Κυριάκος Γεωργίου - Παρατυπίες του Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Kαρύστου
  • Φωτεινός Παντογνώστης η …….. Σκοπιμότητες? 

    Την Παρασκευή 2/11/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου συζήτησε επιτέλους μετά δύο αναβολές, «στο παραπέντε» κυριολεκτικά, πριν την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας, το θέμα της Γνωμοδότησής του σχετικά με τη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για την δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(Π.Ο.Α.Υ) στο Βόρειο και το Νότιο Ευβοϊκό, που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΚΑ. 
     
    Το ζήτημα απαιτεί προσεκτική μελέτη όλων των περιβαλλοντικών παραμέτρων που επιβάλλουν η Εθνική- Κοινοτική Νομοθεσία αλλά κυρίως η ανάγκη διατήρησης υγιών περιβαλλοντικών συνθηκών στις θάλασσες της περιοχής μας. Στόχος είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος, ως προϋπόθεση για την οικονομική αειφορία όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων(αλιεία,γεωργία, λατομεία, οικοδομή, τουρισμός, οικιστική ανάπτυξη) με τις καινούργιες παραγωγικές δραστηριότητες, που έχουν εγκατασταθεί κι αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στο Νομό μας π.χ. αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες κ.α. Η τοποθέτηση όμως των μονάδων αυτών των μοντέρνων δραστηριοτήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Εύβοια είναι εντελώς άναρχη. 
     
    Μέχρι σήμερα, προ «Καλλικράτη», ο ενδιαφερόμενος επενδυτής επέλεγε αυθαίρετα τις περιοχές εγκατάστασής των μονάδων αυτών, υπέβαλε το αίτημά του στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας και του χορηγούνταν οι αναγκαίες άδειες, χωρίς προηγούμενη υποχρέωση να ζητήσουν την άποψη των τοπικά αρμοδίων δήμων. Σήμερα ευτυχώς η Πολιτεία, προσπαθώντας να επιβάλλει κανόνες Χωροθέτησης, έχει χορηγήσει δικαίωμα προηγούμενης γνωμοδότησης στους Δήμους και σ όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες. Έτσι, και ο Δήμος Καρύστου δικαιούται και υποχρεούται να γνωμοδοτήσει, αφού στα διοικητικά του όρια σχεδιάζεται η δημιουργία αρκετών τεράστιων πάρκων ΠΟΑΥ (Μαρμάρι, Πόρτο Λάφια, Αλμυροπόταμος κ.α.), και διαφαίνεται σοβαρός κίνδυνος να μεταβληθούν αρκετές παραλίες μας, από την πλευρά του Ευβοϊκού, σε απέραντα κλουβιά. 
     
    Ο Δήμος μας οφείλει να επαγρυπνεί, όπως προβλέπεται από τον νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος και των ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και τουριστικής αξίας περιοχών του και να μεριμνά για την τουριστική ανάπτυξη και εν γένει αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και πολυαρίθμων επισκεπτών. Κάποιοι όμως φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο ρόλος τους ως μέλη της δημοτικής αρχής είναι η προάσπιση όλων των ανωτέρω υποχρεώσεων και προτιμούν να λειτουργούν καταχρηστικά. 
     
    Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Νόβας στα 2 χρόνια της θητείας του έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το αξίωμά του. Είναι γνωστό σε όλους, ότι δεν τηρεί βασικές θεσμικές του υποχρεώσεις. Αντί να διευθύνει τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αντικειμενικό τρόπο, όπως επιβάλλει ο νόμος, συχνά προτιμά να εκφράζει προσωπικές του απόψεις και δεν δείχνει να σέβεται από έδρας τους συμπολίτες του, αρνούμενος να δώσει τον λόγο σε πολίτες και δημοτικούς συμβούλους ακόμη, που θεωρεί ότι θα εκφράσουν «αντίθετη» άποψη πιθανώς. 
     
    Αυτή τη φορά όμως, στο Συμβούλιο της Παρασκευής 2/11/2012 ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του.. Αν και Μαθηματικός δεν δίστασε να μεταβληθεί σε Νομικό και Περιβαλλοντολόγο, εκφράζοντας προσωπικές απόψεις ,παντελώς ατεκμηρίωτες. 
     
    Χωρίς να διστάσει καθόλου πρότεινε αδόκιμες επεμβάσεις στο Σχέδιο της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνωμοδότησης, που η εξειδικευμένη ομάδα Νομικών, Χωροτακτών και Περιβαλλοντολόγων συνέταξε και παρέδωσε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 29.10.12, μετά από προηγούμενη εντολή τους. 
     
