Γ.Τσολάκης: Πρόταση για κοινό βιολογικό Καρύστου Mαρμαρίου
  • Το δημοτικό συμβούλιο στην συνεδρίαση 09/08/2012, συνέχεια της απόφασης 145/2012 της οικονομικής επιτροπής για ανάθεση σε δικηγόρο χειρισμού ζητήματος ιδιαίτερης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου, αποφάσισε να δοθεί το ποσό των 4.500,00€ σε δικηγόρο για την άσκηση έφεσης ανάκλησης κατά της υπ΄αρ. 894/2010 απόφασης της επιτροπής αναστολών του Συμβούλιου της Επικρατείας. 

    Η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου έχει να κάνει με το ακίνητο του Κου Δημητρίου Βουλή στο Μαρμάρι που βρίσκεται στη διαδικασία απαλλοτρίωσης από τον τέως Δήμο Μαρμαρίου για την κατασκευή σταθμού βιολογικού καθαρισμού. 

    Η επιλογή του πρώην δημάρχου Μαρμαρίου και σημερινού δημάρχου Καρύστου, να ζητήσει και να πάρει παραχώρηση από το δασαρχείο Αλιβερίου για μια ιδιωτική έκταση είναι μεγάλο πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Η απαλλοτρίωση τμήματος της έκτασης, 10 στρέμματα από τα 70 στρέμματα συνολικά, είναι πράξη απαξίωσης της υπόλοιπης ιδιοκτησίας με προφανές στόχο να πλήξει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του ιδιοκτήτη που άθελά του έχει εμπλακεί σε μια επώδυνη και δαπανηρή διαδικασία.
    Ο ιδιοκτήτης μετά από αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο Σ.τ.Ε. κατά του Δήμου Μαρμαρίου και της υπ’αριθμ. 79/3-7-2009 απόφασης του δημοτικού του συμβουλίου αλλά και κατά αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πέτυχε να αποσπάσει από την επιτροπή αναστολών του Σ.τ.Ε. αναστολή εκτέλεσης της παραπάνω απόφασης, ωσότου εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης.
     
    Η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου είναι άλλη μια άστοχη και λανθασμένη κίνηση στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί τους κατοίκους του Μαρμαρίου. Δημιουργεί άλλο ένα οικονομικό έξοδο για το δήμο χωρίς ουσιαστικά να λύνει το πρόβλημα. 
     
    Η υπογραφή σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου έχει γίνει από της 12-12-2008 και με παρατυπίες και τερτίπια ισχύει μέχρι σήμερα επιβαρύνοντας υπερβολικά το κόστος του έργου, που στην πραγματικότητα κανένας δε γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει.
     
    Εάν δικαιωθεί ο Δήμος και του δοθεί το δικαίωμα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απαλλοτρίωσης, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί, τυπικά ο δήμος θα μπορεί να ξεκινήσει τις εργασίες στο χώρο που έχει επιλεγεί.
     
    Οριστική λύση όμως στη διαμάχη δήμου και ιδιοκτήτη θα δοθεί όταν συζητηθεί και αποφασιστεί από το Σ.τ.Ε. η αίτηση ακύρωσης του ιδιοκτήτη. Μέχρι τότε κάθε παρέμβαση του Δήμου επί του ακινήτου θα είναι στον αέρα με κίνδυνο ο Δήμος να υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά λόγω κακών χειρισμών. Το βασικότερο είναι ότι με τους χειρισμούς που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα το έργο θα απενταχθεί από το ΕΠΠΕΡΑΑ δηλαδή το ΕΣΠΑ που είναι ενταγμένο.
     
    Κατά την άποψή μου η δημοτική αρχή άμεσα πρέπει να αναζητήσει λύση που θα εξασφαλίζει χωρίς προβλήματα χώρο για την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού Μαρμαρίου και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει οι κάτοικοι του Μαρμαρίου που καθημερινά ζουν το πρόβλημα να πιέσουν με κάθε τρόπο.
     
