Σοφία Μούτσου:Νοσοκομείο Καρύστου : Αφιέρωμα καρδιάς !!!
  •  

    Το κείμενο αυτό αφιερώνεται στους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου Καρύστου
    Ηθελα να γράψω κάποια πράγματα για το νοσοκομείο Καρύστου μπας και τα διαβάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος ο Υπουργός Υγείας και πάρει χαμπάρι τι είναι αυτό το νοσοκομείο για την περιοχή και ξυπνήσει πριν νάναι αργά. 
    Ηθελα να γράψω πως όταν πέφτει το σκοτάδι το χειμώνα στον Κάβο Ντόρο, τόσο μακρυά από τον πολιτισμό που ξέρει ο κ. Λοβέρδος, αυτόν τον δήθεν πολιτισμό που εξαντλείται για κάποιους μεταξύ Βασιλίσσης Σοφίας, εσπρέσσο, εκσυγχρονισμού, μακαρονάδας αλά Βόνγκολε, Γραφείων ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της Αθήνας, Μέγαρου Μουσικής και Ηρώδειου το καλοκαίρι, όταν πέφτει το σκοτάδι λοιπόν τίποτα άλλο δεν υπάρχει σαν παρηγοριά στην νότια Καρυστία, παρά μόνο αυτό το νοσοκομείο. Γιατί αν ένα παιδάκι, ο μη γένοιτο, χτυπήσει στην Αμυγδαλιά ή πάθει μια σκωληκοειδίτιδα, ή μια παρωτίτιδα πού θα το πάνε οι γονείς του αν το νοσοκομείο της Καρύστου δεν λειτουργεί κανονικά; Αν ένας άνθρωπος, ο μη γένοιτο, πάθει ένα έμφραγμα στον Πλατανιστό, πού θα τον πάνε; Αν μια γιαγιά, ο μη γένοιτο, σπάσει τη λεκάνη της πού θα την πάνε; Στη Χαλκίδα 150-180 χιλιόμετρα μακρυά και χωρίς ΕΚΑΒ; 
    Αυτό το λέει ο εκσυγχρονιστής υπουργός, εκσυγχρονισμό και παροχή υπηρεσιών υγείας στον πολίτη; Παροχή υπηρεσιών στον πολίτη, ανήλικο και ενήλικο, που πρέπει να τρέχει μέσα στη νύχτα, χωρίς ΕΚΑΒ και στους άθλιους καρόδρομους της Εύβοιας που τυχαίνει να είναι ο πρώτος σε ατυχήματα νομός της Ελλάδας, να βρει νοσοκομείο κανονικό με πλήρη υποδομή; 
    Ηθελα να του πω του κ. Λοβέρδου ότι καθόλου δεν μας νοιάζει αν θα στηρίξει τον Βενιζέλο για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ βάζοντας στην άκρη τις προσωπικές του φιλοδοξίες, σκασίλα μας τι θα κάνει αυτός με τον Βενιζέλο και τον όποιο άλλο. 
    Ηθελα να του πω διάφορα, γιατί κάποτε αυτός ο Ανδρέας μου ήταν πολύ συμπαθής έτσι νέος και με άνεση στο λόγο και στις ενέργειες όπως φαινόταν, αλλά τώρα είμαι θυμωμένη μαζί του όπως όλος ο κόσμος γιατί είπε ότι δεν καταλαβαίνει τι θέλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Κάρυστο και τραβολογιούνται έξω από το νοσοκομείο, αφού λέει ο νοσοκομειακός του χαρακτήρας δεν αμφισβητείται.
    Ηθελα να τον ρωτήσω τι υποσχέθηκε στους βουλευτές της Εύβοιας και μετά τα μάζεψε άρον άρον; Τον πίεσε κανείς, εξωθεσμικός ή συνάδελφός του; 
    Ηθελα να τον ρωτήσω γιατί έβαλε υποδιοικητή στο νοσοκομείο έναν υποψήφιο δήμαρχο από την Ιστιαία, δηλαδή την άλλη άκρη της Εύβοιας που θέλει μια μέρα να πάει και μια μέρα να γυρίσει στον τόπο του ο άνθρωπος, με όλες τις υποχρεώσεις που έχει ένας δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης ενός τόσο μεγάλου δήμου. Δηλαδή και Μέγας Ναπολέων να ήταν ο άνθρωπος αυτός πάλι ήταν αδύνατο να είναι καθημερινά στην Κάρυστο. Τι σόι σκεπτικό ήταν αυτό, αντί να επιλέξουν έναν άνθρωπο από την περιοχή μας, έβαλαν έναν τελείως ξένο να κάνει τι; 
    Δεν υπήρχαν στην Κάρυστο άλλοι ζωντανοί, όλοι ανύπαρκτοι ήταν, σκιές του εαυτού τους και κανείς δεν τους έβλεπε; Δεν υπήρχαν γιατροί, άλλοι επιστήμονες Καρυστινοί; Δεν υπήρχε άλλος που να μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά; Εκτός αν πίστευε ο κ. Υπουργός Υγείας ότι είναι καλύτερα να είναι κάποιος εντελώς ξένος ώστε να μη "διαβληθεί" και να μη "χρηματιστεί" από τα "κυκλώματα" των γέρων και ανήμπορων της Καρύστου ! Κύριε ελέησον ! Τέτοιο σενάριο σχιζοφρενικής κωμωδίας ούτε οι Μόντυ Πάιθονς δεν θα το έγραφαν.
