Αλήθειες και Ψέματα για τον Βιολογικό Μαρμαρίου. Προτείναμε έναν κοινό Βιολογικό καθαρισμό με την Κάρυστο, στην θέση που λειτουργεί η σημερινή χωματερή
  • Επειδή στο όνομα της αλήθειας οι αποψινοί μονόλογοι του Δημάρχου μπορεί να συσκοτίσουν τα πράγματα και έτσι η μισή αλήθεια να αποδειχθεί ένα πολύ μεγαλύτερο ψέμα θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές, για άλλη μια φορά, να ενημερώσουμε τους πολίτες του Μαρμαρίου για ότι έχει συμβεί έως σήμερα σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό του Μαρμαρίου και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του.
    Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι ο Βιολογικός καθαρισμός πρέπει να γίνει . Έπρεπε να είχε ήδη γίνει
    Πιστεύουμε ότι ο Βιολογικός είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα έργο πνοής για την περιοχή. 
     
    Η ευθύνη όμως για την καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου αυτού ανήκει αποκλειστικά στο
    Δήμαρχο και στην Δημοτική Αρχή που χειρίστηκε και εξακολουθεί ακόμα να χειρίζεται το έργο . Στους λάθος χειρισμούς και στις απίστευτες γκάφες και παλινωδίες, που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. 
     
    Εμείς με αυτούς τους λάθος χειρισμούς διαφωνήσαμε από την αρχή και επισημάναμε το αδιέξοδο των χειρισμών . Αυτοί οι καταστροφικοί χειρισμοί έφεραν το έργο τόσο πίσω.
     
    Είχαμε αντίθετη άποψη για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής εδώ και χρόνια. Διαφωνήσαμε και παλέψαμε στα Δ.Σ. όταν άλλαξαν εν κρυπτό την μελέτη που αφορούσε το χώρο εναπόθεσης των λυμάτων από το κτήμα Γ. Βουλή στο κτήμα του Δ. Βουλή.
     
    Υποστηρίξαμε από την αρχή ότι δεν έπρεπε ο χώρος εναπόθεσης των λυμάτων να είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες εξαιρετικού κάλλους και τόσο υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η «Μεγάλη Άμμος» και την παραλία «Ζάστανη».
     
    Προτείναμε στο αρχικό στάδιο της μελέτης του Βιολογικού προς τον Δήμαρχο, ότι ο χώρος εναπόθεσης των λυμάτων θα πρέπει είναι 300μ μακρύτερα από τις 2 παραλίες του Ζάστανη και πιο συγκεκριμένα στην θέση «Κρεμαστά» και ο αγωγός να έχει κατεύθυνση προς την ανοικτή θάλασσα και όχι προς το νησί των Πεταλιών, όπως συμβαίνει τώρα.
     
    Ποτέ δεν καταλάβαμε τι παζάρια έγιναν και ποιός επωφελήθηκε από αυτήν την αλλαγή του αρχικού χώρου και ποτέ δεν πιστέψαμε τις φθηνές δικαιολογίες περί αυξημένου κόστους λόγω μεγαλύτερης απόστασης από το Μαρμάρι.
     
    Προτείναμε ακόμα σε Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Μαρμαρίου το 2007 παρουσία του τότε Περιφερειάρχη και σημερινού Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά και προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας έναν κοινό Βιολογικό καθαρισμό με την Κάρυστο, στην θέση που λειτουργεί η σημερινή χωματερή, απελευθερώνοντας πάνω από 150 παραθαλάσσια στρέμματα ιδιοκτησίας του Δήμου στην δυτική παραλία της Καρύστου, και το σημαντικότερο πολύ μεγάλη οικονομίας κλίμακα, χρήση του νερού για άρδευση, αλλά και ούτε μια σταγόνα ακάθαρτου νερού στην θάλασσα.
     
    Αλλά μάταια. Αντί αυτού, εισπράξαμε ότι είμαστε προβοκάτορες, μηδενιστές και ότι τίποτα δεν θέλουμε να γίνει στον τόπο μας.
     
    Αν ό δήμαρχος σήμερα επικαλείται την καθυστέρηση του έργου με την αλλαγή στην προτεινόμενη από εμάς θέση , να του θυμίσουμε:
     
    «δεν σκέφτηκε, τότε το Μαρμάρι και την καθυστέρηση του έργου, όταν άλλαξε μόνος του τον χώρο εγκατάστασης του Βιολογικού, παζαρεύοντας την στήριξη του στις εκλογές του 2002 από τον ιδιοκτήτη του κτήματος που αρχικά είχε σχεδιαστεί να γίνει ο βιολογικός;»
     
    Δεν σκέφτηκε το Μαρμάρι και την καθυστέρηση του έργου το 2002, όταν αντί να αγοράσει ή απαλλοτριώσει το κτήμα του Δ. Βουλή ,πήγε να το αποσπάσει με κουτοπόνηρο τρόπο από το Δασαρχείο με αποτέλεσμα να χάσει την δική και να εμπλέξει τον Δήμο σε δικαστικές περιπέτειες , που κόστισαν και σε χρήμα αλλά και σε μια 15ετή καθυστέρηση ένταξης του έργου; 
     
    Εμείς από τότε και επανειλημμένα είχαμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για την βέβαιη και αποτυχημένη έκβαση του δικαστικού αγώνα με την περιπέτεια του Δασαρχείου , αλλά και τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μας η εγκατάσταση και λειτουργία του Βιολογικού στο σημείο που επέλεξε προσωπικά και πεισματικά ο Δήμαρχος και η τότε σιωπούσα πλειοψηφία
     
    Δυστυχώς, όμως επαληθευτήκαμε και επαληθευτήκαμε τραγικά
     
    Μόνο που όλοι αυτοί οι απίθανοι χειρισμοί κόστισαν πολύ στο Μαρμάρι.
     
    1..Διπλασιάστηκε το κόστος του έργου από τα 3.000.000 στα 7.500.000.Ευρώ.
     
    2. Φούσκωσαν παράνομα την μελέτη και την αμοιβή του μελετητή κατά 400.000 Ευρώ επί πλέον, για πρόσθετες μελέτες που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για επόμενα 20 χρόνια.
     
    3. Η δε Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος 2 φορές απέρριψε το έργο, μία το 2003 και μία το 2007 σαν μη ώριμο.
     
    4. Και το τραγικότερο την 15ετή καθυστέρηση του έργου, με ότι αυτό συνεπάγεται.
     
    Όλοι μας δε, έχουμε στο μυαλό μας το παράδειγμα του βιολογικού της Καρύστου.
     
    Και εκεί ξεκίνησε με κάποιες προδιαγραφές την δεκαετία του 80. Όμως η ταχύτατη ανάπτυξη της περιοχής Καρύστου και η επέκταση της πόλις ,κατέδειξε πόσο γρήγορα ή ίδια η ζωή, ακυρώνει προγραμματισμούς και σχέδια των ειδικών . Έτσι ο βιολογικός της Καρύστου στη θέση που βρίσκεται σήμερα, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αγκάθι στη μελλοντική παραλιακή ανάπτυξη της πόλις, αφού ήδη δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να λύσει.
     
    Όλοι αυτοί που σήμερα κομπάζουν, για την μεγάλη επιτυχία (μετά από 15 χρόνια) ας μας 
    απαντήσουν :
     
    α) πιο θα είναι το κόστος που θα επιβαρυνθεί το κάθε νοικοκυριό; 
    β) αν θα αδειάζουν όλα τα βυτία της γύρω περιοχής ( Στύρα –χωριά) στο Μαρμάρι;
    γ) στην περίπτωση που η απόφαση του ΣΤΕ είναι αρνητική και δικαιώσει τους προσφεύγοντες
     
    ( λόγω των αναρίθμητων αδύνατων σημείων της μελέτης και περιβαλλοντικής μελέτης ) τότε ποιος θα είναι υπεύθυνος; 
     
    Οι παραπάνω θέσεις είναι ξεκάθαρες. 
     
    Οτιδήποτε λέγεται ή γράφεται ότι εμείς δεν θέλουμε Βιολογικό στο Μαρμάρι και εμποδίζαμε αυτό το έργο σαν αντιπολίτευση του Δήμου Μαρμαρίου και νυν Δήμου Καρύστου είναι ένα μεγάλο φθηνό και άθλιο ψέμα, που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν και χρησιμοποιείται ακόμα σήμερα για συσκότιση, από όλους όσους έφεραν τον τόπο μας σε αυτό το χάλι με τις αδιαφανείς μεθόδους τους και που έχουν ακέραιη την ευθύνη για αυτά τα 15 πέτρινα χρόνια . 
     
    Δημοτική ομάδα Μαρμαρίου