Νημποριό
  • Στα όρια του Δήμου Στυρέων με το Δήμο Μαρμαρίου, είναι ένας μικρός παραλιακός οικισμός με μια ιδιαίτερα όμορφη παραλία.

    Η ονομασία προέρχεται από την συγχώνευση των λέξεων νέο και εμπορείο.

    Εμπορείο ήταν κατά τη Βυζαντινή περίοδο η σκάλα, το λιμάνι διαμετακόμισης προϊόντων.
    Πρόσβαση.

    Οδικώς η πρόσβαση γίνεται μόνο από το χωριό Κάψαλα με έναν κακό χωματόδρομο 5 περίπου χιλιομέτρων.

    Τα Κάψαλα τα συναντάμε στον κεντρικό δρόμο για Νότια Εύβοια μετά τα Στύρα.

    Στη βορεινή πλευρά, στον πιο ψηλό λόφο, ένα ανενεργό λατομείο και στην ανατολική κοντά στη μεγάλη πηγή, τα πέτρινα απομεινάρια ενός νερόμυλου.

    Πιο πάνω, ο 'Αγιος Προκόπης, στη μέση του κόλπου πάνω στο κύμα, ο Προφήτης Ηλίας και Νοτιοανατολικά με θέα το Νότιο Ευβοϊκό ο Αϊ Γιάννης, όλα τους παλιά γραφικά ξωκλήσια.

    Λίγη βλάστηση, λίγα περιβολάκια εγκαταλελειμμένα πια, μια θάλασσα βαθιά, γαλάζια, πεντακάθαρη και παραλία με άσπρα βότσαλα.

    Το όνομα του Νημποριού σχετίζεται με την λειτουργία του σαν επίνειο των ορεινών οικισμών της ευρύτερης περιοχής (Νέο εμπόριο δηλαδή ή λιμάνι για τους Βυζαντινούς).

    Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι το εμπόριο οστράκων πορφύρας και εκλεκτής ποιότητας λευκό πράσινου μαρμάρου ανθούσε στην αρχαιότητα.

    Η στρατηγική θέση του Νημποριού στο Ν. Ευβοϊκό, σε μικρή απόσταση από το Β.Α τμήμα της Αττικής και η γειτνίασή του με τα Στύρα, που ήταν ήδη γνωστά από την εποχή του Ομήρου, πρέπει να έχουν επιδράσει και στην ιστορική του πορεία.

    Αρχαιολογικές ανασκαφές δεν έχουν γίνει, αλλά στον παλιό δρόμο (μονοπάτι) που οδηγούσε στην παραλία, έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι.

    Λίγο πιο πάνω σε ένα λόφο, υπάρχει και ένα «δρακόσπιτο», που είναι μια κατασκευή από ογκόλιθους , που κατά κάποιους ιστορικούς, μπορεί να ήταν αφιέρωμα στο μυθικό ήρωα Ηρακλή, προστάτη των λατόμων.

    Παλαιοί ψαράδες διηγούνταν ότι στις θαλασσινές σπηλιές του κόλπου έβρισκαν αρχαία νομίσματα, λεκίθους και άλλα αντικείμενα.

    Σ
    τους νεότερους χρόνους το Νημποριό ήταν μια αγροκτηνοτροφική φτωχή περιοχή, με ελάχιστους κατοίκους, μόνιμες κατοικίες δεν είχε, εκτός από το παραθαλάσσιο σπίτι της οικογένειας Ζάππα, ηλικίας σήμερα 110 ετών και μερικά πέτρινα κτίσματα για τις ανάγκες αυτών που καλλιεργούσαν τα λίγα περιβόλια και τους ελάχιστους ψαράδες.

    Άλλωστε η πρόσβαση ήταν πολύ προβληματική.

    Ένα μονοπάτι οδηγούσε από τα Κάψαλα, μέχρι την παραλία, περνώντας ανάμεσα σε πικροδάφνες και μυρτιές, από το δρόμο του νερού της ορεινής πηγής.

    Για όποιον ξεκινούσε από την Αττική ένα καΐκι τον πήγαινε από την Ραφήνα στα Ν. Στύρα
    και από εκεί με βάρκα - όταν το επέτρεπε ο καιρός - , με γαϊδουράκι ή με τα πόδια από τα Κάψαλα, θα έφτανε στην παραλία ταλαιπωρημένος μετά από πολύωρη προσπάθεια.

    Γενικά στο Νημποριό γίνεται μια προσπάθεια να καλλιεργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας και κοινωνικότητας, ιδιαίτερα αισθητό στις δύσκολες στιγμές των ανθρώπων του, που το κάνει να ξεχωρίζει από άλλους παρόμοιους οικισμούς.

    Τα Κάψαλα είναι ένας οικισμός που βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τα Στύρα με την Κάρυστο.

    Δύο ακόμη οικισμοί, που διοικητικά ανήκουν στα Στύρα, είναι οι Καγκαδαίοι και η Λεύκα.

    Ο Πολυπόταμος είναι το χωριό που βρίσκεται ακριβώς στο μέσον του στενότερου μέρους της Εύβοιας  με σπίτια των οποίων οι στέγες είναι σκεπασμένες με πλάκες που αφθονούν στην περιοχή.

    Στο χωριό ανήκει ο οικισμός Ελαιοχώρι.


     

    © 2010 .e-karystos.gr
    To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
    -----
     Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
    Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo
    .e-karystos.gr