Ισίδωρος Παπαλυμπέρης - Ήρθε η «ανάπτυξη»
  •  

    Ξεκινώντας να γράψω αυτές τις γραμμές γνωρίζω ότι θα βρεθούν κάποιοι που θα τις χαρακτηρίσουν «θεωρίες» και «μεγάλα λόγια» ή θα μονολογήσουν «εδώ ο κόσμος καίγεται…», αλλά επειδή θεωρώ ότι ακριβώς αυτός είναι ο κίνδυνος θα αποτολμήσω να εκφράσω τις σκέψεις μου.

    Η αφορμή γι` αυτό το μικρό άρθρο είναι δύο γεγονότα: - Η ένταξη μιας παραλίας στα όρια του Δήμου Καρύστου στο ΤΑΙΠΕΔ (βλέπε σχετικό χάρτη).
    • - Η διαφαινόμενη έναρξη των έργων εγκατάστασης δεκάδων νέων ανεμογεννητριών στα όρια του Δήμου μας. 
    Φίλε αναγνώστη, θα σε παρακαλούσα να μην προτρέξεις να τοποθετηθείς υπέρ ή κατά. Ας μην διαιωνίσουμε αυτό το λάθος. 
     
    Τα πράγματα δεν είναι άσπρα ή μαύρα και το ζητούμενο δεν είναι να χαρακτηρίσουμε ο ένας τον άλλο. 
     
    Ζούμε σε μια περιοχή που μαστίζει η ανεργία, με εκατοντάδες συμπολίτες μας να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. 
     
    Αυτό φυσικά έρχεται ως απόρροια της κρίσης και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και εντάθηκε απ` την ανυπαρξία ενός τοπικού σχεδίου ανάπτυξης πολλά χρόνια τώρα. 
     
    Έτσι, είναι απολύτως φυσιολογικό όταν έρχεται κάποιος και υπόσχετε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και εισόδημα απ` το πουθενά, όλοι να τασσόμαστε υπέρ. 
     
    Φυσικά και είναι απαραίτητη η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 
     
    Φυσικά και για να επιτευχθεί η οικονομική πρόοδο απατούνται επενδύσεις. 
     
    Όμως, όλα αυτά γίνονται με ένα σχέδιο, με κάποιο πλάνο, βασιζόμενα πάνω σε βασικές αρχές ανάπτυξης (όπως για παράδειγμα η αειφορία) και – το σημαντικότερο- το όφελος που αποκομίζουμε απ` τις εν λόγω επενδύσεις μοιράζετε προς σημαντικό μέρος της τοπικής κοινωνίας ή το καρπώνονται λίγοι; 
     
    Δυστυχώς, όλοι μας σύντομα θα αντιμετωπίσουμε διάφορα ψευτοδιλήμματα που θα μας μιλούν για το μονόδρομο της ανάπτυξης με βάση ένα μοντέλο που θα πρέπει να ξεπουλήσουμε τις παραλίες μας, να δεχθούμε τις άναρχες εγκαταστάσεις ΑΠΕ και η ανταποδοτικότητα να είναι ελάχιστη. Θα μας μιλήσουν για δήθεν θέσεις εργασίας. Άραγε ποίες και με ποιούς όρους; 
     
    Η πρόοδο και η οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου δεν έρχεται με μονόδρομους, ψεύτικες υποσχέσεις, ασυδοσία και ξεπούλημα. 
     
    Η πρόοδο, η δική μας και των παιδιών μας, έρχεται έπειτα από σχεδιασμό, σοβαρές αποφάσεις και προγραμματισμό που λαμβάνει υπ` όψιν του τις τοπικές κοινωνίες και το μέλλον και δεν άγεται και φέρεται από επιχειρηματικά συμφέροντα! 
     
    Ο τόπος μας έχει ανάγκη (πριν να είναι πολύ αργά) από ένα ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. 
     
     

    Ένα σχέδιο που θα καθορίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες, θα βάλει τους κανόνες και με βάση την αρχή της αειφορίας και του κοινωνικού οφέλους θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές οικονομικές δραστηριότητες που ΕΜΕΙΣ επιθυμούμε να αναπτύξουμε και όχι οι δανειστές, το ΤΑΙΠΕΔ και οι εταιρείες. 

     
     

    Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για το νέο Δημοτικό Συμβούλιο. 

     
    Παπαλυμπέρης Δ. Ισίδωρος