Κώστας Μαρκόπουλος: Έρχεται νόμος fast track για την Νότια Καρυστία - Το ιδιοκτησιακό δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων!
  •  
     

    Ένα από τα εμπόδια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία είναι το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της ''Νότιας Καρυστίας'' κατά τον κ. Μαρκόπουλο. Ο βουλευτής Ευβοίας επισκέφτηκε Υπουργεία, γραφεία, ζητώντας θα γίνει ταχύτατη η διαδικασία fast track για την απελευθέρωση επενδύσεων! Ποιον επενδύσεων άραγε και από ποιες τσέπες!...



    Η διασφάλιση του περιβάλλοντος, το νομικό καθεστώς προστασίας Natura που βρίσκετε η περιοχή, οι επιδοτήσεις από την τσέπη μας των βαρόνων ηλεκτρικής ενέργειας και του αγέρα κοπανιστού, η υποβάθμιση της γης,  η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, ο τουρισμός η Υπερ-βιομηχάνιση ολάκερης της περιοχής κτλ.. αποτελούν λέξεις και σκέψεις άγνωστες για τον κ Μαρκόπουλο. 
     
    ''Ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος επισκέφτηκε το γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρου Καλαφάτη και είχε συνεργασία με θέμα τις αναγκαίες νομοθετικές τροποποιήσεις που θα δώσουν λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς γης της περιοχής του Δήμου Καρύστου. Το ζητούμενο είναι, να λυθεί το πρόβλημα των διακατεχομένων οικοπέδων που το Δημόσιο θεωρεί δικά του, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι τα έχουν ήδη δηλωμένα σαν ιδιοκτησία τους στις φορολογικές τους δηλώσεις. Αυτή η διχογνωμία δεν επιτρέπει εκτός των άλλων, και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.
    Η λύση που συζητήθηκε να δοθεί είναι η εξής: στο επόμενο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου, που πρόκειται να δοθεί προς διαβούλευση σε περίπου δέκα ημέρες, θεσμοθετείται διαδικασία fast track με την οποία θα γίνει ταχύτατη κτηματογράφηση της περιοχής, επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών και απελευθέρωση των επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθούν συγχρόνως 3 στόχοι. Πρώτον, θα γνωρίζουμε όλοι, τί ανήκει σε ποιόν. Δεύτερον, θα οριοθετηθεί η λατομική ζώνη της περιοχής, ώστε να προχωρήσουν οι άδειες λατομείων. Τρίτον, θα επιλυθούν και τα τελευταία εμπόδια για την ενοικίαση οικοπέδων και την πραγματοποίηση επενδύσεων εγκατάστασης αιολικών πάρκων μεγάλης ισχύος.
    Δηλαδή, με μια κίνηση λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που κρατούσε σε «ομηρία» την περιοχή της Νότιας Καρυστίας.