τ.μ. για δε τον υποσταθμό 2 «Αντιά» επί εκτάσεως 22.024,72 τ.μ.
    B.4
    Στο τέταρτο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 4 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα γηπέδου υποσταθμού 3 «Πλατανιστός» και ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με γραμμοσκιασμένο μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ13-Γ14-Γ15-Γ16-Γ12) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV για την οποία έχει υποβληθεί το υπ’ αριθμ. 2807/21-05-2010 αίτημα πράξης χαρακτηρισμού στο Δασαρχείο Αλεβερίου
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ5-Γ8-Γ9-Γ12-Γ20) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με τις υπ’ αριθμ. 4503/20-12-2007 και 4504/20-12-2007 πράξεις χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση (4504/20-12-2007) εν λόγω αποφάσεις οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού ενδιαφέροντος εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Μηλιά» της Κοινότητας Καφηρέα Ν. Ευβοίας ……… διότι σήμερα είναι βραχώδεις – χορτολιβαδικές και βρίσκονται υπεράνω δασικών εκτάσεων αποτελώντας κυρίως κορυφές όρους. Καλύπτονται κυρίως από αφάνες, αστιβιές κατά 80% ενώ κατά θέσεις εμφανίζονται λίγα αείφυλλα πλατύφυλλα (σχοίνα, πουρνάρια0 σε μικρό ποσοστό ενώ το ανάγλυφο στο μεγαλύτερο τμήμα αυτής είναι έντονα βραχώδες…» Οι προαναφερθείσες αποφάσεις Πράξεων χαρακτηρισμού επισυνάπτονται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για μεν την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 5.666,06 m και συνολικού εμβαδού 222.643,47 τ.μ. για δε τον υποσταθμό 3 «Πλατανιστός» επί εκτάσεως 19.809,95 τ.μ.
    B.5
    Στο πέμπτο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 5 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ6-Γ7-Γ12) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με την υπ’ αριθμ. 4505/20-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Πλατανιστός» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου Ν. Ευβοίας …….εμβαδού 137.9 στρ. στο τοπογραφικό 1 (ΕΚΤΑΣΗ Νο1) & η β) ………εμβαδού 809.8 στρ. (ΕΚΤΑΣΗ Νο2) και ………..εμβαδού 89,85 στρ. (ΕΚΤΑΣΗ Νο3) …και σύμφωνα με αυτά διότι καλύπτονται από αείφυλλα πλατύφυλλα (κισούρι, σχίνο κτλ) και φρύγανα σε ποσοστό 40-60% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασικά προϊόντα…………………………… Ως έκταση δασικού χαρακτήρα του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Πλατανιστός» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου Ν. Ευβοίας, όπως αυτή εμφανίζεται στο Τοπογραφικό 3 διότι σήμερα είναι βραχώδης – χορτολιβαδική και βρίσκεται υπεράνω δασικών εκτάσεων. Καλύπτεται κυρίως από αφάνες, αστιβιές κατά 70%ενώ το ανάγλυφο είναι άγονο βραχώδες…..». Η παραπάνω απόφαση Πράξης χαρακτηρισμού επισυνάπτεται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 3.588,87 m και συνολικού εμβαδού 143.554,66 τ.μ.
