Στα γαλανόλευκα «ντύθηκαν» στο Σικάγο 14-04-2013 για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.
  • Με μια μεγαλειώδη παρέλαση, γεμάτη παλμό και ζωντάνια, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις του Ελληνισμού στο Σικάγο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
    Περισσότερα από 100.000 άτομα, θεατές και παρελαύνοντες, έντυσαν το «Greek Town» της πόλης των ανέμων στα γαλανόλευκα.
    Oμογενείς και πολλοί ξένοι είχαν γεμίσει τα πεζοδρόμια της Χόλστεντ Στριτ στην περιοχή της ελληνικής συνοικίας του Σικάγου, όπου πραγματοποιήθηκε η Παρέλαση της Ομογένειας, την οποία οργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Οργανώσεων Ιλινόις «Η Ενωση».
    Oπως κάθε χρόνο, την παρέλαση άνοιξε άγημα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που δημιούργησε αίσθημα περηφάνιας και καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ συμμετείχαν εκατοντάδες φορείς της ελληνοαμερικανικής κοινότητας (σχολεία, ομοσπονδίες, κοινότητες,σύλλογοι (οπως ο Πανευβοοικος Συνδεσμος Σικάγου) , φοιτητικές οργανώσεις, ιδρύματα και επιχειρήσεις).
    Ιδιαίτερο παλμό και ζωντάνια έδωσαν χιλιάδες παιδιά, έφηβοι και νέοι που με συνθήματα και ιαχές "Ζήτω η Ελλάδα!" και"Ζήτω η Κύπρος!" εκδήλωσαν την αγάπη τους για όλα εκείνα τα στοιχεία και τις αξίες που υποδηλώνουν την ταυτότητα και την κληρονομιά τους.
    Με πολύχρωμες παραδοσιακές ενδυμασίες, γαλανόλευκες, άρματα, φιλαρμονικές και λόγια συμπαράστασης για τις χώρες καταγωγής τους, οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, οι ομογενείς έδειξαν και φέτος τη διαχρονικότητα της ελληνικής συνείδησης.
    «Με την αποφασιστικότητά τους, οι Έλληνες θα ξεπεράσουν την κρίση», ήταν το κύριο σύνθημα της χθεσινής παρέλασης.
    Στην παρέλαση έλαβαν μέρος δημοτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο Αλίκη Χατζή και αρκετοί άλλοι.

    Ρεπορτάζ - Φώτο απο Chicago
    Κώστας Μαρίνος