Τη στήριξη της ΚΕΔΕ ζητάει ο δήμαρχος Καρύστου για 2 μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα λάβει χώρα
  • Ο δήμαρχος Καρύστου για το συνέδριο της ΚΕΔΕ.
    Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη», είναι πιο αναγκαίος από ποτέ ο ξεχωριστός ρόλος που καλείται να παίξει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), ώστε να εξομαλύνει τις στρεβλώσεις και να ενδυναμώσει τη φωνή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Δυστυχώς, ο βιαστικός και ερασιτεχνικός σχεδιασμός του νόμου «Καλλικράτη», σε συνδυασμό με τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, έχει δημιουργήσει ένα δύσκολο περιβάλλον για τους ΟΤΑ.
    Μέχρι σήμερα, η έλλειψη συντονισμού, ο αποκερματισμός δράσεων, και η έλλειψη πόρων, αποτελούν κοινό τόπο.
    Τη μία μέρα στέλνονται εγκύκλιοι στους δήμους για να πάρουν αποφάσεις και να δράσουν άμεσα, όπως είναι η περίπτωση της αρμοδιότητας μεταφοράς των μαθητών, και την επόμενη στέλνουν διορθωτική που ανακαλεί την εγκύκλιο που οι ίδιοι έχουν στείλει.
    Παρατηρείται, ακόμη, το φαινόμενο, παγκόσμιας πρωτοτυπίας, να μεταφέρονται αρμοδιότητες από το κέντρο προς τους ΟΤΑ και, ταυτόχρονα, να μεταφέρονται πόροι από τους ΟΤΑ προς το κέντρο.
    Με αφορμή το συνέδριο της ΚΕΔΕ, που θα λάβει χώρα στη Κομοτηνή στις 27 και 28 Ιανουαρίου, θέλω να θέσω δύο μείζον ζητήματα, που αφορούν τόσο το δήμο Καρύστου όσο και άλλους δήμους της επικράτειας:
    1. Να δηλώσω την αμέριστη στήριξη μου στην αντίθεση που εξέφρασε η ΚΕΔΕ στο «Σχέδιο νόμου για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας 2008/99/ΕΚ», σύμφωνα με την οποία εφεξής τα πρόστιμα από τη συνέχιση λειτουργίας ΧΑΔΑ θα τα πληρώνουν οι δήμοι από τους ΚΑΠ.
    Γιατί σίγουρα οι ΟΤΑ έχουμε μέρος της ευθύνης στην καθυστέρηση δημιουργίας ΧΥΤΥ, αλλά τεράστιες ευθύνες έχει και η κεντρική διοίκηση, καθώς και οι περιφέρειες.
    Για παράδειγμα, ενώ στην νότια Εύβοια με τον όμορο δήμο Κύμης - Αλιβερίου έχουμε καταλήξει σε μία ετεροβαρή - βιώσιμη λύση για κατασκευή ΧΥΤΥ, δεχόμεθα πιέσεις για μεταφορά των απορριμμάτων στη Θήβα.
    Πρόταση που ξεπερνά κάθε ίχνος λογικής και στερείται σοβαρότητας.
    2. Να ζητήσω από την ΚΕΔΕ τη στήριξη της στο θέμα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην περιοχή της νότιας Καρυστίας.
    Είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων, ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης, αλλά πάντα με όρους.
    Το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου, με ομόφωνη απόφαση του, έχει θέσει 22 ξεκάθαρους όρους, ζητώντας να γίνουν αποδεκτοί.

    Τρεις από αυτούς δε αποτελούν κόκκινες γραμμές:

    Α) Σεβασμός του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της περιοχής.

    Β) Ειδικό χωροταξικό και υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς, με γνώμονα την προστασία των κατοίκων, καθώς και του φυσικού, αρχαιολογικού, περιβαλλοντικού κάλλους της περιοχής.

    Γ)Αύξηση των ανταποδοτικών πόρων προς τους ΟΤΑ, οι οποίοι αυθαίρετα με τον νόμο Μπιρμπίλη μειώθηκαν από το 3% στο 1,8%.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1,2%, και ενώ ο νόμος είναι σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2010, δεν έχει αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής, ως όφειλε να κάνει η κεντρική διοίκηση.



    Με εκτίμηση
    Ο δήμαρχος Καρύστου
    Νικόλαος Μανώλης