Δ. Σ. Καρύστου: «Κάτω τα χέρια απ’ το Νοσοκομείο μας»
  • Tην επικαιροποίηση της πάγιας θέσης του για το Νοσοκομείο, που συνοψίζεται στο «ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ» έκανε εχτές το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, συζητώντας, εκτός ημερησίας, τις εξελίξεις, δεδομένου ότι αυτό που κυριαρχεί πάλι, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι, ως μείζον πρόβλημα της Νότιας Καρυστίας, είναι η ανησυχία για υποβάθμιση του Νοσοκομείου.

    Η τοπική κοινωνία είναι οργισμένη, γιατί βλέπει ότι οι έγγραφες διαβεβαιώσεις, με απόλυτα και «ξεκάθαρα» δελτία τύπου, που έλαβε τον Ιούνιο του 2011, περί συνέχισης της λειτουργίας του νοσοκομείου Καρύστου ως έχει, στην πράξη διαψεύδονται.

    Χτες, κατά τη συζήτηση του θέματος, δημοτική αρχή και δημοτικές παρατάξεις συμφώνησαν στο ότι αυτό που πραγματικά έγινε, με τη διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Καρύστου ως διασυνδεόμενου με αυτό της Χαλκίδας, είναι η αποδυνάμωσή του σε επιστημονικό προσωπικό, το οποίο μετακινείται για εφημερίες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, που ισοδυναμεί με υποβάθμιση.

    kromentidi Η συζήτηση ξεκίνησε με την ανάγνωση από την Πρόεδρου του Συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καρύστου, Μαρίνας Κρομεντίδη, της ανακοίνωσης-– διαμαρτυρίας της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων, της 14ης Φεβρουαρίου, η οποία επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα είναι οι μετακινήσεις των γιατρών και κάλεσε «οι προσπάθειες όλων να είναι κοινές και με συνέχεια, ώστε όχι μόνο να πετύχουμε να μην γίνουν οι συγκεκριμένες που αναφέρουμε στη διαμαρτυρία, αλλά να μη γίνει καμία μετακίνηση γιατρού, γιατί αυτό είναι που ουσιαστικά δημιουργεί την υποβάθμιση»

    Η πρόεδρος αναφέρθηκε και στην συμπεριφορά του Υποδιοικητή προς το προσωπικό, την οποία χαρακτήρισε ως αυταρχική, επισημαίνοντας ότι «αυτό αφορά εμάς και θα το λύσουμε μόνοι τους αναφερόμενοι σε ανώτερους του», αλλά ζήτησε τη βοήθεια όλων ώστε «να κοπεί η φόρα του κ. Πετσή ο οποίος μετά από όσα έχουν γίνει απειλεί με μειώσεις εφημεριών, κάτι που και αυτό θα φέρει υποβάθμιση της παροχής υγείας».

    nikos_manwlhsΟ Δήμαρχος, Νίκος Μανώλης, σχολιάζοντας την διαμαρτυρία και τα όσα είπε η Πρόεδρος των εργαζομένων, ανέφερε «εγώ πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος υποδιοικητής είναι πρόβλημα, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του Νοσοκομείου, οι γιατροί μένανε εδώ και με ένα τηλεφώνημα και εφημερία να μην είχαν ήταν στο πρόβλημα μπροστά. Τώρα, που ο υποδιοικητής κάνει τις μετακινήσεις και κόβει τις εφημερίες, δεν θα υπάρχει το ίδιο φιλότιμο από τη μεριά των γιατρών. Είναι πρόβλημα ο υποδιοικητής, γιατί αν ήταν άλλος που πονούσε την Κάρυστο δεν θα έκανε τις μετακινήσεις».

    rodo1 Στη συνέχεια, κάλεσε τη Ρόδο Σφυρίδη, πρόεδρο των επαγγελματιών και βιοτεχνών, να ενημερώσει το σώμα για την κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων επτά επαγγελματικών σωματείων του Δήμου, η οποία παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην απόφασή τους για κοινή ανακοίνωση, με την οποία θα δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι σε ενέργειες που θα υποβαθμίζουν το νοσοκομείο της πόλης, θα διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι τέτοιο δεν θα το αφήσουν να γίνει και θα καταγγέλλουν «την στάση του υποδιοικητή του Νοσοκομείου, Ηλία Πετσή ο οποίος αρνείται πεισματικά το ότι είναι υποχρεωμένος να απαντά και να λογοδοτεί προς τους φορείς του τόπου».

