Ε. Κασελίμη Γυφτονικολού - Ξεκάθαρες απόψεις και προτάσεις για το Νοσοκομείο Καρύστου
  • Όταν οι άνθρωποι στέκονται σε ταμπέλες και την άποψή τους δεν την βασίζουν στην επιστημονική γνώση και την εμπειρία, που απέκτησαν δουλεύοντας, είναι φυσικό να ...μπουρδολογούν.
    Δεν σκέπτονται, όμως, πως με αυτή την τακτική δεν διορθώνονται λάθη, απλά, συγκαλύπτονται και, ακόμη χειρότερα, μπαίνει μανδύας ψευδονομιμοποίησης άδικων και, επιστημονικά, επικίνδυνων καταστάσεων.
     
    Επειδή, βέβαια, δεν απαιτείτο, από κανένα...θεσμικό λόγο, να πάρω άδεια από τη ΔΗΠΑΚ, για να κατέβω στην, από χρόνια και χωρίς τυμπανοκρουσίες, αγαπημένη μου Κάρυστο και επειδή έχω την ευθύνη, σαν Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Νομού Ευβοίας να έχω ξεκάθαρες απόψεις και προτάσεις, κοινοποιώ αυτές τις προτάσεις, που συζήτησα στο Διόκλειο, με εκπροσώπους των Ιατρών, τον τέως υποδιοικητή, τον διοικητή του Γ.Ν.Χ., τον διευθυντή Ιατρικής υπηρεσίας Χαλκίδος (και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ.) και τον κ. Δήμαρχο, με μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου-στους οποίους θα σταλεί, πριν από τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Υγείας αναλυτικό έγγραφο -
     
    Αυτή τη στιγμή, συνεχίζει να κρατεί, στο Κ.Υ.- Νοσοκομείο Καρύστου, μία απολύτως μεσοβέζικη κατάσταση λειτουργίας, που ελάχιστες λύσεις προσφέρει, ενέχει τεράστιους κινδύνους, εξαντλεί έντιμα εργαζομένους συναδέλφους και, σαφώς, ευννοεί όσους, επί σειρά τόσων ετών, δεν αγωνίζονται, για να την αλλάξουν αυτή την κατάσταση.
     
    Δηλαδή,
    A
    .   για να καλύπτεται, νομικά (Αριθ. Υ40/3592/96) και επιστημονικά (δηλαδή, με ασφάλεια για ασθενή και ιατρό) η αντιμετώπιση, σε ένα (1) χειρουργικό τραπέζι, κάθε περιστατικού, τακτικού ή εκτάκτου, που χρήζει χορήγησης οιουδήποτε φαρμάκου αναισθησίας - περιοχικής, νευροληπτοαναισθησίας ή γενικής - απαιτούνται συγκεκριμένες ελάχιστες δομές και προυποθέσεις
         1. χρειάζονται
    , τουλάχιστον, 3-4 οργανικές θέσεις Αναισθησιολόγων ( οι οποίοι δεν θα εκβιάζονται να καλύπτουν, με ενεργό εφημερία ολόκληρο το μήνα, αλλά, παράλληλα, θα είναι στη διάθεση του Νοσοκομείου ολόκληρο το μήνα)
           μέχρι να δημιουργηθούν και να καλυφθούν αυτές οι θέσεις, να καλύπτονται με επικουρικούς ειδικευμένους Αναισθησιολόγους

         2. απαιτείται νοσηλευτικό προσωπικό, με εξειδίκευση και σε αναισθησιολογικά θέματα, με κάλυψη 24ώρου  (Αριθ. Υ40/3592/96)
         3. απαιτούνται σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα ( ασφαλώς, ο κ. Διευθυντής Αναισθησιολογικού έχει την ευθύνη και τη γνώση να εξασφαλίσει) και monitors καρδιαγγειακού, που θα διασφαλίζουν υγεία και ζωές.
         4. απαιτείται  εξασφάλιση αίματος, καθ' όλο το 24ωρο. Υπάρχουν ειδικοί να υλοποιήσουν τις αναγκαίες ασφαλείς, επιστημονικές προδιαγραφές
           είναι αδιαννόητο να μπαίνουν χειρουργεία, με προσωπικό ρίσκο συναδέλφων, για εξασφάλιση αίματος, όπως είναι και ανεπίτρεπτο να ρισκάρουμε υγεία και ζωές άλλων.( Με τις δικές μας ζωές, ίσως, έχουμε δικαίωμα και να παίζουμε ...λέμε, τώρα)
     
     
    B
    . απαιτείται κάλυψη με ειδικότητες που έχουν γνώση και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, μέχρι και το επίπεδο βραχείας  ή ημερήσιας νοσηλείας (one day case) .
     
     Γ.  απαιτείται , είναι ΖΩΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΣ η ανάπτυξη Τμήματος Επειγόντων


               Επειδή η άσκηση ΙΑΤΡΙΚΗΣ είναι δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται χρόνο και χρήμα, απαιτείται υπεύθυνη και ειλικρινής συνεργασία ανάμεσα στα Νοσοκομεία, χωρίς, όμως, να αποποιείται κανείς το μερίδιο ευθύνης και εργασίας, που του αναλογεί.
     
    Μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες προδιαγραφές, με προσωπική δέσμευση, ανέλαβα την ευθύνη να συνεργασθώ με τους συναδέλφους της Καρύστου για παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση, στα επιστημονικά θέματα του γνωστικού μου πεδίου. (αντιμετώπιση επείγοντος, τραύμα, πόνος κ.λ.π. αναισθησιολογικά)


    Εν κατακλείδι, ουδέποτε θα χρησιμοποιήσω αναληθή λόγο, ουδέποτε θα γίνω συνδικαλίστρια, για να χαϊδεύω αυτιά και όσο κι αν μαθαίνω εύκολα, δεν θα μάθω να συγκαλύπτω τις ευθύνες κανενός.
    Δεν με ενδιαφέρει, δεν με αφορά καμία ταμπέλα, παρά μόνο του αληθινού εργάτη της επιστήμης, που διάλεξα κι επειδή, για μένα η Πρωταγόρειος ρήση (πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος) είναι ουσία ζωής αδιαφορώ για απόψεις ιδιοτελών και αναλαμβάνω την ευθύνη των λεγομένων και των πράξεών μου.
    Όποτε κάνω οποιοδήποτε αποδεδειγμένο λάθος, έχω εύκολη την αληθινή μου συγνώμη και δεν διακατέχομαι από κανένα σύμπλεγμα ...ξερολίασης.
    Δεν θεωρώ πως υπάρχει άνθρωπος που έχει το αλάθητο.


    Επειδή, όμως, ως προσφάτως ανεκάλυψα, δεν μπορώ να καταπιώ τίποτε, συμβουλεύω τον εκπρόσωπο της ΔΗΠΑΚ να αρχίσει να ψάχνει ( όσο κι αν έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές απόψεις, που λέει, πως πρεσβεύει) για κανένα ...μεταξωτό βρακί...για τον επιδέξειο κ... του, για να είναι έτοιμος να γίνει...χαλίφης στη θέση του χαλίφη

     

    κι επειδή του αρέσει, του εν λόγω, να χρησιμοποιεί ...τίτλους, θα υπογράψω με τους δικούς μου και του εύχομαι, εκ βάθους καρδίας, να τους αποκτήσει, αυτούς και ανώτερους και αν τους τιμήσει, έστω και κατά ένα ποσοστό από όσο τους τίμησα εγώ, κερδισμένο θα βγεί το κοινωνικό σύνολο.

     

    Ε. Κασελίμη Γυφτονικολού

    Ιατρός- ενσυνείδητος Υπηρέτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και

    της ΑΛΗΘΕΙΑΣ

    Διευθύντρια Αναισθησιολόγος

    Dr.Πανεπ. Αθηνών

    Πρόεδρος Ε.Ι.Ν.Ν.ΕΥΒ.

    Πρόεδρος Τριμελούς

    Εκπρόσωπος στην Ο.Ε.Ν