Αντιά
  • Ημιορεινός οικισμός με 170 κατοίκους και βρίσκεται 34χλμ βορειοανατολικά της Καρύστου.

    Τα σφυρίγματα στο χωριό του Αντιά είναι μια πανάρχαια συνήθεια που διατηρείται μέχρι τις μέρες μας αλλά τείνει να χαθεί.
    Οι γέροντες του χωριού μπορούν και μιλούν μεταξύ τους με σφυρίγματα που αντικαθιστούν την ομιλία.
    Μπορούσαν να επικοινωνούν από βουνό σε βουνό και από λόγγο σε λόγγο, χάρη στη μεγάλη εμβέλεια των αντίλαλων που προκαλεί η γη.
    Η επικοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε απλές κουβέντες, αλλά σε ολόκληρες προτάσεις που αποδίδονται με απόλυτη ευκρίνεια.
    Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος συνεννόησης των Αντιωτών τούς έχει φέρει μέχρι το Μέγαρο Μουσικής, σε συνάντηση παραδοσιακής μουσικής.
    Ωστόσο έχουν και αυτοί τα παράπονά τους με τους... οδοντογιατρούς!
    Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες που τους φτιάχνουν δεν έχουν τα απαιτούμενα κενά ανάμεσα στα δόντια και χαλάνε τον ήχο και τη στίξη!

    Τοπικό πανηγύρι/γιορτή στο χωριό είναι Κοιμήσεως Θεοτόκου (28 Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο9)

    Η Σφυριές από τα Αντιά ήχησαν έως την Αγγλία!

    Ο Παναγής, ο Κυριάκος, η κυρα γεωργία η κυρα κούλα σφύριζαν Αντιότικα, και η σφυριές τους ακούστηκαν έως την Αγγλία!. 

    Σε μια σειρά ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ που  προβλήθηκε πριν από μια εβδομάδα στο μεγάλο νησί και που «σπάει» τα ταμεία στην Βρετανία «Joanna Lumley’s Greek Odyssey» (Η ελληνική Οδύσσεια της ηθοποιού Τζοάνα Λάμλεϊ), με πάνω από 30 εκατομμύρια τηλεθεατές να  βλέπουν διεθνώς  το κανάλι ITV, η παρουσιάστρια Τζοάνα Λάμλεϊ ταξίδεψε στην Κάρυστο, στο Καβοντόρο και στο χωριό Αντιά για να καταγράψει, να προβάλει το αρχαίο έθιμο τον κατοίκων του χωριού να σφυρίζουν όταν θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. 
    Με τους Αντιωτες να ανταμείβουν σφυριχτά  καβοντορίτικα   την Τζοάνα και το συνεργείο, με τον μοναδικό τρόπο τους, την σφυριχτή γλώσσα, αυτήν τι μοναδική  μορφή επικοινωνίας, που χάνεται με τα χρόνια. ..Ονόματα - λέμε απ'ολα λέει κυρά κούλα και στα 'ξένα'!!.. Δείτε..



    The Village that Whistles ...που τώρα σφυρίζουν περισσότερο οι ανεμογεννήτριες

    Kat Zoulas. Αντιά
    Ελληνοβρετανίδα ερευνήτρια με Masters το 2009 στην παραγωγή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, κατεγράφη μεταφέρει (ευτυχώς)  μέσα από δική της 'οπτική' ένα εξαιρετικό και μοναδικό βίντεο (με αποσπάσματα ενός φιλμ από το μακρινό 1980 του Σταυρού Ιωάννου) που προβληθηκε σε διεθνες festival σπουδαστικής Ταινίας το 2009


    Ένα 25ο λεπτό ντοκιμαντέρ - The Village that Whistles - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει για τα Αντιά μια μικρή κοινότητα στην Ελλάδα  ένα απομακρυσμένο χωριό, με τους κατοίκους να  ζουν τις επιπτώσεις του σύγχρονου κόσμου, το γεμάτο Ανεμογεννήτριες χωριό, τη μείωσης του πληθυσμού και την αργή εξαφάνιση μιας μοναδικής αρχαίας γλώσσας. Δείτε..





    The Village that Whistles from Kat Zoulas on Vimeo.
    Kat Zoulas - in memory of kyriakoula kefala

    © 2010 .e-karystos.gr
    To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
    -----
     Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
    Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo
    .e-karystos.gr