    Δεν έχω απολύτως τίποτα με τον κ. Πετσή, μόνο από φωτογραφίες τον ξέρω τον άνθρωπο και πιστεύω ότι προσπάθησε να κάνει ότι του επέβαλλε το καθήκον που του ανέθεσαν και τελικά τον άφησαν να εισπράξει όλα τα επίχειρα της παράλογης πολιτικής των προϊσταμένων του. 
    Εγώ τα έχω με αυτούς που ανέθεσαν το νοσοκομείο Καρύστου σε έναν εν ενεργεία δημοτικό σύμβουλο Ιστιαίας που πρέπει να διανύσει 500 χιλιόμετρα για να πάει και νάρθει στο σπίτι του και στα δημοτικά του καθήκοντα. Γιατί να βαράω το σαμάρι όταν φταίει το γαϊδούρι όπως λέει η παροιμία; Δηλαδή ο Υπουργός Υγείας καταργεί τον Καλλικράτη, αφού ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος ή θα πρέπει να απέχει από τα δημοτικά του καθήκοντα στην Ιστιαία ή θα πρέπει να απέχει από την διοίκηση του νοσοκομείου Καρύστου. Αν δηλαδή ο άνθρωπος αυτός έχει π.χ. να ψηφίσει προϋπολογισμό στην Ιστιαία, δεν μπορεί να βρίσκεται στην Κάρυστο αν υπάρξει ανάγκη και το αντίστροφο. Ναι αλλά τότε τι διοίκηση μπορεί να ασκήσει;
    Ηθελα να ρωτήσω τον κ. Υπουργό να μας πει αν ξέρει, με πόση αγάπη και θυσίες έγιναν τόσες δωρεές από ομογενείς Καρυστινούς προς το νοσοκομείο Καρύστου, που κάποιες απ' αυτές ή έχουν πεταχτεί στην αυλή ως άχρηστο υλικό ή έχουν μεταφερθεί -εντελώς εκσυγχρονιστικά- στο νοσοκομείο Χαλκίδας; Να μας πει ο κ. Υπουργός τι θα γίνει με το 1.000.000 ευρώ που έχει αποθεματικό το νοσοκομείο Καρύστου; Μήπως του είπε ο κ. Σόιμπλε να το πάρει από το νοσοκομείο Καρύστου και να το πάει στη Χαλκίδα; Και οι πάγιες και συνεχείς ανάγκες της Καρύστου πώς θα καλυφθούν; Με φύλλα συκής για να κρύψουμε τη γύμνια μας και τη ντροπή μας; 
    Ηθελα να τον ρωτήσω, μήπως ξέρει ο υπουργός που είναι και εκσυγχρονιστής να μου πει, πότε επιτέλους θα σταματήσει αυτή η κομματικοποίηση των πάντων, έρχεται ο ένας βάζει το δικό του, έρχεται ο άλλος βάζει άλλο δικό του και αυτή η ρημάδα η πατρίδα πάει κατά διαόλου γιατί όλοι βάζουν τον δικό τους και κανένας δεν βάζει τον αξιοκρατικά ικανό και κατάλληλο που να μείνει χρόνια και να κάνει δουλειά και να δημιουργήσει υποδομή για τους επόμενους. 
    Ηθελα να ρωτήσω όμως όχι μόνο τον υπουργό αλλά και όσους κινούνται γύρω από υπουργούς και βουλευτές πότε πια θα πάψουν τα κολλητιλίκια και οι λυκοφιλίες που όλοι ξέρουμε σαν κάλπικη δεκάρα και πότε θα σταματήσουν τα κροκοδίλεια δάκρυα μερικών μερικών, που αφού πρώτα κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά μετά θυμούνται να σιγοσφυρίξουν τον ύμνο της επανάστασης; 
    Ηθελα να βρίσω να θυμώσει ο υπουργός, να μου τραβήξει καμμιά μήνυση -της μόδας έχει γίνει πια αυτή η ιστορία με τις μηνύσεις που όλες όμως είναι επί προσωπικού - και να γελάσει κάθε πικραμένος στο δικαστήριο. 
    Ομως νομίζω ότι τα είπε όλα ο κόσμος, αυτός ο κόσμος που περίμενε υπομονετικά και ανυποχώρητα έξω από το νοσοκομείο 2 ολόκληρες μέρες και έδωσε ένα υποδειγματικό παρόν.
    Τα είπε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου. Τα εξήγησε όλα αναλυτικά μπροστά στην κάμερα η πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου και αντιδήμαρχος Καρύστου μέχρι 31.12.2011 Γεωργία Τούρλα, σημερινή δημοτική σύμβουλος Καρύστου που μετέχει ενεργά στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε για τις διεκδικήσεις του νοσοκομείου μας.
    Την Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος περιμένει την ειδική επιτροπή από την Κάρυστο. Η τοπική κοινωνία απαιτεί να εξαιρεθεί ονομαστικά το νοσοκομείο Καρύστου από τον Εφαρμοστικό νόμο, όπως έκανε ο κ. Λοβέρδος και με άλλα τέσσερα στην Ελλάδα. Αλλιώς..... 
    Θα του τα πουν από την καλή όσοι πάνε να τον δουν τη Δευτέρα..... 
    Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα τυχαία σ' ένα υπέροχο κείμενο για το νοσοκομείο μας στο διαδίκτυο και το μεταφέρω εδώ αυτούσιο για να το δουν όλοι. Είναι από το isimeria.com με τίτλο : Περιφερειακό Νοσοκομείο Καρύστου και λέει :

    "ο αδερφός μου λέγεται Δημήτρης και είναι τύπος αναβλητικός. μετά από καιρό και έχοντας περάσει και το τελευταίο όριο αναβολής, αποφάσισε επιτέλους να προχωρήσει σε μια ορθοπεδική επέμβαση που έπρεπε ήδη να έχει γίνει από αρκετό καιρό.
    Η απόφασή του βασίστηκε στα εξής: αφενός στο γιατρό που του συνέστησαν ως εξαιρετικό επί του θέματος και αφετέρου στο νοσοκομείο που θα γινόταν η επέμβαση, το Περιφερειακό Νοσοκομείο Καρύστου.
    Ο γιατρός που τον εγχείρησε λέγεται Βόσσος και όντως δικαιολογεί απολύτως τη φήμη του. Το δε νοσοκομείο λειτούργησε και λειτουργεί κατά τρόπο παραδειγματικό και άψογο.
    Και γι΄αυτό τον τρόπο που λειτουργεί, το ενοποίησαν με το νοσοκομείο Χαλκίδας με σκοπό την υποβάθμισή του και γιατί όχι, την τελική του κατάργηση.
    Αυτό άλλωστε δεν γίνεται με μεγάλη επιτυχία όλα τα χρόνια στο Ελλαδιστάν; Οταν κάτι πηγαίνει καλά δεν ενώνονται όλοι με μεγάλη προθυμία και κάνουν τα πάντα, για να πάψει να υφίσταται; 
    Μη σας φαίνεται περίεργο πώς ένα νοσοκομείο, με άριστο προσωπικό, με δική του ιδιοκτησία, δωρεές εξ Αμερικής και Χαλκίδας, λειτουργία εξαιρετική, αντί να προωθείται ως μοντέλο μελλοντικών μονάδων, υποβαθμίζεται και ουσιαστικά εξοντώνεται.
    Ο κόσμος που βασιζόταν σ' αυτό, πλέον νοιώθει παρατημένος κι ανασφαλής. Ομως στους καιρούς που ζούμε όλοι νοιώθουμε κάπως έτσι.
    Ο αδερφός πρόλαβε και εγχειρίστηκε. Λέγεται Δημήτρης. Ο γιατρός που τον εγχείρησε είναι ορθοπεδικός. Λέγεται Βόσσος.
    Το νοσοκομείο που έγινε η επέμβαση, λέγεται Περιφερειακό Νοσοκομείο Καρύστου. 
    Ομως δεν ξέρω αν θα λέγεται έτσι για πολύ καιρό ακόμα, το χειρότερο είναι πώς δεν ξέρω αν θα υφίσταται καν....