ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ - ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ Αθανάσιος Ζαφείρης : ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.
  • Σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, όπου όλοι βιώνουμε με οδυνηρό τρόπο, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, με την αβεβαιότητα και την αδυναμία των συμπατριωτών μας να ανταποκριθούν στις στοιχειώδης ανάγκες της καθημερινότητας, να κυριαρχούν στην κοινωνία, την νεολαία χωρίς ελπίδα, λαβωμένη, από την πρωτοφανή κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση, καλούμαστε όσοι ρομαντικοί έχουμε ακόμα απομείνει, να μαζέψουμε τα κομμάτια μας, να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να σχεδιάσουμε το μέλλον και την ζωή των πόλεων μας και των χωριών μας.

    Σε αυτή την ιστορική συγκυρία, όλοι εμείς που αγωνιούμε σε πιο περιβάλλον θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια, δεν έχουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε αμήχανοι και αμέτοχοι. Έχουμε χρέος, αντίθετα, να διαδραματίσουμε ενεργό και δημιουργικό ρόλο στην οργάνωση της κοινωνίας μας στην αναβάθμιση της περιοχής, στην ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην διαμόρφωση πολιτικών απασχόλησης στο μικρό γεωγραφικό χώρο που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.

    Θα πρέπει όλοι εμείς, να συμβάλουμε αποφασιστικά, ώστε ο δικαιολογημένος σημερινός θυμός της κοινωνίας να μετατραπεί σε δύναμη δημιουργίας, προοπτικής και αναγέννησης της νότιας Καρυστίας.

    Θα πρέπει να συναντηθούμε, όλοι εμείς, που απορρίπτουμε τον άκρατο λαϊκισμό, την δημαγωγία, την πελατοκρατία, την πόλωση. Όλοι εμείς που δεν συμφιλιωνόμαστε με την ακινησία και τη στασιμότητα. Όλοι εμείς που θα υπερασπιστούμε την αξία μιας ενεργούς, δημιουργικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χειραφετημένης από τα κόμματα, το κράτος και τα άδηλα συμφέροντα.

    Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, έχουμε ανάγκη από ένα Δήμο, μπροστάρη στις νέες ιδέες, ανοικτό στο διάλογο με τους πολίτες, πρωταγωνιστή στην μάχη για την προάσπιση των συλλογικών αγαθών που κινδυνεύουν, όπως (υγεία, περιβάλλον, πολιτισμός περιουσίες). 

    Συγχρόνως, έχουμε ανάγκη από ένα Δήμο που θα εγκαταλείψει την πελατειακή νοοτροπία του παρελθόντος και θα αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες, τόσο στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όσο και στο πεδίο της άσκησης ενεργού κοινωνικής πολιτικής, που θα βάζει φρένο στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια.

    Μπορούμε και πρέπει, να επεξεργαστούμε ένα βιώσιμο σχέδιο:
    • Στην προστασία για τη διαχείριση των υδάτων, ώστε οι πολίτες να έχουν στις βρύσες τους καθαρό, επαρκές και καλής ποιότητας νερό.
    • Στην προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και στην μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα οχήματα του Δήμου στις μεταφορές, στα δημοτικά κτίρια και το δημοτικό φωτισμό. 
    • Στις πράσινες προμήθειες και στην προσέλκυση επενδύσεων με σεβασμό στις τοπικές ιδιαιτερότητες. 
    • Στη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και της λατομικής, αγροτοκτηνοτροφικής μεταποίησης. 
    • Στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων και των αποβλήτων με την προώθηση του τρίπτυχου ανακύκλωση- επαναχρησιμοποίηση – εξοικονόμηση. 
    • Στην ανάδειξη των ελεύθερων χώρων και των χώρων πρασίνου, που μπορούν να αναβαθμίσουν την εικόνα της πόλης και την ποιότητα της ζωή μας, αποτελώντας συνάμα χώρους έκφρασης νέων ανθρώπων και καλλιτεχνών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ψυχαγωγίας για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
    • Στη βελτίωση της κινητικότητας των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων, των ποδηλατιστών και στην προστασία των πεζών.
    • Στην αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Δήμου και στις ιεραρχημένες παρεμβάσεις στον πολιτισμό, απαλλαγμένες από τον παραγοντισμό, τις προσωπικές αποφάσεις για την κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού και καλλιτεχνικού δυναμικού.
    Όλα αυτά προϋποθέτουν ρήξη με την σημερινή δυστυχώς κρατούσα νοοτροπία των χαμηλών πτήσεων, της αδράνειας και της ατολμίας. Έτσι μια σύγχρονη Ανεξάρτητη Παράταξη για το Δήμου Καρύστου όπως ο “ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ” δεν μπορεί παρά να επιδιώκει τη δημιουργική ανατροπή ενός αυταρχικού, πελατειακού, αυτοδιοικητικού μοντέλου, «όπου όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον ένα και μοναδικό» που οικοδομήθηκε και καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, από την απερχόμενη διοίκηση και καθηλώνει την τοπική κοινωνία στο παρελθόν.

