Ιδιοκτησιακό: από τα πανηγύρια στο ναυάγιο...

  • Στα αφιλόξενα νερά του Καβοντόρο ναυάγησε η περιβόητη τροπολογία του ιδιοκτησιακού.
    Οι παιδαριώδεις και σπασμωδικές κινήσεις των τελευταίων ημερών, στις οποίες προσέφυγαν κάποιοι, σε συνδυασμό με την παλαιοκομματική στρατηγική του “κατόπιν ενεργειών μου”, οδήγησε σε κατενάτσιο.

    Ας δούμε, όμως, τα γεγονότα και την εξέλιξη τους.

    Ο δήμαρχος Καρύστου, κ. Νίκος Μανώλης, σε συνεργασία με την γραμματέα  του συλλόγου ‘Καβοντόρου Γη’, κα Μαρία Γκάγκωση, προωθούσαν ένα συγκεκριμένο κείμενο, το οποίο συντάχθηκε από εξειδικευμένους για το ζήτημα δικηγόρους, προκειμένου να περάσει ως τροπολογία.

    Για το ζήτημα, επίσης, του ιδιοκτησιακού και για το περιεχόμενο της τροπολογίας είχε αποφανθεί με μεγάλη πλειοψηφία και το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου.
    Μέχρι πριν 1 μήνα, λοιπόν, η περιοχή είχε πετύχει την μέγιστη συσπείρωση για το ζήτημα.
    Τη συγκεκριμένη συσπείρωση και ομοψυχία επιχείρησαν κάποιοι να την περιχαρακώσουν, με γνώμονα τα προσωπικά τους μικρο-κομματικά συμφέροντα.
    Αυτά τα παιδιαρίσματα, βέβαια, που άρχισαν από τον βουλευτή Ευβοίας, κ. Σίμο Κεδίκογλου, κατέληξαν εις βάρος των συμφερόντων της περιοχής.
    Αρχές Ιουλίου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, κανονίζει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Νίκο Ταγάρα.
    Στη συγκεκριμένη “συνάντηση κορυφής”, όπως αυτή επιχειρήθηκε να προωθηθεί από τους τοπικούς παρατρεχάμενους του υπουργού με περίσσιους πανηγυρισμούς, συμμετείχαν οι κ.κ. Ραβιόλος, Πολύχρονης Πολυχρονίου, Ζάχος Χατζηνικολής (αλήθεια ως τι;) και η κα Γεωργία Τούρλα.
    Το πρώτο λάθος του κ. Κεδίκογλου είναι ότι κανονίζει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό και δεν ακολουθεί την θεσμική οδό.
    Αγνοεί προκλητικά από την σύσκεψη τον δήμαρχο Καρύστου, κ. Νίκο Μανώλη, ο οποίος γνωρίζει το θέμα εις βάθος.
    Το δεύτερο και σημαντικότερο λάθος είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (αλήθεια οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, κ. Ραβιόλος, που είχαν ψηφίσει τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί δεν την υπερασπίστηκαν στη συνάντηση με τον κ. Ταγάρα;).
    Ακολούθησαν δελτία τύπου του κ. Κεδίκογλου που τόνιζαν πόσο μεγάλος ευεργέτης είναι ο πρώην υπουργός και πώς με αυτή την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις ΑΠΕ στην νότια Καρυστία.
    Η πρώτη ήττα συμβολισμών, ωστόσο, είχε συμβεί. Σε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας τοπικοί και κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίστηκαν διχασμένοι.
    Μετά λίγες μέρες, οι έτεροι βουλευτές Ευβοίας, κ. Κων/νος Μαρκόπουλος της ΝΔ και κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης της ΔΗΜΑΡ, κανονίζουν άλλη συνάντηση με τον κ. Ταγάρα για το ίδιο ακριβώς θέμα.
    Το ζήτημα φεύγει εντελώς και παρουσιάζεται σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο ως ένα ζήτημα πολιτικού ανταγωνισμού των βουλευτών.
    Ακολουθούν, επίσης, πανηγυρικά δελτία τύπου για το ποιος κατέθεσε πρώτος την περιβόητη τροπολογία. Μάχη των εντυπώσεων, δηλαδή, ενώ από ουσία μηδέν.
    Το ναυάγιο του ιδιοκτησιακού αποδεικνύει, για ακόμη μία φορά, δύο κυρίως πράγματα: 1) σε σοβαρά ζητήματα χρειάζεται ομοψυχία, σοβαρότητα και συσπείρωση.
    Αυτή τη συσπείρωση, αρχικώς, ο κ. Κεδίκογλου και, δευτερευόντως, ο κ. Μαρκόπουλος, φρόντισαν να την διαλύσουν.
    Ευθύνες έχουν και οι τοπικοί παράγοντες που δέχτηκαν να παίξουν στα παιχνίδια τους. 2) Είναι εμφανές το έλλειμμα αντιπροσώπευσης της περιοχής σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.
    Για να μπορέσει ο δήμος Καρύστου να διεκδικήσει τα δίκαια του και να προωθήσει τα συμφέροντα του χρειάζεται να αντιπροσωπεύεται στα κεντρικά όργανα λήψης αποφάσεων.
    Διαφορετικά θα κινούμαστε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και θα αφήνουμε τους πολιτικάντηδες να παίζουν παιχνίδια εις βάρος μας. 
     

     


    Γιάννης Μανώλης
     

     

    Υπ. Δρ Πανεπιστημίου Αθηνών