Ψήφισμα - Διαμαρτυρία του Δήμου Καρύστου και φορέων για την αδικαιολόγητη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη γραμμή Ραφήνα – Μαρμάρι
  •  
    Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Καρύστου, να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 12:00 στο λιμάνι Μαρμαρίου.

    Στις 24 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Καρύστου προέβη σε επίσημη έγγραφη διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών και την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ» για την αδικαιολόγητη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη γραμμή Ραφήνα – Μαρμάρι και Μαρμάρι – Ραφήνα, στην οποία δεν έλαβε καμία απάντηση.
     
    Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου με την υπ’ αριθ. 280/2013 απόφαση του, εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την σχεδιαζόμενη μείωση των δρομολογίων. Κατόπιν της ανοιχτής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Γαλαξίας, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Καρύστου και την παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων, συντάσσουμε και αποστέλλουμε σε όλους τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς και στην πλοιοκτήτρια εταιρεία, το παρόν ψήφισμα διαμαρτυρίας για την μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στη γραμμή Ραφήνα – Μαρμάρι και Μαρμάρι – Ραφήνα:

    Από την 1η Νοεμβρίου 2013, η εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ», μείωσε αδικαιολόγητα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στη γραμμή Ραφήνα – Μαρμάρι και Μαρμάρι – Ραφήνα, σε 2 από τη Δευτέρα έως Πέμπτη και σε 3 από Παρασκευή έως Σάββατο. Η συμπεριφορά της εταιρείας χαρακτηρίζεται ανεπίτρεπτη καθώς χωρίς να προβεί στον απαραίτητο διάλογο με το Δήμο Καρύστου και την τοπική κοινωνία, προχώρησε στη μείωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Συνειδητά λοιπόν η εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ - ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ» σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) και το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου αφήνουν την περιοχή της Νότιας Εύβοιας ακάλυπτη καθώς τα εναπομείναντα δρομολόγια, δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης του μόνιμου πληθυσμού αλλά και τις εμπορικές ανάγκες των επιχειρήσεων με τις μεταφορές αγαθών. Εκτός από τις ανάγκες μετακίνησης, θα δημιουργηθεί και μεγάλο πρόβλημα με τις διακομιδές ασθενών του Νοσοκομείου Καρύστου καθώς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν με το πρωινό δρομολόγιο. Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου στο οποίο υπέβαλλε η εταιρεία την πρόταση της για την μείωση των δρομολογίων, όφειλε να έρθει σε επικοινωνία με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς προκειμένου το σοβαρό αυτό ζήτημα να τεθεί σε διαβούλευση. Επίσης, είναι αδιανόητο μία τουριστική περιοχή όπως είναι ο Δήμος Καρύστου, να παραμένει ακτοπλοϊκώς ακάλυπτη τη Κυριακή το πρωί όπου δεν υφίσταται κανένα δρομολόγιο. Ήδη πολλά τουριστικά γραφεία, τροποποιούν τα σχέδια τους από τη στιγμή που ενημερώθηκαν για τη μείωση και αναβάλλονται προγραμματισμένες αφίξεις γκρουπ από ξένες χώρες με αποτέλεσμα ο τουρισμός της περιοχής να δέχεται τεράστιο πλήγμα σε μια εποχή που η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων, περιμένουν να επιβιώσουν από τον τουρισμό.
    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι υποχρέωση όλων μας να προβούμε στις κατάλληλες κινητοποιήσεις προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. 

    Ο Δήμος Καρύστου και όλοι οι συνυπογράφοντες φορείς λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ζητάμε τα εξής:
    · Άμεση επαναφορά πρωινού δρομολογίου τη Κυριακή
    · Άμεση επαναφορά του πρωινού δρομολογίου των 10:15 
    · Να μην χρησιμοποιεί η εταιρεία, τον χώρο του λιμανιού για επισκευές

    · Σε περιόδους που λειτουργεί μόνο το ένα πλοίο, να ελευθερωθεί το λιμάνι από το δεύτερο πλοίο για ελλιμενισμό τουριστικών και αλιευτικών σκαφών.
    Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Καρύστου, να παρευρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί τη Κυριακή 10 Νοεμβρίου στις 12:00 στο λιμάνι Μαρμαρίου.

    ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