    B.6
    Στο έκτο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 6 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ4-Γ5-Γ8) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με την υπ’ αριθμ. 4505/20-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου. Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση οι αιτούμενες εκτάσεις χαρακτηρίζονται «……… ως δασικού χαρακτήρα εκτάσεις του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Πλατανιστός» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου Ν. Ευβοίας …….εμβαδού 137.9 στρ. στο τοπογραφικό 1 (ΕΚΤΑΣΗ Νο1) & η β) ………εμβαδού 809.8 στρ. (ΕΚΤΑΣΗ Νο2) και ………..εμβαδού 89,85 στρ. (ΕΚΤΑΣΗ Νο3) …και σύμφωνα με αυτά διότι καλύπτονται από αείφυλλα πλατύφυλλα (κισούρι, σχίνο κτλ) και φρύγανα σε ποσοστό 40-60% περίπου και δύναται με δασοκομική εκμετάλλευση να παράγουν δασικά προϊόντα ………………………………………………………Ως έκταση δασικού χαρακτήρα του Άρθρου 3 Παράγρ. 2 του Ν.998/79 που βρίσκονται στη θέση «Πλατανιστός» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πλατανιστού του Δήμου Καρύστου Ν. Ευβοίας, όπως αυτή εμφανίζεται στο Τοπογραφικό 3 διότι σήμερα είναι βραχώδης – χορτολιβαδική και βρίσκεται υπεράνω δασικών εκτάσεων. Καλύπτεται κυρίως από αφάνες, αστιβιές κατά 70%ενώ το ανάγλυφο είναι άγονο βραχώδες…..». Η παραπάνω απόφαση Πράξης χαρακτηρισμού επισυνάπτεται στο Τεύχος Α’ Κεφάλαιο 12 «Δικαιολογητικά- Εγκρίσεις» της παρούσης ΜΠΕ.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, προτείνεται η έκδοση έγκρισης επέμβασης για την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 3.851,8 m και συνολικού εμβαδού 154.072,14 τ.μ.
    B.7
    Στο έβδομο και τελευταίο τοπογραφικό σχέδιο υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 7 / Αύγουστος 2010 κλίμακας 1:5.000 (1:50.000) Τοπογραφικό διάγραμμα Τερματικού Σταθμού και ζώνης κατάληψης της Γ.Υ.Τ. (με εναλλακτικές) 150 kV επί υποβάθρου χάρτου Γ.Υ.Σ. αποτυπώνονται αναλυτικά:
    · Με γραμμοσκιασμένο μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ5-Γ12-Γ9-Γ8) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV
    · Με μπλε πολύγωνο (με στοιχεία περιμέτρου Γ1-Γ5-Γ12-Γ15) η ζώνη κατάληψης της γραμμής υψηλής τάσης 150 kV που έχει ήδη χαρακτηριστεί με την υπ’ αριθμ. 4505/20-12-2007 πράξη χαρακτηρισμού του Δασαρχείο Αλιβερίου η οποία έχει αναλυτικά αποδοθεί στις παραπάνω περιπτώσεις των εκτάσεων που αποτυπώνονται στους χάρτες υπ’ αριθμ. ΚΑ-ΕΕΥ 5 / Αύγουστος 2010 και ΚΑ-ΕΕΥ 6 / Αύγουστος 2010.
    Με ροζ πολύγωνο οι τρείς εναλλακτικές λύσεις της όδευσης της Γ.Υ.Τ. 150 kV οι οποίες προβλέφθηκαν για πιθανόν αντιμετώπιση τεχνικών δυσκολιών ή ιδιοκτησιακών θεμάτων με παράλληλα μικρή μετατόπιση της θέσης κατασκευής του τερματικού σταθμού και του σημείου υπογειοποίησης της.
    Τα εναλλακτικά σενάρια περιλαμβάνουν:
    1) Τη νοτιοανατολική όδευση της γραμμής Υψηλής Τάσης από τον τελευταίο πυλώνα και την κατασκευή του τερματικού σταθμού, η οποία ονομάζεται Εναλλακτική 1
    2) Τη νότια όδευση της γραμμής Υψηλής Τάσης από τον τελευταίο πυλώνα και την κατασκευή του τερματικού σταθμού, η οποία ονομάζεται εναλλακτική 2
    3) Τη νοτιοδυτική όδευση της γραμμής Υψηλής Τάσης από τον τελευταίο πυλώνα και την κατασκευή του τερματικού σταθμού, η οποία ονομάζεται εναλλακτική 3
    Σε κάθε περίπτωση, οι εξεταζόμενες μεταβολές είναι μικρής κλίμακας και με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτέλεσμα, όποια εξ αυτών και αν επιλεγεί τελικά.
    Σύμφωνα με το παραπάνω τοπογραφικό διάγραμμα, θα απαιτηθεί η έκδοση έγκρισης επέμβασης για μεν την Γραμμή Υψηλής τάσης 150 kV, επί μήκους 2.524,75 m και συνολικού εμβαδού 100.990,1 τ.μ. για δε τον τερματικό σταθμό επί εκτάσεως 2.545,12 τ.μ.