Συνάντηση της Συμμετοχικής Δημοτικής Κίνησης Καρύστου « Αλλιώς» με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά
  •  

    Ομάδα της Κίνησης «Aλλιώς» με επικεφαλής τον υπ. Δήμαρχο Ι. Παπαλυμπέρη, συναντήθηκε την Πέμπτη 12/12 με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Περγαντά.



    Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν:
    Η σχέση μεταξύ των δυο βαθμίδων αυτοδιοίκησης.
    Διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η αναγκαιότητα στενότερης συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας, ώστε να μπορέσουν οι θεσμοί να σταθούν όρθιοι μέσα στην κρίση και στα εμπόδια που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη και των
    μνημονιακών δεσμεύσεων.
    Διαχείριση απορριμμάτων.
    Αναδείχθηκε η σημασία συνολικά για την Νότια Εύβοια (ιδιαίτερα με τον τουριστικό προσανατολισμό που αυτή έχει) της άμεσης χωροθέτησης κατάλληλου σημείου ώστε να εφαρμοστεί σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισής απορριμάτων. Το σημείο αυτό θα επιλεγεί από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) στον οποίο συμμετέχουν οι Δήμοι της Νότιας Εύβοιας. Ο κ. Περιφερειάρχης επανεβεβαίωσε ότι οι σχετικές πιστώσεις μέσω του ΕΣΠΑ είναι από καιρό διαθέσιμες.
    Διάθεση πόρων από «Ταμείο Μολυβιάτη» για τις πυρόπληκτες περιοχές.
    Στην παρατήρηση της κίνησης μας, ότι δεν υπήρξε αιτιολογημένη και αποδεδειγμένα ορθή ένταξη έργων τα οποία και πρώτης προτεραιότητας θα ήταν αλλά και κυρίως θα ωφελούσαν κυρίως τις πληγείσες περιοχές ο κ. Περιφερειάρχης δήλωσε ότι υιοθέτησε σεβόμενος απόλυτα τη σχετική απόφαση του ΔΣ του Δήμου Καρύστου.
    Εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία.
    Τονίστηκε από την αντιπροσωπεία της Κίνησης ότι η ριζική αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ αποτελεί μονόδρομο. Επίσης εκφράστηκε η σφοδρή αντίθεσή μας με την σχεδιαζόμενη διάνοιξη δρόμου κοντά στην κορυφή της Όχης για την εξυπηρέτηση εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων, ο οποίος καταστρέφει σημαντικά φυσικά τοπία τα οποία αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς πόρους και όχι μονό.
    Περιφερειακό χωροταξικό.
    Κατατέθηκε από την κίνησή μας η ανάγκη πριν την νομική του ολοκλήρωση να προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος και διαβούλευση και δηλώθηκε η βούληση μας να συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτά
    Ακολούθησε συνάντηση με τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ευβοίας κ. Μάρκου με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τα εκτελούμενα και προγραμματισμένα έργα στα όρια του Δήμου Καρύστου και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Σανίδα για να συζητηθεί το ζήτημα της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας.

    Η Συμμετοχική Δημοτική Κίνηση Καρύστου « Αλλιώς», θα συνεχίσει τις προσπάθειες αμφίδρομης, πλήρους και υπεύθυνης ενημέρωσης για ζητήματα που αφορούν τους κρατικούς και περιφερειακούς σχεδιασμούς για την περιοχή μας. Έτσι αναδεικνύει σταθερά και επίμονα τα οξυμένα προβλήματά του τόπου μας και παράλληλα διαμορφώνει θέσεις, στα πλαίσια της εκπόνησης του Εκλογικού της Προγράμματος.