    Με πραγματική έκπληξη πληροφορηθήκαμε -όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες- ότι ο κ. Νόβας «τόλμησε» να προτείνει τη διαγραφή του πιο σημαντικού, ίσως, λόγου στο προτεινόμενο Σχέδιο αρνητικής Γνωμοδότησης του Δήμου καθώς αμφισβήτησε –αν είναι δυνατόν- την…..ύπαρξη εκτεταμένων λειβαδιών ποσειδωνίας στις συγκεκριμένες παραλίες του Δήμου μας, που προτείνει ο Φορέας Διαχείρισης προς εγκατάσταση πάρκων ΠΟΑΥ. 
     
    Φαίνεται να μας λέει δηλαδή ο Μαθηματικός κ. Νόβας, ότι δεν υπάρχουν «τα λειβάδια ποσειδωνίας βυθού», όπως είναι διεθνώς η επιστημονική ονομασία των φυκιάδων, ορατά και δια γυμνού οφθαλμού ακόμα σε περιπατητές, κολυμβητές, ψαράδες αλλά και στα μικρά παιδιά. «Δεν υπάρχουν» απλά, επειδή ο κ. Νόβας …έτσι θέλει !!! 
     
    Του συνιστούμε λοιπόν να μελετήσει το σημαντικό επιστημονικό έργο «Στα μονοπάτια της Οχης» της κ. Βλάμη, που εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας το οποίο κάνει ειδική μνεία στις «Ποσειδωνίες Βυθού» και στη σπουδαιότητά τους για την διατήρηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος ολόκληρης της περιοχής. 
     
    Ως Καθηγητής επιστήμης που στηρίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση, όχι στην αυθαιρεσία και την προχειρότητα, ο κ. Νόβας, θα έπρεπε να είναι προσεκτικός στις εισηγήσεις και στην τεκμηρίωση των επιχειρημάτων του. Δεν απευθύνεται σε ανίδεους και «υπανάπτυκτους» αλλά σε ενημερωμένους πολίτες που σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπουν να γενικολογεί και να «χρησμοδοτεί» ως άλλη Πυθία για την Αναπτυξιακή πορεία του τόπου σύμφωνα με το τι αρέσει στον ίδιο….. 
     
    Τις αυθαίρετες απόψεις του κ. Νόβα, που φάνηκε ανενημέρωτος για το θέμα, αν και πρόκειται για ζήτημα που είναι στην επικαιρότητα και «βασανίζει» την περιοχή εδώ και πολύ καιρό. Δεν τις συμμερίστηκαν ευτυχώς οι δημοτικοί σύμβουλοι Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης. Έτσι, αποφεύχθηκε προς το παρόν ο κίνδυνος επιστημονικά ατεκμηρίωτων παρεμβάσεων σ’ ένα τόσο σοβαρό θέμα. 
     
    Το τελικό κείμενο της Γνωμοδότησης το οποίο είναι επείγον, λόγω της άμεσα επικείμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, αποφασίστηκε να οριστικοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα και μετά να σταλεί στην Περιφέρεια. 
     
    Θεωρούμε αυτονόητο ότι επιβάλλεται να ερωτηθούν πρωτίστως οι ειδικοί επιστήμονες που το συνέταξαν, ώστε οποιαδήποτε τροποποίηση του αρχικού κειμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο, να είναι δόκιμη επιστημονικά και προσεκτικά διατυπωμένη, ώστε να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από το Περιφερειακό Συμβούλιο ή το ΥΠΕΚΑ. 
     
    Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο Πρόεδρος κ. Νόβας στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 29.10.12 απέτρεψε να διαβαστεί το κείμενο της Γνωμοδότησης, αν και Νομικοί και Περιβαλλοντολόγοι ήταν παρόντες για τον σκοπό αυτό, και μάλιστα ενώ ο Δήμαρχος πρότεινε, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Δημοτικοί Σύμβουλοι αποδέχθηκαν να αναγνωσθεί το Σχέδιο της Γνωμοδότησης. Δυστυχώς ο κ. Νόβας επέλεξε να προτείνει αδόκιμες αλλαγές και διαγραφές, κατά τη συνεδρίαση του δεύτερου Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/11/2012, εν απουσία των ειδικών που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν πλήρως τις επιστημονικές τους απόψεις και να δώσουν απαντήσεις στις απορίες των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου είτε και οποιουδήποτε πολίτη. 
     
    Καταγγέλω ως απαράδεκτη τη στάση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. 
     
    Ζητώ να διατηρηθεί το αρχικό κείμενο της Γνωμοδότησης και σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να ερωτηθούν -για οποιαδήποτε τυχόν αναγκαία τροποποίησή του-οι συντάκτες του ως ειδικοί και τέλος η Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου να προωθηθεί άμεσα από το Δήμο στην Περιφέρεια, χωρίς άλλες περαιτέρω καθυστερήσεις. Οι ευθύνες όλων μας είναι μεγάλες! 

    Κυριάκος Γεωργίου