Άκρως θετικά τα αποτελέσματα της δίκης των 25 την περασμένη Τρίτη στο Ειρηνοδικείο Καρύστου
  • Άκρως θετικά ήταν τα αποτελέσματα της δίκης των 25 συμπολιτών μας, την περασμένη Τρίτη στο Ειρηνοδικείο Καρύστου, οι οποίοι κατηγορούνταν για τα εξής:

    Α) Για παράβαση του άρθρου 280 παράγραφος 1 του Ν.Δ. 86/69, κατ’ εξακολούθηση και μη

    Β) Για άμεση συνέργεια στην ανωτέρω πράξη
    Δηλαδή ότι, «επιχείρησαν καταπάτηση και δημιουργία ανύπαρκτων δικαιωμάτων δια ψευδών τίτλων επί δημόσιων δασικών εκτάσεων, καθόσον το επικαλούμενο δικαίωμα κυριότητας τους δεν είχε αναγνωριστεί με νόμιμο τρόπο».

    Οι 25 συμπολίτες μας αθωώθηκαν με μπροστάρη το Δήμαρχο Καρύστου ο οποίος ως μάρτυρας υπεράσπισης των κατηγορουμένων, υπερασπίστηκε τα συμφέροντα τους και αναφέρθηκε στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά του Δασαρχείου Αλιβερίου το οποίο προέβη σε αυτοψίες για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων των ιδιοκτητών γης χωρίς να τους καλέσει.

    Ο Δήμαρχος Καρύστου τόνισε στο δικαστήριο ότι αυτή είναι η γη μας, την αγαπάμε και την πονάμε. Mε τους καρπούς της μεγαλώσαμε, ζήσαμε και θα ζούμε, με αυτήν πορευτήκαμε και αυτήν θα υπερασπιστούμε. Επίσης, έκανε σαφές στο δικαστήριο ότι κάποιες από αυτές τις εκτάσεις άλλαξαν μορφή εξαιτίας της φυσικής βλάστησης που απέκτησαν, μόνο και μόνο γιατί εγκαταλείφτηκαν κάποια χρόνια. Τα κισούρια και τα θυμάρια που φύτρωσαν δεν μπορούν να έχουν δασική εκμετάλλευση και να παράγουν δασοπονικά προϊόντα. Στην νότια Καρυστία αυτή ήταν η μορφή των αγρών, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυτά τα χαρακτηριστικά είχαν, αυτή την υφή και μορφή, χωρίς να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας των ίδιων εκτάσεων ως γεωργικώς καλλιεργούμενων αγρών. Ακόμη λοιπόν κι αν απέκτησαν δασικό χαρακτήρα ανήκουν σε ιδιώτες, είναι ιδιωτική δασική έκταση και όχι δημόσια.

    Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Καλαφάτη:
    Να επιλυθεί άμεσα και με σαφήνεια το ουσιώδες ιδιοκτησιακό πρόβλημα.

    Πρέπει ως εκ τούτου, να λάβει υπόψη τις παρακάτω παρατηρήσεις μας προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη στις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας.
    Να συμπεριλάβει άρθρο, στο Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Χρήσεις Γης», που είναι σε Δημόσια Διαβούλευση, το οποίο θα λύνει τα προβλήματα που έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εύβοιας.
    Δηλαδή το άρθρο να αναφέρει:
    1. Στις εξαιρέσεις του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 62 του Ν. 998/1979 (Δασικός Κώδικας), περιοχές, στις οποίες δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητος υπέρ του Δημοσίου, να ενταχθεί και η Νήσος Εύβοια.
    2. Να αναγνωρίζεται η εγκυρότητα των νομίμων τίτλων ιδιοκτησίας ευρισκομένων στις εκτός σχεδίου περιοχές της νήσου Εύβοιας, να θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές έναντι του Δημοσίου υπό τον όρο ότι στηρίζονται σε νόμιμη σειρά μεταβιβάσεων οι εν ζωή ή αιτία θανάτου μεταβιβάσεις ιδιοκτησιών, οι οποίες ανάγονται προ της 10/09/1885 και είναι μεταγραμμένες στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία, ανεξάρτητα από το αν τμήματά τους μετέπειτα απέκτησαν χαρακτηριστικά δάσους ή δασικής έκτασης εξαιτίας της εγκατάλειψης των καλλιεργητικών συνηθειών.
    3. Δεδομένου ότι τα όρια των ιδιοκτησιών που αναφέρονται στα συμβόλαια, έχουν παγιωθεί επί σειρά ετών, με νόμιμες πράξεις μεταβιβάσεων οι οποίες φτάνουν και πέραν του έτους 1885, καθορίζονται δε, από την περιγραφή των ορίων των συμβολαίων και όχι από το εμβαδόν που αναφέρουν. Η αιτία είναι η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία την εποχή εκείνη. Επειδή οι συμβολαιογράφοι, εισέπρατταν τους φόρους μεταβίβασης για λογαριασμό του κράτους, καλός συμβολαιογράφος ήταν, αυτός που ο πολίτης κατέβαλλε λιγότερους φόρους, για τον λόγο αυτό δεν έγραφαν ολόκληρη την έκταση αλλά πολύ λιγότερη και για να είναι καλυμμένοι έγραφαν π.χ. 20 στρέμματα ή όση είναι βάσει των ορίων της.
    Για τον καθορισμό του πραγματικού εμβαδού των εκτάσεών μας, να γίνουν από μηχανικούς τοπογραφικά διαγράμματα, με εφαρμογή των ορίων που περιγράφονται λεπτομερώς στους διαδοχικούς τίτλους των ιδιοκτησιών μας.
    Επίσης να υπάρχει πρωτόκολλο ομόρων ιδιοκτητών, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη των γειτόνων για τα σύνορά τους.
    Με αυτό τον τρόπο αφού όλοι οι όμοροι ιδιοκτήτες θα έχουν το τοπογραφικό που θα καθορίζει τα όρια τους, θα διευκολυνθεί πολύ η ένταξη τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο, χωρίς ενστάσεις και προβλήματα.
    Ως Δήμος Καρύστου θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας με σκοπό την τελική δικαίωση τους.