Με επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντιά στο Μπούρτζι της Καρύστου.
  •  


    Πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου το 1ο Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας του χωριού Αντιά, στο Μπούρτζι της Καρύστου, με επιτυχία που ξεπέρασε κάθε προσδοκία για τα δεδομένα της πόλης μας. 

    Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν 2

    ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη ζωή των κατοίκων του χωριού Αντιά και ειδικότερα στην ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει το χωριό και είναι η Σφυριχτή Γλώσσα που η ιστορία της χάνεται πίσω στους αιώνες. 




    Κατόπιν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Αντιωτών κ. Παναγιώτης Τζαναβάρης έκανε μια ιστορική αναδρομή σχετικά με την ιστορία του χωριού, την προέλευση των Αντιωτών και ειδικότερα αναφέρθηκε στην Σφυριχτή Γλώσσα γύρω από το εχθές και το σήμερα της πορείας της Σφυριάς. Αυτό που τόνισε ειδικότερα, είναι ότι ο πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου αλλά και προσωπικό του στοίχημα, είναι η διάσωση και διάδοση της Σφυριχτής Γλώσσας, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για κώδικες ή συνθήματα μέσω της Σφυριάς αλλά για πραγματική γλώσσα επικοινωνίας. Επίσης, ανακοίνωσε ότι κατερρίφθη ο μύθος ότι η σφυριχτή γλώσσα δεν διδάσκεται, διότι ήδη έχει εκπαιδεύσει 2 νέους με άριστα αποτελέσματα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και ευχή του είναι να δείξουν ενδιαφέρον τόσο οι νέοι του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής ούτως ώστε να εξασφαλιστεί αυτή η ιδιαιτερότητα σε βάθος 40 – 50 χρόνων. Μέσα από μία συνεργασία και κοινή προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη, ο Δήμος Καρύστου συμπλήρωσε και υπέβαλε πλήρη φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξη της Σφυριχτής Γλώσσας στον Παγκόσμιο Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Σύλλογος Αντιωτών επίσης, έχει αναπτύξει μία επικοινωνία με τις υπόλοιπες περιοχές της Ευρώπης στις οποίες χρησιμοποιείται ο ίδιος τρόπος επικοινωνίας.

    Στην συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Καρύστου κ. Νικόλαος Μανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσωσης και διάδοσης της Σφυριχτής Γλώσσας, η οποία θα αποφέρει τεράστια οφέλη για την ευρύτερη περιοχή μας και υποσχέθηκε στο Πρόεδρο του Συλλόγου ότι ο Δήμος Καρύστου, θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια για την διάδοση της Σφυριχτής Γλώσσας.

    Η βραδιά έκλεισε με την επίδειξη επικοινωνίας με τη Σφυριχτή Γλώσσα από σφυριχτάδες που είχαν έρθει από το χωριό Αντιά για το συγκεκριμένο λόγο και κατέπληξαν το ακροατήριο που είχε κατακλύσει τον χώρο μέσα και έξω του κάστρου Μπούρτζι και καταχειροκροτούσε τους συμμετέχοντες. 

    Ο Δήμος Καρύστου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Αντιωτών, έδωσαν την υπόσχεση για την διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Σφυριχτής Γλώσσας σε ένα μεγαλύτερο χώρο και σε διεθνές επίπεδο.