Έκκληση για τη σωτηρία της Όχης. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας
  •  
    Yπογράφουμε το κείμενο και καλούμε το ΥΠΕΚΑ, τη Δασική Υπηρεσία Ευβοίας να σεβαστεί το τοπίο της Όχης  
    Ζητάμε την ακύρωση κάθε προγραμματισμού έργων

    ''Τα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο όρος Όχη της Νότιας Εύβοιας ήδη υποβαθμίζουν τη φύση  και απαξιώνουν τα πολιτιστικά στοιχεία του χώρου :  όμως το ΥΠΕΚΑ και οι εταιρείες αιολικής ενέργειας προωθούν σχέδια ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής, όπως είναι η προγραμματιζόμενη  διάνοιξη δρόμου επί της πεζοπορικής διαδρομής Πετροκάναλο-Αντιά, μέσω της κορυφής του βουνού.

    Η διάνοιξη αυτή που θα εξυπηρετήσει την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από αιολικό πάρκο, οδηγεί στην μετάλλαξη  του χώρου από περιοχή της φύσης σε ένα θλιβερό βιομηχανικό τοπίο. Οι εκσκαφές και το σύνολο των χωματουργικών έργων θα επιφέρουν τεράστιες διαβρώσεις , ενώ η γειτνίαση των έργων με τα ενδιαιτήματα άγριων ζώων θα τρέψει τα τελευταία σε φυγή και θα φτωχοποιήσει το περιβάλλον.

    Το «Δρακόσπιτο» της Όχης (μεγαλιθική κατασκευή), ο   Προφήτης  Ηλίας, το ορειβατικό Καταφύγιο, οι εντυπωσιακοί γεωσχηματισμοί, ακόμη και ο κοντινός χώρος του φαραγγιού του Δημοσάρη, που είναι προορισμοί εκδρομών σε όλα τα προγράμματα των Ορειβατικών Συλλόγων, θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις από τα προβλεπόμενα έργα και θα απαξιωθούν σε μεγάλο βαθμό.

    Πρόκειται για μια μεγάλη ακύρωση της γραφικότητας του ορεινού τοπίου της ΄Οχης και έναν βαρύ τραυματισμό του εκδρομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος που συν τοις άλλοις θα έχει δυσμενείς συνέπειες για την τοπική οικονομία. 

    Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, καλούμε το ΥΠΕΚΑ, τη Δασική Υπηρεσία και κάθε αρμόδιο φορέα να σεβαστεί τη λειτουργικότητα της φύσης και την αισθητική του τοπίου της Όχης. Ζητάμε την ακύρωση κάθε προγραμματισμού έργων, που έρχονται σε αντίθεση με τις πάγιες πολιτιστικές, περιβαλλοντικές και αισθητικές αξίες.


    Υπογράφουμε στον παρακάτω σύνδεσμο και λέμε ΟΧΙ στη καταστροφή της ΟΧΗΣ


    Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας