Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών έστειλε ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Λευτέρης Ραβιόλος για το νέο φόρο ακινήτων:
  • «Κύριε Υπουργέ,

    Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων, που σχεδιάζει και ετοιμάζεται να εφαρμόσει και να επιβάλει στους πολίτες η κυβέρνηση, δεν υπακούει σε καμία σοβαρή λογική. Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από το σχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Εξυπηρετεί μόνο δημοσιονομικές και ταμειακές της ανάγκες, αγνοώντας όχι απλά τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αλλά πρωτίστως αγνοεί και τους πλέον στοιχειώδεις κανόνες φορολογικής δικαιοσύνης.

    Ασφαλώς και θεωρούμε ότι η ακίνητη περιουσία των πολιτών αποτελεί αντικείμενο φορολόγησης από την Πολιτεία. Όμως, ο ισοπεδωτικός και οριζόντιος τρόπος φορολόγησής της δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να μας βρουν σύμφωνους λογικές συνιδιοκτησίας, ουσιαστικά, του κράτους στην ακίνητη περιουσία όλων των Eλλήνων πολιτών.

    Δεν μπορούμε επίσης, σε καμία περίπτωση, να συμφωνήσουμε με την ακραία και ισοπεδωτική φορολόγηση των αγροτεμαχίων, ακόμη και αυτών που δεν αποφέρουν καμία πρόσοδο στους αγρότες ή στους ιδιοκτήτες τους.

    Θα θέλαμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε πως τα αγροτεμάχια αποτελούν βασικό μοχλό για την πολυπόθητη αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη που τόσο έχει η χώρα ανάγκη για να βγει από τη κρίση και η οποιαδήποτε επιβάρυνση τους θα αποτελέσει τροχοπέδη.
    Κύριε Υπουργέ,

    Ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που ετοιμάζεστε να εφαρμόσετε δεν είναι προοδευτικός και δεν προβλέπει ένα αφορολόγητο όριο (λ.χ. 100.000 - 200.000 ευρώ). Για αυτό το λόγο δεν είναι κοινωνικά δίκαιος και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους πολίτες του Δήμου Καρύστου.»

    Αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καρύστου
    Λευτέρης Ραβιόλος