Προσωρινό το «Στοπ» στον Σχεδιαζόμενο δρόμο στην Οχη από τη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας
  •  

    Ενημέρωση για την Συνάντηση του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/3 στο Ξενοδοχείο Γαλαξίας

    1.    Σχεδιαζόμενος δρόμος στην Οχη
    Από σχετική αλληλογραφία με τις υπηρεσίες μάθαμε ότι ο δρόμος που σχεδιάζεται στην ΄Οχη έχει πάρει ΄Εγκριση Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΚΑ, αλλά η Δασική Υπηρεσία Αλιβερίου και  η Δ/νση Δασών Ν. Ευβοίας δεν ενέκριναν την τεχνική μελέτη οδοποιίας ( δείτε συνημμένα). Η άρνηση της Δασικής Υπηρεσίας και μάλιστα τα επιχειρήματα που επικαλείται έχουν την αξία τους στην δεδομένη στιγμή, αλλά όταν γνωμοδοτούσαν θετικά και χωρίς ενδοιασμούς στις συνολικές μελέτες των αιολικών πάρκων, δεν σκέφτηκαν ότι αυτό που ακριβώς διακυβεύοταν ήταν το φυσικό κάλλος και η ακεραιότητα της περιοχής;


    Από την πλευρά μας η άρνηση της Δασικής Υπηρεσίας  καλύτερα να μην μας  εφησυχάζει γιατί τον τελικό λόγο για όλα τα έργα των αιολικών πάρκων έχει το ΥΠΕΚΑ και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει συνέχεια. Είναι προφανές ότι η άρνηση της Δασικής Υπηρεσίας προς το ΥΠΕΚΑ χρειάζεται να συνοδευτεί από ανάλογη αρνητική απόφαση του Δήμου Καρύστου.

    Γι αυτό ζητούμε μαζί με άλλους Συλλόγους από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να σταθεί ενάντια. Εν τω μεταξύ η επιστολή διαμαρτυρίας που δημοσιεύσαμε στο διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει 410 υπογραφές με ενδιαφέροντα σχόλια από ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί το βουνό και γνωρίζουν την αξία του.

    Το θέμα του δρόμου προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν όταν αρχίσουν τα έργα εγκατάστασης των αιολικών πάρκων.  Θα προκύψουν  πολλαπλά προβλήματα και καταστροφές κατά την εκτέλεση των έργων όπως διανοίξεις δρόμων και ορυγμάτων, γραμμές μεταφοράς και υποσταθμοί , ισοπεδώσεις, εκχερσώσεις βλάστησης, εκβραχισμοί με εκρηκτικά.

    Το πιο οδυνηρό όμως θα είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα δηλαδή η οριστική απώλεια του φυσικού κάλλους της Οχης και του Καβοντόρου και η ριζική μεταβολή του τοπίου σε βιομηχανικό εργοταξιακό.

    Με αφορμή τον σχεδιαζόμενο δρόμο στην κορφή της Οχης, καλούμε όλους τους κατοίκους και ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή να σκεφτεί από την αρχή όλο το ζήτημα και να εξετάσει σοβαρά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μέλλον του τόπου.

    2.    Καστανόλογγος SOS

     Τώρα που ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη διάσωση του Καστανόλογγου, είναι καιρός τα λόγια να γίνουν έργα. Τις επόμενες μέρες, μέλη του Συλλόγου μας και άλλων Συλλόγων θα συναντηθούν με το Δήμαρχο Καρύστου και θα του ζητήσουν να αναλάβει δράση σε δυο κατευθύνσεις: επικοινωνία με τους βοσκούς που χρησιμοποιούν τον Καστανόλογγο και τη Δασική Υπηρεσία ώστε να περιφραχτούν τα νέα δενδρύλια που βγαίνουν από μόνα τους κοντά στις υπέργηρες καστανιές. Η δουλειά μπορεί να γίνει με εθελοντές οπότε το όφελος θα είναι πολύ σημαντικό για την ευαισθητοποίηση των νέων ανθρώπων. Η ιδέα είναι ώριμη στην τοπική κοινωνία. Χρειάζεται μόνο να γίνει η αρχή.

    Δασαρχείο  Αλιβερίου


    Δ.νση Δασών Ν. Ευβοίας



    Για τον ΣΠΠΕΝΚ
    Η Πρόεδρος Χ. Μπερέτη
    Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης