Σίμος Κεδίκογλου : «Η κομματικοποίηση στις δημοτικές εκλογές είναι τεράστιο λάθος
  •  

    Για τις επικείμενες εκλογές και τη σημασία που έχουν μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τάδε Έφη…» και στη δημοσιογράφο Έφη Ντίνη, επισημαίνοντας, ότι η Νέα Δημοκρατία πήρε μία πρωτόγνωρη απόφαση για τα ελληνικά δεδομένα, να αποκομματικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές και να μη δώσει πουθενά χρίσματα.

    Χαρακτήρισε τις Περιφερειακές εκλογές και ακόμα περισσότερο τις Ευρωεκλογές ως κατεξοχήν πολιτικές, τονίζοντας ότι εκεί είναι που η Νέα Δημοκρατία δίνει τη μάχη σε μία καθοριστική περίοδο για τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκή Ένωσης, όπου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει περιθωριακή εκπροσώπηση. Σε αυτές τις εξελίξεις, στο νέο μοντέλο της Ε.Ε, σημαντικός θα είναι και ρόλος των Περιφερειακών Ενοτήτων που θα κληθούν να συνεργαστούν με την κεντρική Κυβέρνηση.

    Όσον αφορά στις δημοτικές εκλογές και στα περί χρισμάτων ο κ. Κεδίκογλου για μία ακόμα φορά κατέστησε σαφές, ότι παραμένει αυστηρά ουδέτερος, θέση την οποία χαρακτήρισε ξεκάθαρη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι χρέος του είναι να συνεργαστεί με όποιον τελικά επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες και βγει νικητής για το καλό του τόπου μας.

     

    Ερωτώμενος σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του, ότι δηλ. «ο βουλευτής θα πρέπει ουσιαστικά να απέχει, να μην έχει ενεργό συμμετοχή στην κατάρτιση των συνδυασμών των ψηφοδελτίων» μεταξύ άλλων απάντησε:

     


    ΝΤΙΝΗ: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το θέμα των εκλογών. Είχατε κάνει μια δήλωση πριν λίγες μέρες στο eviakosmos, σ’ εμένα συγκεκριμένα, ότι ο βουλευτής θα πρέπει ουσιαστικά να απέχει, να μην έχει ενεργό συμμετοχή στην κατάρτιση των συνδυασμών των ψηφοδελτίων. Θα θέλατε να το σχολιάσετε;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε ό, τι αφορά τις δημοτικές εκλογές να σας πω μια συμβουλή που μου είχε δώσει ο πατέρας μου, όταν ξεκινούσα την πολιτική μου διαδρομή, μου είχε πει: «ο βουλευτής δεν πρέπει να ανακατεύεται με δημοτικές εκλογές, γιατί μονά-ζυγά χαμένος είναι. Όταν βγαίνει ο Δήμαρχος έχει βγει μόνος του, όταν δεν βγαίνει φταίει ο βουλευτής. Από εκεί και πέρα η προσωπική μου αντίληψη, η προσωπική μου άποψη, αλλά και η κομματική, έτσι όπως εξέλιξε τη στάση της η Νέα Δημοκρατία είναι, ότι ο βουλευτής δεν πρέπει να αναμειγνύεται στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Ν.Δ πήρε μία απόφαση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα να αποκομματικοποιήσει τις δημοτικές εκλογές και να μη δώσει χρίσματα πουθενά. Δεν δίνω χρίσματα σημαίνει δεν υπάρχουν αρνητικές συνέπειες, δεν υπάρχει ποδηγεσία των στελεχών και των μελών της Ν.Δ.

    ΝΤΙΝΗ: Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει στήριξη;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Από εκεί και πέρα είναι προφανές ότι ο κάθε Δήμαρχος ανεξαρτήτως αν έχει ή δεν έχει χρίσμα έχει, εάν ο ίδιος το θέλει ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Τις διαδρομές όλων τις γνωρίζουμε. Αυτό σίγουρα παίζει ρόλο. Σίγουρα για παράδειγμα στην περίπτωση του Δήμου της Αθήνας είναι ξεκάθαρη η επιλογή της ΝΔ ή στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. Σε άλλες περιπτώσεις - και οι ίδιοι οι Δήμαρχοι άλλωστε είναι που οι περισσότεροι δηλώνουν ανεξάρτητοι- δεν θέλουν κομματική υποστήριξη. Είναι πιστεύω μία θετική εξέλιξη στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί πραγματικά πρέπει οι τοπικές κοινωνίες μόνες τους να επιλέγουν. Βεβαίως, πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι στη δική μου την περίπτωση στην Εύβοια όπου ανήκω είμαι αυστηρά ουδέτερος στις δημοτικές εκλογές.

    ΝΤΙΝΗ: Λοιπόν, να αφήσουμε του πρώτου βαθμού σε πρώτη φάση την Αυτοδιοίκηση και να πάμε στο δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης επειδή οι Περιφερειακές Ενότητες στο νέο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο δηλ. βλέπετε ότι τα περισσότερα προγράμματα, ΕΣΠΑ είναι σε επίπεδο Περιφέρειας, η διαχείριση και η στρατηγική χάραξη γίνεται σε επίπεδο Περιφέρειας, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι σε αγαστή συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση. Εκεί υπάρχουν κομματικά χρίσματα και εκεί είναι που δίνουμε τη μάχη σαν Ν.Δ. Ακόμα περισσότερο, βέβαια, είναι οι Ευρωεκλογές.

    ΝΤΙΝΗ: Ναι το επόμενο στάδιο που ήθελα να ρωτήσω, ναι για τις Ευρωεκλογές.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Στις Ευρωεκλογές έχει σημασία τι εκπροσώπηση θα έχουμε στο Ευρωκοινοβούλιο σε μία καθοριστική περίοδο για τη μετεξέλιξη της ΕΕ. Στα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θεσμοί της, το Ευρωκοινοβούλιο , το Συμβούλιο Υπουργών, το Συμβούλιο Κορυφής θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης για το μέλλον της Ένωσης των Ευρωπαίων. Εκεί είναι σημαντικό η Ελλάδα να μην έχει περιθωριακή εκπροσώπηση, να μπορεί να συνάπτει ευρείες συμμαχίες και να έχει Ευρωβουλευτές βέβαια που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες αυτής της θέσης που σας λέω ότι είναι πολύ απαιτητική.

    ΝΤΙΝΗ: Τι θα πρέπει να έχουν λοιπόν ως προίκα οι Ευρωβουλευτές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα όπως πολύ καλά είπατε.

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σίγουρα θα πρέπει να έχουν αφενός μία καλή γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων, αφετέρου μία πολύ καλή επαφή με την ελληνική κοινωνία και η σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές, που εφαρμόζεται και αυτή για πρώτη φορά , είναι σημαντική γιατί ενισχύει το δεσμό μεταξύ του Ευρωβουλευτή και της κοινωνίας.

    ΝΤΙΝΗ: Κάτι που ήταν λίγο αποξενωμένο το τελευταίο …

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ακριβώς και βλέπεται πόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκφράζει ο κόσμος τώρα για τις Ευρωεκλογές, γιατί πλέον συζητάει και για τα πρόσωπα, όχι μόνο για τα κόμματα. Εκεί είναι που δίνουμε το μεγάλο βάρος. Στην κεντρική σκηνή οι Ευρωεκλογές όπως καταλαβαίνετε είναι που έχουν την πρώτη προτεραιότητα και οι περιφερειακές εκλογές. Εκεί δίνουμε τη μάχη, εκεί δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να φέρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, να μπορέσει η χώρα μας να προχωρήσει με ασφάλεια έξω από την κρίση. Είναι μία πολύ καθοριστική στιγμή. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια της χάρη στις θυσίες των Ελλήνων, χάρη στην τεράστια προσπάθεια…

    ΝΤΙΝΗ: Τι έχετε να πείτε σε αυτούς που προσπαθούν να κομματικοποιήσουν αυτές τις εκλογές;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Οι Περιφερειακές και ακόμα περισσότερο οι Ευρωεκλογές είναι κατεξοχήν πολιτικές. Στις δημοτικές εκλογές θα’ λεγα ότι ματαιοπονούν και αν θέλετε να σας πω προσωπικά κάτι θα ήθελα να μην αναμειγνύεται το όνομά μου. Προσωπικά έχω πάρει μία ξεκάθαρη θέση. Είμαι αυστηρότατα ουδέτερος. Με λυπεί που σε ορισμένες περιπτώσεις με κατηγορούν και από τις δύο πλευρές γιατί μένω ουδέτερος, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη της ουδετερότητάς μου. 

    Σέβομαι όλους τους συμπατριώτες μου, σε κανέναν δεν θα υποδείξω που και τι να κάνει στον τόπο του, στο Δήμο του, εμένα χρέος μου είναι με όποιον νικήσει να δουλέψω για το καλό του τόπου μας και αυτό θα κάνω.

    ΝΤΙΝΗ: Η κομματικοποίηση παίζει ρόλο πιστεύετε;

    ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είναι τεράστιο λάθος, στις δημοτικές εκλογές η κομματικοποίηση είναι ένα τεράστιο λάθος και η Νέα Δημοκρατία έχει ξεφύγει από αυτό. Καλό θα είναι κάποια στιγμή να ακολουθήσουν και άλλα κόμματα.