Αθανάσιος Ζαφείρης - Τώρα είναι ή ώρα της ανατροπής και όχι της αμφισβήτησης

  • Αγαπητέ φίλε Ισίδωρε, επειδή δεν γνωρίζω τον συντάκτη του κειμένου-απάντησης του συνδυασμού σου, πάνω στις δικές μου σκέψεις και προτάσεις
    , που εξέθεσα πρόσφατα για το μέλλον της Καρυστίας (όπου καλούμαστε και οι δύο να υπηρετήσουμε), θα σε θεωρήσω αυθαίρετα, αλλά αυτοδίκαια, συντάκτη για να μπορώ να συνομιλώ με κάποιον που έχει ονοματεπώνυμο για να συνεχίσουμε για πολύ λίγο ακόμα ( αλλά τελευταία από την δική μου πλευρά) , αυτή την συζήτηση.


    Κατανοώ απόλυτα, ότι σε μια προεκλογική περίοδο, πολλές φορές βλέπουμε με θλίψη, “τα μικρά να γίνονται μεγάλα και τα
    ασήμαντα να μετατρέπονται σε σημαντικά”.



    Κατανοώ ακόμα την αγωνία όλων των υποψηφίων , σε αυτή τη μικρή γωνιά της Ελλάδος, όπως η νότια Καρυστία, με λίγα πιπεράτα θέματα στην καθημερινή επικαιρότητα, να προσπαθήσουν να επιστρατευτούν πολιτικές τεχνικές, που σκοπό έχουν να σηκώσουμε τους τόνους για να περιχαρακώσουμε τον χώρο μας.

    Στην απάντηση σου όμως φίλε Ισίδωρε, θα περίμενα ειλικρινά, να συνέχιζες τον διάλογο από το σημείο που τον άφησα για το μέλλον της Καρυστίας, για τα επόμενα βήματα, τους επόμενους στόχους ,ώστε να καταστούμε χρήσιμοι για την κοινωνία όλοι εμείς που ζητούμε να πάρουμε την τύχη αυτής της περιοχής στα χέρια μας.

    Η κοινωνία μας διψά από ιδέες, προτάσεις διεξόδου και οργάνωσης της ζωής των πολιτών. Αυτό τον σκοπό υπηρετούν οι προτάσεις μου για το μέλλον της νοτιάς Καρυστίας. Στόχος ακόμα ήταν μια καλοπροαίρετη, εποικοδομητική και πάνω από όλα ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων χωρίς εντάσεις, διαστρεβλώσεις και τεχνικούς θεατρινισμούς, που προκαλούν τα γαργαλιστικά και χωρίς ουσία «ντιμπειτ».

    Δεν έχουμε το δικαίωμα στο όνομα οιασδήποτε ανθρώπινης ή πολιτικής διαφοράς να υψώνουμε τους τόνους, να χωρίζουμε τους ανθρώπους και να μηδενίζουμε συμπεριφορές και προσφορές.

    Ας διευρύνουμε τα σημεία διαλόγου και ας σταθούμε με εκείνους που προσπαθούν να φωτίσουν την κοινωνία μέσα από την στάση ζωής τους και τις προτάσεις τους και όχι μόνο από την κομματική τους ταυτότητα.

    Δεν είναι δυνατόν, βαπτιζόμενοι προοδευτικοί, να μας καθιστά εξ ορισμού και μόνον, τιμητές του κοινωνικού συμφέροντος.

    Είναι ανεπίτρεπτο, να μικραίνεις τους ανθρώπους τοποθετώντας ταμπέλες όπως «οι μνημονιακοί» «οι διαχειριστές», «οι συνεργαζόμενοι». Με αυτές τις πρακτικές πιστεύεις ότι θα συγκινήσεις τις μάζες , αδιαφορώντας αν το διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών είναι καθυστέρηση της περιοχής και όσοι την εκφράζουν σήμερα ;

    Όταν αναφερόμουν φίλε Ισίδωρε, στην πρόταση για «λίγους ρομαντικούς», «να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο» , « να αποτελέσουμε εμπόδιο στην πελατοκρατία, την μιζέρια» , «ότι θα πρέπει να συναντηθούμε » κλπ, στο μυαλό μου ειλικρινά περιέγραφα και εσένα, όπως και άλλους πραγματικούς αγνούς φίλους που βρίσκονται σήμερα στη δική σου ομάδα, που σέβομαι απόλυτα και τιμώ .