    Η Νότια Καρυστία για όλους εμάς, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη φάση, πιστεύουμε ότι χρειάζεται ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία, με όραμα και πάθος, με ήθος και αξιοπρέπεια.

    Άρα το διακύβευμα σ’ αυτές τις εκλογές θα είναι ένα: ποιον Δήμαρχο και ποια Δημοτική Αρχή θα εκλέξουμε για μια νέα αρχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για μια νέα αρχή στον ενιαίο Δήμο Καρύστου (από τον Αλμυροπόταμο ως τον Καβοντόρο).

    Τα ερωτήματα που μπαίνουν:

    Θέλουμε ένα Δήμαρχο επαγγελματία πολιτικό, ή έναν Δήμαρχο σύγχρονο που να ακουμπάει στην νέα εποχή που βρισκόμαστε;

    θέλουμε μια δημοτική ηγεσία που να σέβεται τον θεσμό, τους συνεργάτες και τους πολίτες, χωρίς εξαρτήσεις από συμφέροντα, υποχρεώσεις, ικανή να δώσει νέες ευκαιρίες και να «ανοίξει το παιχνίδι» στις νέες ιδέες και νέους ανθρώπους, κάνοντας αντίπαλό της τη στασιμότητα;

    Πρέπει με κάθε τρόπο να ξεριζώσουμε την αντίληψη των πελατειακών σχέσεων και του κομματισμού. 

    Να συγκρουστούμε με την αντίληψη που θέλει τον Δήμο έρμαιο στα οποία επιμέρους συμφέροντα, συντεχνίες, άτομα και ομάδες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν προνόμια. 

    Να αντιδράσουμε στο διχαστικό λόγο, στον χωρισμό των δικών μας παιδιών, τον λαϊκισμό και την παραπλάνηση των πολιτών. 

    Να υψώσουμε τείχος απέναντι στη βία, την ανομία, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. 

    Να ανοίξουμε μέτωπο με την ακινησία, κάνοντας σημαντικές τομές για τη βελτίωση των παρεχόμενων στους πολίτες υπηρεσιών.

    Θέλουμε και πρέπει, να αφήσουμε πίσω μας, ότι μας πονά και μας πληγώνει από την μέχρι σήμερα δημοτική πολιτική που ασκήθηκε και καλλιεργήθηκε από την απερχόμενη Διοίκηση. 

    Τώρα είναι η ώρα της ανατροπής. Με το φρέσκο αέρα της ανανέωσης να σαρώνει τις παλιές αντιλήψεις και πρακτικές. Με ένα εντελώς νέο συλλογικό μοντέλο διοίκησης που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Που θα βάζει την κοινωνία μπροστά. Που θα σπάει τα δεσμά του συντηρητικού Δημαρχοκεντρισμού. 

    Που θα δώσει χώρο και βήμα στη νέα γενιά, να ξεδιπλώσει τις ανησυχίες της, τα όνειρά της. Που θα επενδύει σε νέες συλλογικότερες μορφές σχεδιασμού της τοπικής ανάπτυξης και θα ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας με τους πολίτες.

    Που θα διευρύνει την εσωτερική δημοκρατία στο Δήμο και θα αποκεντρώνει εξουσίες συμμετοχικές διαδικασίες και εμπλοκή των ενεργών πολιτών. Δημιουργώντας μια στέρεα «συμμαχία ευθύνης» των πολιτών με διάρκεια και προοπτική, που δεν υποτάσσεται σε πρόσκαιρους και συγκυριακούς στόχους.

    Με αυτές τις σκέψεις και αυτούς στόχους, σε αυτή την προσπάθεια του Λευτέρη Ραβιόλου δηλώνω παρόν, γιατί πιστεύω βαθιά ότι ο αγώνας έχει αξία όταν γκρεμίζει κατεστημένα, όταν ανατρέπει την αδικία, όταν δημιουργεί πρόοδο, όταν προκαλεί και δημιουργεί τη συνολική ευημερία. 

    Αθανάσιος Ζαφείρης
    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρύστου