Δείτε τι πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πρέπει να έχεις βγάλει το... Πολυτεχνείο για να καταλάβεις τί ακριβώς πληρώνεις
  •  
    Αριστοτεχνικά γραμμένος ούτως ώστε να μην καταλαβαίνει ποτέ κανείς τι πληρώνει...
    «Πρέπει να έχεις βγάλει το... Πολυτεχνείο για να καταλάβεις τί ακριβώς πληρώνεις με το λογαριασμό... 
    Οι αναλυτικές χρεώσεις όπως αναφέρονται στα σχετικά ειδοποιητήρια δεν είναι καθόλου αναλυτικές και μόνο όσοι έχουν κάνει χρόνια έρευνας μπορούν να αποκωδικοποιήσουν έναν λογαριασμό της ΔΕΗ. Ένα από αυτούς είναι και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών ο οποίος μας βοήθησε να διαβάσουμε όσα η ΔΕΗ προσπαθεί... να μην μας πει.
    Τα... μεταφορικά του ρεύματος και το «φίλτρο» στη Μεγαλόπολη
    Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και για αυτό η ΔΕΗ είναι επιχείρηση Κοινής Ωφελείας.
    Μέσω της κατανάλωσης ο πολίτης στην πραγματικότητα δεν πληρώνει τον ίδιο τον ηλεκτρισμό αλλά την παροχή αυτού στο σπίτι του.
    Αυτό, σε μια ιδεατή κατάσταση.
    Στην πραγματικότητα ο Έλληνας πληρώνει και την κατανάλωση και την μεταφορά στο σπίτι του και την διανομή στις πρίζες του σπιτιού του και την υποχρέωση της ΔΕΗ να φροντίζει για τη μείωση εκπομπής ρύπων από τα εργοστάσιά της.
    Στους αναλυτικούς λογαριασμούς αναφέρεται:
    - η πάγια χρέωση
    - η χρέωση προμήθειας ρεύματος που χωρίζεται σε τρεις υποχρεώσεις: σύστημα μεταφοράς, διανομή, υπηρεσίες κοινής ωφελείας (η μείωση εκπομπής αέριων ρύπων)
    - η χρέωση ειδικού τέλους που προβλέπει ονόμος 2093/92 (πρόκειται για τη διανομή ρεύματος σε απομακρυσμένα νησιά)
    - ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
    Το σύνολο αυτών των χρεώσεων υπόκειται σε ΦΠΑ 13% ο οποίος προστίθεται στην αξία του ρεύματος.
    «Βάσει νόμου ο ΦΠΑ έπρεπε να προστίθεται μόνο στην κατανάλωση», λέει στο newpost ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
    «Κατανάλωση θεωρούνται οι κιλοβατώρες που κάθε καταναλωτής έχει “κάψει”. Τα υπόλοιπα δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στο συγκεκριμένο φόρο».
    Υπέρ δήμων και... πατρίδος
    Τα περιβόητα δημοτικά τέλη πληρώνονται... τριπλά.
    Ο λογαριασμός της ΔΕΗ περιλαμβάνει:
    - δημοτικά τελη
    - δημοτικό φόρο
    - τέλος ακίνητης περιουσίας που υπολογίζεται με τα τετραγωνικά, την παλαιότητα της ακίνητης περιουσίας και τον συντελεστή τέλους ακίνητης περιουσίας που ελάχιστοι γνωρίζουν ποιος είναι.
    Χαράτσια και... χαρτόσημα
    Σε αυτό το συνοθύλευμα φόρων, τελών, συντελεστών και άλλων δυσνόητων παραμέτρων, δεν είναι να απορεί κανείς που επελέγη ο λογαριασμός της ΔΕΗ για να εντάξει-παρά τις αντιδράσεις- το προσωρινό μόνιμο «χαράτσι» για τα ακίνητα.
    Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί ότι η καθυστέρηση της εξόφλησης του λογαριασμού του κοινωνικού αυτού αγαθού επισύει... τόκους υπερημερίας.
    Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο ασυνεπής καταναλωτής πληρώνει και χαρτόσημο επί των τόκων υπερημερίας.