Δημοτική Ομάδα Συνδυασμού «Νέος Δήμος νέο ξεκίνημα» Ποτέ δεν εμποδίσαμε με τη στάση μας την εκτέλεση του έργου.
  • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Με αυτή την ανακοίνωση θέλουμε να ενημερώσουμε και να ξεκαθαρίσουμε στους πολίτες του Μαρμαρίου τις θέσεις μας για το μεγάλο θέμα του Βιολογικού καθαρισμού στο Μαρμάρι.

     

    Πάγια θέση μας ήταν και είναι ότι ο Βιολογικός καθαρισμός πρέπει να γίνει και έπρεπε ήδη να είχε γίνει.

     

    Ποτέ δεν εμποδίσαμε με τη στάση μας την εκτέλεση του έργου.

     

    Πιστεύουμε ότι ο Βιολογικός είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα έργο πνοής για την περιοχή μας.

     

    Η ευθύνη για την καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου αυτού ανήκει αποκλειστικά στην Δημοτική Αρχή που διοικεί τον τόπο εδώ και 15 χρόνια. Στους λάθος χειρισμούς που έκανε όλα αυτά τα χρόνια. Εμείς με αυτούς τους λάθος χειρισμούς διαφωνήσαμε από την αρχή. Αυτοί οι χειρισμοί έφεραν και το έργο τόσο πίσω. Εμείς είδαμε τα λάθη και τα αναδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια.

     

    Η προπαγάνδα απέναντι σε μας, ήταν όλα αυτά τα χρόνια και είναι μέχρι σήμερα, ότι δεν θέλουμε να γίνει το έργο. Το διαψεύδουμε δημόσια και κατηγορηματικά.

     

    Είχαμε αντίθετη άποψη για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής εδώ και χρόνια. Εμείς από την αρχή υποστηρίζαμε ότι δεν έπρεπε ο χώρος εναπόθεσης των λυμάτων να είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες εξαιρετικού κάλλους και τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η «Μεγάλη ή Χρυσή Άμμος» και το «Ζάστανι». Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε μέχρι σήμερα, ότι ο χώρος εναπόθεσης των λυμάτων πρέπει να είναι αρκετά μακρύτερα από παραλίες και κατοικίες, τουλάχιστον 500 μέτρα από τον σημερινό χώρο εναπόθεσης, και ο αγωγός να έχει κατεύθυνση προς την ανοικτή θάλασσα και όχι προς το νησί των Πεταλιών, όπως συμβαίνει τώρα.

     

    Εμείς εκφράζουμε εδώ και πολλά χρόνια την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μας η εγκατάσταση και λειτουργία του Βιολογικού στο σημείο που επέλεξε η Δημοτική Αρχή.

     

    Όλοι μας έχουμε στο μυαλό μας το παράδειγμα του βιολογικού της Καρύστου. Κι εκεί ξεκίνησε με κάποιες προδιαγραφές. Όμως κατέληξε σιγά σιγά να δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην περιοχή που εγκαταστάθηκε. Πολύ έντονη δυσοσμία και ρύπανση της ατμόσφαιρας, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιείται για κολύμπι η εκεί παραλία  «Λειβαδάκι» και να υποβαθμιστεί η γύρω περιοχή και τα οικόπεδα με τις κατοικίες που υπάρχουν εκεί.

     

    Η μελέτη βάσει της οποίας θα γίνει ο βιολογικός είναι παλιά, ξεπερασμένη και δεν ανταποκρίνεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα αυτόν. Οι ίδιοι οι μελετητές του έργου, ομολογούν ρητά ότι θα υπάρχουν στην περιοχή εναπόθεσης των λυμάτων ¨……εκπομπές θορύβου, δυσάρεστων οσμών, σταγονιδίων ή τοξικών ρύπων και προσέλκυση εντόμων…..¨, καθώς επίσης ότι ¨…αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα πρέπει να εξετάζονται για τέτοιου είδους έργα αφορούν και στην αισθητική του τοπίου (που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στην υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής) και στην ποιότητα του θαλάσσιου αποδέκτη…..¨ (ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ-ΑΝΑΔΟΧΟΙ-ΣΥΝΤΑΞΑΝΤΕΣ ΡΟΪΚΟΣ Ε.Ε., Κεφάλαιο 8, παρ. 8.1, σελίδα 2).

     

    Οι παραπάνω θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται ότι εμείς δεν θέλουμε Βιολογικό στο Μαρμάρι και εμποδίζαμε αυτό το έργο σαν αντιπολίτευση του Δήμου Μαρμαρίου και νυν Δήμου Καρύστου είναι ένα μεγάλο και φθηνό ψέμα, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και  χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα από κάθε είδους δημαγωγούς και λαϊκιστές που έφεραν τον τόπο μας σε αυτό το χάλι με τις αδιαφανείς μεθόδους τους.

     

     

     

    Δημοτική Ομάδα Συνδυασμού   «Νέος Δήμος νέο ξεκίνημα» 

     

    Ευδοξία Ξυπόλυτου

     

    Θανάσης Ζαφείρης

     

    Αδαμάντιος Σιάγκας

     

    Θανάσης Γουλανδρής

     

    Νικόλαος Τσαλιαγκός