    Επίσης, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση να είναι σήμερα Δευτέρα, στις 11 το πρωί στο νοσοκομείο ώστε να στηρίξει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για στάση εργασίας 11 με 12 το πρωί και να δείξει την αντίθεση του στην υποβάθμιση η οποία επιχειρείται, κάτι που ομόφωνα έγινε αποδεκτό.

    raviolos2Στοιχισμένος απόλυτα με την αγωνία της πόλης και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος είπε ότι «είμαι απόλυτα σύμφωνος και με την ανακοίνωση των επαγγελματικών συλλόγων του Δήμου και της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων του Νοσοκομείου, τα υιοθετώ απόλυτα και προτείνω να βγάλουμε και εμείς ένα ψήφισμα και να το διαβιβάσουμε στους αρμόδιους φορείς. Είναι κατανοητό ότι μετά τη συνένωση των Νοσοκομείων η διοίκηση ασκείται ουσιαστικά από το Νοσοκομείο Χαλκίδας, που μπορεί παρακάμπτει τον Υποδιοικητή της Καρύστου και νομίζω πως τη μεγάλη πίεση πρέπει να την ασκήσουμε προς τη Χαλκίδα».

    novas Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Νόβας, έλαβε την εξουσιοδότηση να έχει τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με το Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας, όσο και με το Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία υπάγεται το Νοσοκομείο Καρύστου και τους εκθέσει ο ίδιος το πρόβλημα και την ανησυχία των κατοίκων και στη συνέχεια να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τα αποτελέσματα αυτών των επαφών.

    Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κούλα Βρανά, και αυτή στο ίδιο μήκος κύματος, είπε ότι «η συνένωση με το Νοσοκομείο της Χαλκίδας ισούται με υποβάθμιση, γιατί αυτό θα αποφασίζει και για το προσωπικό και για τα οικονομικά και αυτό που πρέπει να απαιτήσει η Κάρυστος είναι κυρίως να μην έχει έλλειψη σε καμία ειδικότητα».

    tourla Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εκτενή συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα στην έκδοση ψηφίσματος, όπου θα αναφέρεται κατηγορηματικά και πάλι ότι Δήμος φορείς, σύλλογοι, σωματεία και όλη η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη με όποια υποβάθμιση του Νοσοκομείου, με τη δημοτική σύμβουλο, Γεωργία Τούρλα, η οποία ήταν και πρώην διοικήτρια του Νοσοκομείου, να επισημαίνει ότι «στο ψήφισμα πρέπει να αναφερθεί ό,τι επανειλημμένα είχε αναφερθεί και στο ψήφισμα του 2011 και σε επιστολές και αυτό είναι ότι η περιοχή μας έχει χαρακτηριστικά νησιωτικά περιοχής. Αυτό μας βοηθά να απαιτήσουμε το Νοσοκομείο μας να παραμείνει αυτοτελές όπως για παράδειγμα το Νοσοκομείου Σύρου και να δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε αυτό. Είτε πρόκειται για διοικητική ανεπάρκεια είτε για οργανωμένο σχέδιο σημασία έχει ότι το Νοσοκομείο υποβαθμίζεται και η πρότασή μου είναι, αν μετακινηθεί προσωπικό ή γιατρός να πάμε να κλείσουμε το δρόμο κοντά στα Μεσοχώρια να μη φύγει κανείς».