Πρόταση Ραβιόλου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Προστασίας του Καταναλωτή. «Να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία».
  • Ραβιόλος Λευτέρης

    Με ένα άρθρο του πρόταση για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσα κυρίως από την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων της Νότιας Καρυστίας και την προτίμηση σε αυτά, επικοινωνεί σήμερα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Προστασίας του Καταναλωτή, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, Λευτέρης Ραβιόλος, με την τοπική κοινωνία.

    Ο Λευτέρης Ραβιόλος καλεί τους συντοπίτες του να αναπτύξουν τοπική καταναλωτική συνείδηση και να στραφούν στα τοπικά προϊόντα και στην τοπική αγορά, στηρίζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και τους επιχειρηματίες, ώστε μέσα από αυτό να ενισχυθεί ο τοπικός κοινωνικός ιστός, που απειλείται από τις συνέπειες που έχει στο βιοτικό επίπεδου του λαού, η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας.

    Το άρθρο έχει ως εξής:

    Φίλες και φίλοι,

    Με την ευκαιρία, της παγκόσμιας ημέρας «προστασίας του καταναλωτή», που σήμερα περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια, η ημέρα αυτή αποτελεί ορόσημο στη χώρα μας, θα ήθελα να επικοινωνήσω μαζί σας και να σας αναπτύξω μερικές σκέψεις μου.

    Ζούμε σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση όλοι μας, κατάσταση που μας έχουν φέρει τα σοβαρά λάθη του παρελθόντος τα οποία πρέπει να εντοπίσουμε , να αναλύσουμε και μέσα από αυτά να σχεδιάσουμε και να προγραμματίσουμε μια νέα πορεία για τη χώρα μας.

    Οι παραδοσιακές πολιτικές που εκφράζονται μέσω του ρουσφετιού , της αναξιοκρατίας, της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού και της υπονόμευσης της πραγματικής οικονομίας πρέπει να σταματήσουν εδώ! Αρκετό κακό μας έχουν κάνει ως λαό και ως άτομα μεμονωμένα.

    Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια ο υπερκαταναλωτισμός και η στροφή των προτιμήσεων μας σε ξένες αγορές , η σπατάλη και η προσπάθεια υιοθέτησης ενός ξένου μοντέλου ζωής είχαν γίνει χαρακτηριστικά του μέσου Έλληνα. Φτάνοντας λοιπόν σε μια εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30 με 40% , ο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι άνεργος, τα Ελληνικά νοικοκυριά έχουν εγκλωβιστεί από τα «χαράτσια» και τη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση, στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Καλούμαστε όλοι τώρα περισσότερο από ποτέ να αφυπνιστούμε ως καταναλωτές και να στραφούμε κυρίως στην τοπική και κατ΄επέκταση στην εγχώρια αγορά.

    Ως νέος πολιτικός στην τοπική αυτοδιοίκηση, βλέποντας την αγωνία και την οικονομική δυσκολία που περνάμε όλοι εθνικά και τοπικά, προτείνω να στηρίξουμε από σήμερα την τοπική οικονομία τόσο σε επίπεδο προϊόντων όσο και υπηρεσιών. Στην καθημερινή μάχη όχι μόνο της επιβίωσης αλλά και της επανάκτησης της εθνικής μας αξιοπρέπειας , οφείλουμε τώρα περισσότερο από ποτέ να κατανοήσουμε ότι όσο πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές γινόμαστε τόσο πιο πολύ ισχυροποιούμε την τοπική οικονομία.

    Η Καρυστία έχει να επιδείξει μια τεράστια δυναμική στην παραγωγή αγροτικών , κτηνοτροφικών και παραδοσιακών προϊόντων και αλιευμάτων. Μπορούμε να επιλέξουμε:

    - Τα ντόπια κρέατα και ψάρια

    - Τα ντόπια τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα

    - Τα παραδοσιακά κρασιά μας, το λάδι , το μέλι, το παστέλι και τα ζυμαρικά όχι μόνο για να τα στηρίξουμε οικονομικά αλλά γιατί πράγματι υπερέχουν σε ποιότητα και διατροφική αξία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μας.

    - Η επιλογή της πλάκας Καρύστου ως οικοδομικού υλικού ταυτίζεται με τη γενική αισθητική και θα ενισχύσει σημαντικά την ατμομηχανή της Καρυστινής οικονομίας.

    - Είναι ανάγκη να προβληθούν τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής , τομέας στον οποίο η δημοτική αρχή θα έπρεπε να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή και προγραμματισμό αφού απέχουμε ελάχιστα από την Αττική και η Κάρυστος προσφέρεται για τουρισμό όλο το χρόνο.

    - Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνα μεγαλύτερων πόλεων . Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας η στήριξή τους καθώς εξασφαλίζουν πολύτιμες θέσεις εργασίας.

    Η στήριξη και η προβολή των τοπικών συνεταιρισμών και η προσπάθεια για εξασφάλιση ονομασίας προέλευσης σε ορισμένα τοπικά προϊόντα π.χ. κατσίκι, αρνί , θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων σε νέες αγορές. Η τόνωση της τοπικής οικονομίας σημαίνει τόνωση του κοινωνικού ιστού της περιοχής μας , έμπρακτη αλληλεγγύη σε μια περίοδο γενικής υποβάθμισης και κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής. Ως καταναλωτές από μόνοι μας μπορεί να μην αποτελούμε σημαντική οικονομική μονάδα , αν ωστόσο οργανωθούμε αποτελεσματικά μπορούμε να επιτύχουμε την τόνωση όχι μόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής οικονομίας.

    Ας είναι η σημερινή ημέρα η αρχή μιας τέτοιας προοπτικής!