    Θέλω να πιστεύω, ότι οι συνολική πρόταση μου όπως αναλύθηκε, άγγιξε και εσένα αλλά και πολλούς από τους φίλους του ψηφοδελτίου σου, άλλωστε μέσα από τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας πολλές φορές διέκρινα την ίδια αγωνία ,τις ίδιες ανησυχίες για την πορεία του τόπου μας. Με ποια λοιπόν λογική, σύμφωνα με την κριτική σου, οι ιδέες και προτάσεις μπορεί να είναι μονοπώλιο ορισμένων.

    Γιατί στην απάντηση σου με τίτλο ( από την αλλαγή στην ανατροπή) μου αφαιρείς το δικαίωμα να σκέπτομαι, να εκφράζομαι ; Με περιγράφεις σαν κατεστημένο, μνημονιακό, που δεν θα πρέπει να έχω θέση στον επανασχεδιασμό της περιοχής μας. Τι είδους δημοκρατία είναι αυτή;

    Αλλά αν όλα τα πάρα πάνω συμβαίνουν στο πρόσωπο μου , και τα ανακάλυψες σήμερα, ας υποθέσουμε ότι μπορεί να έχεις δίκιο και «ότι εγώ δεν έχω δικαίωμα να ομιλώ». 

    Που όμως είναι η αλήθεια ή η παραπλάνηση, δεν ίσχυαν όλα τα πάρα πάνω πριν ένα μήνα όταν με τίμησες με την πρόταση σου να στελεχώσω το ψηφοδέλτιο σου; 

    Μπροστά σε μια τέτοια ευθύνη, σαν και αυτή που καλούμαστε να υπηρετήσουμε, περνούν αυτονόητα σε δεύτερο ρόλο οι όποιες θεμιτές προσωπικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες.

    Η ιστορικότητα των στιγμών για την τοπική μας κοινωνία είναι ο μόνος οδηγός για την προσωπική στάση του καθενός που πρέπει να τηρήσουμε. Χρειάζεται σήμερα θάρρος και γενναιότητα. Εάν τώρα οχυρωνόμασταν πίσω από προσωπικές βλέψεις, δεν θα μας το συγχωρούσαν ποτέ οι πολίτες. Αυτοί άλλωστε είναι και οι μόνοι που μπορούν να αξιολογούν , πότε αξίζει τον κόπο να κάνεις ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε όλοι μαζί δυο, τρία, πολλά βήματα μπροστά! Αλώστε η επίτευξη αυτής των στόχων θα είναι για μας η μεγαλύτερη ανταμοιβή.

    το διακύβευμα των εκλογών που έρχονται είναι η δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως διαμορφώνεται, τόσο σε εθνικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο, αναφορικά με τη διεκδίκηση κονδυλίων. 

    Σε αυτή την προσπάθεια, χρειάζεται η συμπόρευση όσο το δυνατόν, περισσότερων αυτοδιοικητικών δυνάμεων, που θα τολμήσουν να ξεπεράσουν στεγανά, αναγνωρίζοντας ως μείζων προτεραιότητά τους τη σύγχρονη αναπτυξιακή πορεία του Δήμου. Σε μία συνάντηση, συμμαχία ευθύνης, έστω ανταλλαγής απόψεων (διάλεξε εσύ το όρο που σου ταιριάζει) για το μέλλον του Δήμου, όπου θα πρέπει να έχουν θέση όλες οι δημιουργικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις που θα αναζητούν κοινή ελπιδοφόρα διέξοδο για την τοπική κοινωνία. Μια διέξοδο στην οποία δεν μπορούμε παρά να συναντηθούμε, παρά τις όποιες πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας.

    Αθανάσιος Ζαφείρης

    Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρύστου