Τα καλύτερα πιάτα της Εύβοιας είναι.. πολλά! Ανακοινώθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού για το καλύτερο πιάτο της Εύβοιας
  • Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Μαΐου στο Επιμελητήριο Ευβοίας, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 30 καλύτερων πιάτων, σχετικά με το διαγωνισμό για την ανάδειξη του πιο χαρακτηριστικού πιάτου της Εύβοιας, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Ευβοίας σε συνεργασία με το ΙΕΚ PRAXIS και την Ένωση Ξενοδόχων. Η βράβευση θα γίνει σε ειδική τελετή.

    Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι κύριοι φορείς υλοποίησης της ιδέας δηλαδή η κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπόρων Ευβοίας, ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας, ο κ. Κώστας Μπαρούτας, ο κ. Χάρης Μήτρου Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευβοίας και ο κ. Τζοβλάς υπέυθυνος του ΙΕΚ PRAXIS.

    Παίρνοντας το λόγο ο κ. Παναγιώτης Σίμωσης ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Στόχος αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ένα τρίμηνο περίπου είναι να αναδείξουμε το γαστρονομικό πολιτισμό της Εύβοιας και να αξιοποιήσουμε αυτόν τον γαστρονομικό πολιτισμό αφού πρώτα τον καταγράψουμε, τον αναδείξουμε και στη συνέχεια να περάσουμε στην φάση της αξιοποίησης.{...}Για να πείσουμε πρώτα τους Ευβοιώτες και στη συνέχεια τους επισκέπτες, ότι η Εύβοια έχει το δικό της γαστρονομικό πολιτισμό, ότι πρέπει να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις, οι οποίες προέρχονται από τοπικά προϊόντα. Αυτός είναι και ο στόχος, να δημιουργήσουμε μια αλυσιδωτή θετική αντίδραση από το πιάτο και προς τα πίσω. Από το πιάτο να πάμε στον μεταποιητή, στον παραγωγό κτλ. Στον Ευβοιώτη που ασχολείται στο στάβλο, στο χωράφι στην επιχείρηση του και παράγει όλα αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα που καταλήγουν στα πιάτα όλων των επαγγελματιών. Μπορώ να πω ότι διακρίθηκαν μέσα από τις γεύσεις αυτές προϊόντα περιοχών όπως είναι τα κρέατα της περιοχής της Νότιας Καρυστίας, της Σκύρου, τα τυροκομικά επίσης της Νότιας Εύβοιας, τα επίσης καταπληκτικά αλιεύματα όλης της Εύβοιας, Βόρειας και Νότιας και Σκύρου που είναι και αυτά προϊόντα του τόπου μας αφού επαγγελματίες του τόπου μας είναι ψαράδες και τα ψαρεύουν. Στα γλυκά και στα πρωϊνά βγήκε το μεράκι αφού έχουμε συμμετοχές όχι μόνο από επιχειρηματίες , από επαγγελματίες αλλά και από απλούς ιδιώτες. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και ευχαριστώ όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της ιδέας». Σημείωσε μάλιστα ότι το πιάτο της Εύβοιας ήταν μια πολύ πετυχημένη ιστορία.

    Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στην προώθηση της Εύβοιας μέσα από ένθετο της Εφημερίδας Έθνος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε και ένα ένθετο που κυκλοφόρησε μαζί με το Έθνος το Σάββατο και είναι μια πρώτη προσπάθεια ανάδειξης της Εύβοιας. Είναι το travel book, ένας οδηγός τουριστικός για την Εύβοια, θα κυκλοφορεί για αρκετό χρονικό διάστημα, θα πωλείται δηλαδή και σαν περιοδικό πέρα από ένθετο. Μέσα σε αυτό το τεύχος υπάρχουν και μερικές από αυτές τις συνταγές».

    Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Τζοβλάς ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων: «Αυτός ο διαγωνισμός ανέδειξε ένα τεράστιο πλούτο που ήταν κρυμμένος στην Εύβοια. Όλα τα πιάτα ήταν αξιόλογα. Να δώσουμε την ευκαιρία σε μια βεντάλια προϊόντων από όλες τις κατηγορίες να αναδειχτούν και σε συνεργασία με τους επαγγελματίες να δούμε πως θα μπορέσουν να καθιερωθούν στην αγορά. Φυσικά όλα αυτά τα προϊόντα και τις συνταγές θα δούμε πως θα τα αξιοποιήσουμε μέσα από ένα καλαίσθητο οδηγό της ευβοϊκής γαστρονομίας που ταυτόχρονα θα είναι και ένας τουριστικός οδηγός της Εύβοιας με έμφαση στη γαστρονομία. 30 έφτασαν στον τελικό, 13 φαγητό, 9 γλυκό και 8 στο πρωινό. Και οι 30 διαγωνιζόμενοι θα βραβευθούν σε ειδική τελετή».



    Ο κ. Χάρης Μήτρου έκανε τις εξής δηλώσεις: «Ήταν πολύ σημαντικό όλο αυτό που έγινε στην Εύβοια. Τώρα αρχίζει η δεύτερη δύσκολη φάση, δηλαδή να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά.{...} Όπως είπαν και οι προλαλήσαντες μένει να κάνουμε την επεξεργασία, να βγάλουμε τα κόστη και να μπορέσουμε να πείσουμε όλους τους επαγγελματίες να τα βάλουν στο κατάστημα τους ώστε να μπορέσει όλο αυτό το πράγμα να προχωρήσει. Μέσα σε αυτή την ιδέα των ποιοτικών υπηρεσιών εντάσσεται και η προσπάθεια που κάνουν οι ξενοδόχοι να καθιερώσουν το ελληνικό προϊόν. Εμείς λοιπόν εδώ στην Εύβοια είναι να καθιερώσουμε το ελληνικό πρωινό Ευβοίας. Έτσι λέγεται. Πρέπει να μπει μέσα στα ξενοδοχεία. Ήδη υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον. Νομίζω ότι προχωράμε καλά και πρέπει να οργανώσουμε τη δεύτερη φάση. Από μέρους των ξενοδόχων ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που δουλέψαν αρκετά και το PRAXIS».



    Ο κ. Κώστας Μπαρούτας, ο οποίος βοήθησε από την αρχή του διαγωνισμού έκανε ένα σύντομο σχόλιο λέγοντας: «Εγώ θέλω να ευχαριστήσω και την Βούλα και τον Πρόεδρο που με βάλανε σε αυτή τη διαδικασία. Εγώ θα πω και πάλι άλλη μια φορά και στους νέους ανθρώπους της ηλικίας μου ότι πρέπει να προτιμήσουμε την Εύβοια σαν χώρο διακοπών γιατί έχουμε πανέμορφα μέρη. Και ούτε εγώ τα ήξερα αυτά τα πράγματα. Τα γνώρισα μέσα από το διαγωνισμό και πλέον πρώτη επιλογή μου θα είναι η Εύβοια και μετά τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ανακάλυψα φοβερό γαστρονομικό πλούτο που ούτε καν τον γνώριζα».



    Τέλος το λόγο πήρε η κ. Βούλα Αγιοστρατίτη, η οποία δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω και το ΙΕΚ Praxis, την Ένωση Ξενοδόχων, τους ιδιώτες όλους που βοήθησαν να υλοποιηθεί ο διαγωνισμός, τους συλλόγους όλους του νομού, που δούλεψαν πάρα πολύ. Ήταν μια προσπάθεια για να αποκτήσει η Εύβοια μια ταυτότητα μέσα από τις γεύσεις της, από τα τοπικά προϊόντα και να συνδυάσουμε και το τουριστικό προϊόν. Πιστεύω σαν πρώτο βήμα τα καταφέραμε. Από εδώ και πέρα η συνέχεια είναι δύσκολη. Πρέπει να συνεργαστούν όλοι οι σύλλογοι εστίασης, οι επαγγελματίες του νομού, που πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο καλή συνεργασία μαζί τους γιατί δεχτηκαν με ενθουσιασμό αυτή την προσπάθεια. Θα κάνουμε συγκεντρώσεις σε όλες τις περιοχές της Εύβοιας και στη Σκύρο να μιλήσουμε με τους ανθρώπους της εστίασης, θα τους δώσουμε και ένα ερωτηματολόγιο να δούνε τις συνταγές, πως θα καθιερωθούν αυτά τα πιάτα, να καταλήξουμε σε ένα που θα καθιερωθεί παντού. Αυτό το βήμα θα το αφήσουμε να το αποφασίσουν οι άνθρωποι της εστίασης και ο κόσμος που θα το προτιμήσει. Θα το αφήσουμε να ωριμάσει να δούμε πως θα πάει αυτή τη σεζόν. Το επόμενο βήμα μας είναι όπως είπε και ο κ. Τζοβλάς, ένα βιβλίο που θα είναι όλη η Εύβοια δεν μας ενδιαφέρει να είναι ένα απλό βιβλίο μαγειρικής. Θα είναι ένας τουριστικός χάρτης γαστρονομίας και προϊόντων της Εύβοιας που πρέπει να τα προβάλλουμε και να τα αξιοποιήσουμε και αυτά να τα αναδείξουμε. Και οι 30 νικητές θα μπούνε σε πρώτη φάση στο site του Επιμελητηρίου, στο ΙΕΚ PRAXIS και στην Ένωση Ξενοδόχων για να γίνουν ήδη γνωτά τα πρώτα αποτελέσματα».

    Οι νικητές είναι:

    Πρωινό:

    Ζαχαράκη Όλγα Σκύρος
    Ξενοδοχείο «Αργώ» στην περιοχή της Κύμης(Άγιοι Απόστολοι, Πετριές)
    Γκουβεντάς Ιωάννης(Ο μικρός Γιάννης) Ν. Στύρα
    AEOLIA VILLAS Βερούχη Μαρία Κάρυστος
    Λαμπροπούλου Τάρση Ν. Αρτάκη
    Άννα Γάσπαρη Κάρυστος
    «AVALONA Σύλλογος Γυναικών» Κύμη
    Ανυφιώτη Ιωάννα Εστιατόριο «7 Ανέμοι» Λίμνη

    Φαγητό:

    Τραχανά Μυρσίνη, Εστιατόριο «Μουριές», Σκύρος
    Βασιλάκος Μανώλης, Ταβέρνα «Ο Στέλιος» Σκύρος
    Εστιατόριο «Μοσχοκάρυδο» Κάρυστος
    Ξενοδοχείο «Ξύλινη Φωλιά» Περιοχή Κύμης( Κορασίδα)
    Σύλλογος γυναικών Λουτρών Αιδηψού, Βάσω Μαργωμένου, Αιδηψός
    Σύλλογος Γυναικών Ελληνικών Αιδηψός
    Ζωγράφου Σεβαστή Κάρυστος
    Ξυπόλητος Δημήτρης Πόθι Καρύστου
    Κουβέλη Ελένη, Ταβέρνα «Το Ακρογιάλι», Παραλία Καστρί, Αιδηψός
    Hotel «Αναστασία» Κάρυστος
    Ταβέρνα «Ο Πεύκος» Σκύρος
    Εστιατόριο «Μανωλία» Σκύρος
    Ταβέρνα «Το Αιγαίο» Κύμη

    Γλυκό:

    Ζαχαροπλαστείο «Φαλταϊνά», Κυριακόπουλος Βασίλης Σκύρος
    Ζαχαροπλαστείο Χρήστος Εμμανουήλ Αιδηψός
    Μπάνου Φωτεινή Κάρυστος
    Ζαχαροπλαστείο «SEMIRAMIS» Κάρυστος
    Γεωργαλά Τασούλα Νέα Αρτάκη
    Σουλιάδου Μαίρη Αιδηψός
    Αφοί Σιδεράκη Ο.Ε. Κύμη
    Αποστόλου Γιάννης Χαλκίδα
    Μαργέλη Ευαγγελία «Το Γλυκάκι» Κύμη

    για το eviaportal.gr:
    Κορίνα Γιαννάκη