Αναφορά δημάρχου Καρύστου, κ. Νίκου Μανώλη, προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη
  •  Αναφορά δημάρχου Καρύστου, κ. Νίκου Μανώλη, προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, για την λανθασμένη εκτίμηση των αξιών των ακινήτων στο δήμο Καρύστου.

    Αναφορά για τον λανθασμένο υπολογισμό προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα στην περιφέρεια του δήμου Καρύστου απέστειλε ο δήμαρχος, κ. Νίκος Μανώλης, προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη. Συγκεκριμένα η αναφορά, με αρ.πρωτ.:12965/6.8.2014, αναφέρει τα εξής:

    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Με αφορμή τον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας, στα πλαίσια του ΕΝΦΙΑ, παρατηρείται σειρά λαθών και υπερεκτίμησης της αξίας των ακινήτων στο σύνολο του δήμου Καρύστου. Η αδράνεια εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών, έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται μία υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η οποία κινείται από 5 έως 10 φορές πάνω σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Όπως αντιλαμβάνεστε, με την προχειρότητα σας, φορολογείτε αξίες που δεν υπάρχουν και διαταράσσεται την κοινωνική ειρήνη.  

    Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που αυτή συνεπάγεται οι αντικειμενικές αξίες είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Θεωρούμε ορθό και δίκαιο να προβείτε άμεσα στον προσδιορισμό νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, φορολογείται πλούτο που δεν υπάρχει και, κατά συνέπεια, είναι σχεδόν αδύνατο να πληρωθεί.

    Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι τα λάθη πρέπει να διορθωθούν άμεσα και να αποσταλεί στους φορολογούμενους πολίτες επιστολή, η οποία να αναφέρει ότι καμία επιβάρυνση δεν φέρουν για τυχόν μη καταβολή του άδικου φόρου έως ότου διορθωθούν οι αδικίες, καθώς επίσης και να τονιστεί ότι η Διοίκηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τα λάθη, τις υπερβολές και τις παραλείψεις της. Πρέπει, επιτέλους, κάποιος να πληρώσει για τα λάθη, προκειμένου το κράτος να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. 

                                                                 Με εκτίμηση

     

    Ο Δήμαρχος Καρύστου

    Νικόλαος Ι. Μανώλης