    Μια πρόταση που έχει ειπωθεί από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του πρώην Δήμου Μαρμαρίου αλλά ποτέ δεν αξιολογήθηκε, είναι να κατασκευαστεί κοινός βιολογικός καθαρισμός Καρύστου και Μαρμαρίου στο χώρο της χωματερής της Καρύστου έκτασης 57 στρεμμάτων αγορασμένη από το Δήμο Καρύστου το 1983.
     
    Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή τώρα που γίνονται οι μελέτες αποκατάστασης ΧΑΔΑ Καρύστου και σταθμού μεταφόρτωσης στερεών αποβλήτων στο χώρο του σκουπιδότοπου, να προβλεφθεί και χώρος για την κατασκευή του κοινού βιολογικού που θα εξασφαλίζει ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.
     
    Η λύση αυτή είναι πραγματοποιήσιμη και περιέχει πολλαπλά ευεργετήματα.
     
    1. Αποκτά το Μαρμαρι βιολογικό καθαρισμό και αποχετευτικό δίκτυο, που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
     
    2. Ο βιολογικός της Καρύστου μεταφέρετε στον κάμπο σε πιο σύγχρονες και άφθαρτες εγκαταστάσεις με λιγότερο κόστος λειτουργίας που θα μοιράζετε αναλογικά με το Μαρμάρι.
     
    3. Θα απελευθερωθεί η έκταση 152 στρεμμάτων του Δήμου Καρύστου, όπου σήμερα βρίσκεται ο βιολογικός, για χρήσεις που ήδη έχουν προβλεφθεί , οργανωμένη μαρίνα και χώρος επισκευής σκαφών.
     
    4. Τα κονδύλια που ήδη προβλέπονται για την εγκατάσταση του βιολογικού Μαρμαρίου αλλά και για την βελτίωση των εγκαταστάσεων του βιολογικού Καρυστου είναι αρκετά για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος κόστους του όλου έργου.
     
    5. Απαλλάσσονται οι κάτοικοι της περιοχής «Λειβαδάκι» από τις δυσοσμίες που προκαλεί ο βιολογικός καθαρισμός .
     
    6. Το νερό μετά την επεξεργασία είναι κατάλληλο για πολλές καλλιέργειες στον κάμπο της Καρύστου που σήμερα είναι ανεκμετάλλευτος.
     
    Πιστεύω ότι η πρόταση αυτή αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , στη σημερινή συγκυρία και θα πρέπει η δημοτική αρχή να εξετάσει προσεχτικά τα νέα δεδομένα, πέρα από προκαταλήψεις και μικροπολιτικές πρακτικές.
     
    Άλλωστε το σημερινό νομικό πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης "Καλλικράτης" δίνει τη δυνατότητα και είναι στις βασικές του αρχές μια τέτοια λύση , που θα δίνει κοινό βιολογικό σε Κάρυστο και Μαρμάρι , με ενιαίο σχεδιασμό , με ενιαία έργα , με στόχο την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου.
     
    Από το 1983 και μέχρι σήμερα το Μαρμάρι σαν κοινότητα αρχικά και σαν Δήμος στη συνέχεια , φέρνει τα σκουπίδια του στη χωματερή της Καρύστου. Συμφωνήσαμε τότε σε ένα κοινό σκουπιδότοπο , με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό βιολογικό.
     
    Ακόμη άποψή μου είναι ότι ο νέος Δήμος Καρύστου πρέπει και μπορεί να διαχειριστεί μόνος του τα στερεά απόβλητα. Από τη διαχείριση των σκουπιδιών , θα προκύψουν οικονομικά οφέλη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Αντί να κατασκευαστεί χώρος μεταφόρτωσης , μπορεί μαζί με το βιολογικό και λειτουργώντας συμπληρωματικά στον ίδιο χώρο να γίνεται και η διαλογή των στερεών αποβλήτων.
     
    Εγώ βέβαια επιμένω ότι θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά διαλογή από το σπίτι με άμεσα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες.
     
    Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε επιβάλλεται να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να λειτουργήσουμε με άλλο τρόπο από αυτόν που μέχρι σήμερα ξέραμε. Πρέπει να προσπαθήσουμε, ακόμη κι αν φαίνεται δύσκολο, για το κοινό συμφέρον.

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ

    ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