Γιώργος Τσολάκης πρώην Δήμαρχος Καρύστου. Δεν είμαι προφήτης, αλλά εύκολα μπορώ να διακρίνω ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα είναι για χρόνια στις αίθουσες των Δικαστηρίων και δυστυχώς θα συμπαρασύρει ανυποψίαστους πολίτες.
  • ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΝΟΒΑ

    Κύριε πρόεδρε, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, την Κυριακή 27/11/11, στην αίθουσα του Γιοκαλείου ιδρύματος με θέμα « Λήψη απόφασης για το θέμα της εγκατάστασης νέων Αιολικών πάρκων στο δήμο Καρύστου» θα ήθελα να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται τα δημοτικά συμβούλια στο νέο δήμο Καρύστου επί προεδρίας σας.
    Την Κυριακή στην αρχή της συνεδρίασης η Κα Βρανά έβαλε θέμα , για την συμμετοχή στο δημοτικό συμβούλιο δημοτικών συμβούλων οι οποίοι έχουν άμεσο συμφέρον από τις ΑΠΕ στην περιοχή μας. Παρά την επιμονή της απορρίψατε το θέμα χωρίς καν να το θέσετε σε ψηφοφορία.

    Κύριε πρόεδρε,
    να σας υπενθυμίσω ότι ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων στο άρθρο 99 κάνει σαφές ότι δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον, απόφαση η οποία έχει ληφθεί κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη.
    Βέβαια ο πρώτος που δεν δικαιούταν να πάρει μέρος ως εισηγητής και ως κριτής των πάντων ήταν ο Κύριος Δήμαρχος,
    ο οποίος δεν είπε όλη την αλήθεια για τη σχέση του με τις εταιρείες των ΑΠΕ , παρά το γεγονός ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με συγκεκριμένη εταιρεία.

    Κύριε πρόεδρε,
    το θέμα έχει συζητηθεί σε τρία συνεχόμενα δημοτικά συμβούλια.
    Στις 24/10 με θέμα «Γνωμοδότηση σχετικά με Μ.Π.Ε. των εταιρειών «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.».
    Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου περιλαμβάνει τρείς όρους, υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των ΑΠΕ , αποκατάσταση της μορφολογίας του εδάφους και εφόσον προκύψουν προβλήματα να γίνει αποκατάσταση στις υποδομές της περιοχής.

    Για το ιδιοκτησιακό ούτε λόγος!
    Στις 8/11 επανέρχεται το ίδιο θέμα με την προσθήκη «Συμπλήρωση της με αριθμό 386/2011 απόφασης Δ.Σ. σχετικά με Μ.Π.Ε. εταιρειών «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» και «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΦΗΡΕΩΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Ο.Ε.».
    Στη νέα ομόφωνη απόφαση εκφράζεται η πάγια θέση του Δ.Σ. να μην δεχτεί καμία έγκριση περιβαντολλογικών ή άλλων μελετών εγκατάστασης αιολικών πάρκων, χωρίς προηγουμένως να έχουν συνταχθεί τα σχετικά συμβόλαια μίσθωσης με τους ιδιοκτήτες γης.

    Κύριε πρόεδρε,
    το ερώτημα είναι εύλογο, γιατί έπρεπε να παρθεί μια νέα – τσόντα απόφαση , για μια πάγια θέση του Δ.Σ.
    Αν δεν είναι προχειρότητα και επιπολαιότητα από μεριάς της Δημοτικής αρχής και του εισηγητή που τυγχάνει στα περισσότερα θέματα να είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. τότε τι άλλο μπορεί να είναι ;
    Το ανοιχτό Δημοτικό συμβούλιο στο Γιοκάλειο ήρθε να συμπληρώσει τις άλλες δύο αποφάσεις, με αμφισβητούμενη απαρτία του Δ.Σ. και σε πολύ μικρό ακροατήριο. Έτσι φαίνεται ότι οι εκδηλώσεις εντυπωσιασμού για εσωτερική κατανάλωση παίρνουν τη φθίνουσα και εισπράττουν την απαξίωση των πολιτών.

    Κύριε πρόεδρε,
    το εντυπωσιακό είναι ότι και οι τρείς αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ είναι άκυρες , για τον απλό λόγο ότι συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος έχοντας προσωπικά συμφέροντα.

    Κύριε πρόεδρε,
    αν πραγματικά θέλετε να προσφέρετε κάτι ουσιαστικό στον τόπο ως δημοτικό συμβούλιο , θα πρότεινα να υιοθετήσετε την άποψη ,να τροποποιηθεί η ΚΥΑ 49828/12-11-2008 και να επεκταθεί το 4% κάλυψης των εδαφών που ισχύει για τον πρώην δήμο Καρύστου και στους υπόλοιπους πρώην ΟΤΑ του Δήμου στους οποίους σήμερα ισχύει το 8%.
    Ίσως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε τον τόπο μας από την ανεξέλεγκτη επέλαση των εταιρειών ΑΠΕ.

    Κύριε πρόεδρε
    του Δημοτικού συμβουλίου μας έχετε ξαφνιάσει αρκετές φορές με τον τρόπο που χειρίζεστε τα θέματα του Δ.Σ., με παραποίηση πρακτικών , με εισαγωγή θεμάτων που δεν είναι αρμόδιο το Δ.Σ. , όπως άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών.
    Σε καμιά περίπτωση δεν θα φανταζόμουν ότι θα πραγματοποιούσατε σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. πέντε συνεδριάσεις μαζί.
    Αναφέρομαι στη συνεδρίαση της 3ης Οκτωβρίου 2011 όπου στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για θέματα που έπρεπε να συζητηθούν σε ξεχωριστές συνεδριάσεις του Δ.Σ. όπως ο νόμος ορίζει.
    Συγκεκριμένα, ενώ η συνεδρίαση έγινε στις 03/10/11, το πρακτικό για τον απολογισμό για τον Δήμο Καρύστου συντάχθηκε με ημερομηνία 01/10/11, του Δήμου Μαρμαρίου με ημερομηνία 02/10/11 , της κοινότητας Καφηρέα 04/10/11 και ο ισολογισμός του Δήμου Καρύστου με ημερομηνία 05/10/11. Παρά τη διαφωνία και τις έντονες αντιδράσεις του Δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Κου Ζαφείρη εσείς συνεχίσατε τις διαδικασίες.
    Μεταξύ άλλων σας κατήγγειλε και το γεγονός ότι μέχρι και την ημέρα της συνεδρίασης οι φάκελοι για τους απολογισμούς δεν είχαν ούτε ένα στοιχείο, όπως ο νόμος με σαφήνεια επιβάλλει , άλλως η συνεδρίαση αναβάλλεται.
    Εσείς κάνατε αυτό που είχατε προαποφασίσει και συντάξατε τα πρακτικά με διαφορετική ημερομηνία από αυτή της συνεδρίασης.

    Κύριε πρόεδρε,
    δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω τον Νομικό όρο γι αυτήν σας την πράξη και περιμένω να δω τι εξηγήσεις θα δώσετε στα μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και στους συμπολίτες μας.
    ΑΠΟΦΑΣΗ ΦΑΝΤΑΣΜΑ Η ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ;
    Μαζί με όλα αυτά Κύριε πρόεδρε , ήρθε και το «κερασάκι στην τούρτα».
    Πρώτη φορά βλέπω, τουλάχιστον στο δήμο Καρύστου, να έχει συνταχθεί ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. χωρίς να είναι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και χωρίς να έχει καν συζητηθεί.
    Αν αυτό δεν είναι πραξικόπημα τότε τι είναι.
    Γιατί δεν εισηγηθήκατε το θέμα στο Δ.Σ. ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι σύμβουλοι, παρά το βάλατε από την πίσω πόρτα στις αποφάσεις και μόνο, που τις πήρατε μόνοι σας.
    Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της 22ας Νοεμβρίου περιελάμβανε 19 θέματα.
    Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε απόφαση Δ.Σ με αριθμό 433/2011 και θέμα «Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου : αποχετευτικός και βιολογικός καθαρισμός Δήμου Μαρμαρίου» το οποίο εισηγείται ο πρόεδρος του Δ.Σ. σαν 20ο θέμα της ημερήσιας διάταξης.
    Δεν ξέρω εάν αυτή η πράξη έχει ποινικές συνέπειες, αλλά σίγουρα εγείρει σοβαρό ηθικό θέμα.
    Κατασκευάσατε μια απόφαση εν αγνεία του Δ.Σ. με ιδιαίτερα σοβαρό περιεχόμενο. Γιατί άραγε;
    Η παράταση ενός έργου και μάλιστα «χωρίς υπαιτιότητα του αναδόχου» για 15 μήνες δημιουργεί αυτόματα αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις από τον εργολάβο, κόστος που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έργου. Παράταση σε ένα έργο γίνεται πριν να λήξει η συμβατική προθεσμία, που στο συγκεκριμένο έργο ήταν η 28η Ιουλίου 2011.
    Η πράξη σας αυτή Κύριε πρόεδρε, καθιστά συνυπεύθυνους και όλους τους παρόντες Δημοτικούς συμβούλους που κατά το άρθρο 232 και 233 του Νόμου 3852/2010 έχουν αστικές και πειθαρχικές ευθύνες.
    Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να αποζημιώσουν το Δήμο στο ακέραιο εάν προκύψει οικονομική ζημιά.

    Κύριε πρόεδρε,
    πιστεύω ότι εκτός των άλλων έχετε ηθική υποχρέωση να ενημερώνετε τους Δημοτικούς συμβούλους για κάθε απόφαση που απορρίπτεται για νομικούς λόγους από τα ελεγκτικά όργανα της αποκεντρωμένης διοίκησης, όπως οι αναθέσεις μελετών για το πρόγραμμα Μπαλτατζής πράγμα που δεν έχετε κάνει.

    Κύριε πρόεδρε,
    δεν είμαι προφήτης, αλλά εύκολα μπορώ να διακρίνω ότι η σημερινή δημοτική αρχή θα είναι για χρόνια στις αίθουσες των Δικαστηρίων και δυστυχώς θα συμπαρασύρει ανυποψίαστους πολίτες.

    Κύριε πρόεδρε
    , αν κάπου κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με διαφορετικά θα σας έλεγα ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να παραιτηθείτε από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. προκειμένου να διαφυλάξετε το προσωπικό σας κύρος , το κύρος των μελών του Δ.Σ. και τα συμφέροντα του Καρυστινού λαού.

    Κάρυστος , 12/12/2011
    Με τιμή, Γιώργος Τσολάκης Πρώην Δήμαρχος Καρύστου