Θέμα: Δήμος Καρύστου «Αναφορά - Διαμαρτυρία για ιδιοκτησιακό νότιας Καρυστίας».
  •  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ Κάρυστος, 6/8/2014
    ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ Αριθ. Πρωτ.: 12981

    Ταχ. Διεύθυνση :Ιωάννη Κότσικα 2 ΠΡΟΣ:
    Ταχ. Κώδικας :34001 Αν. Υπουργό ΠΕΚΑ
    Αρ. Τηλεφώνου :22243 50000 κ. Νίκο Ταγάρα
    Αρ. Fax :22240 23666 Αμαλιάδος 17,
    Ιστοσελίδα :www.dimoskarystou.gr Αθήνα, 11523
    E-mail :[email protected]

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Βουλευτές Νομού Ευβοίας


    Θέμα: «Αναφορά - Διαμαρτυρία για ιδιοκτησιακό νότιας Καρυστίας».


    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

    Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, όπως βέβαια και αρκετοί πολιτικοί παράγοντες, παίζετε παιχνίδια εις βάρος ενός δίκαιου αιτήματος της περιοχής μας αναφορικά με το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Η τροπολογία που κατατέθηκε, την προηγούμενη εβδομάδα, στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ “περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας”, αδίκως δεν έγινε αποδεκτή. Σύμφωνα με την τροπολογία, κατόπιν μάλιστα συνεννόησης των βουλευτών Ευβοίας κ.κ. Μαρκόπουλου, Κεδίκογλου και Αναγνωστάκη μαζί σας, είχατε δεσμευτεί ότι η περιοχή της νότιας Καρυστίας θα ενταχθεί στο άρθρο 62 παρ 1 εδάφιο 2 του Ν 998/1979. Στις περιοχές, δηλαδή, που δεν ισχύει για τις μη αγροτικές εκτάσεις το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Αποτελεί εύλογο ερώτημα και γεννά αγανάκτηση το γεγονός ότι, ενώ αρχικά είχατε αποδεχτεί την τροπολογία ως απολύτως δίκαιη που θα έλυνε μία αδικία εις βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών γης της νότιας Καρυστίας, εν συνεχεία αναιρέσατε τον ίδιο σας τον εαυτό.
    Να σας πληροφορήσω, για πολλοστή φορά, ότι οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, καθώς κατέχουν τίτλους κυριότητας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, έχουν φορολογηθεί, και συνεχίζουν να φορολογούνται, κατά συρροή από το ελληνικό Δημόσιο (φόροι μεταβίβασης, φόροι κληρονομιάς, ΕΝΦΙΑ, κτλ). Να σας γνωρίσω, επίσης, ότι σε πρόσφατες δικαστικές διαμάχες δικαιώθηκαν από την ελληνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για μία περίπτωση, όπου η συντεταγμένη Πολιτεία ξεδιπλώνει όλες τις αρετές της αναξιοπιστίας της, καθώς από τη μία σέρνει συμπολίτες μας στα δικαστήρια ως καταπατητές και από την άλλη τους φορολογεί με υπερεκτιμημένες, μάλιστα, αντικειμενικές αξίες.

    Κύριε υπουργέ,
    Στο ελληνικό Κοινοβούλιο αναφέρατε ότι «ήμουν θετικός και είμαι θετικός, αλλά πρέπει να διευθετηθούν κάποια θέματα και σταματώ εδώ». Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε να μην σταματήσετε εκεί. Ζητάμε να συνεχίσετε έτσι ώστε να έρθει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια για την μη τήρηση των δεσμεύσεων σας. Ζητάμε να μας πείτε επακριβώς ποιοι είναι οι λόγοι που σταμάτησαν την ψήφιση της τροπολογίας.

    Τα περί νομικών προβλημάτων και νομολογίας του ΣτΕ, που επικαλούνται κάποιοι, αποτελούν απλώς βολικό άλλοθι για την αδράνεια και αντίθεση τους. Όπως ακριβώς δεν υπήρξε κανένα νομικό πρόβλημα για τις άλλες περιοχές που εντάχθηκαν στις εξαιρέσεις του άρθρου 62, έτσι δεν υπάρχει και κανένα νομικό πρόβλημα για την περιοχή μας. Υπάρχει, ωστόσο, τεράστιο ηθικό ζήτημα, καθώς κρίνετε με δύο μέτρα και δύο σταθμά, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Δικαίως, λοιπόν, οι συμπολίτες μας διερωτούνται αν τα προβλήματα, που επικαλείστε, εκπορεύονται από διάφορα οικονομικά συμφέροντα που επιβουλεύονται την περιοχή.
    Για να αποκαταστήσετε, λοιπόν, την όποια αξιοπιστία σας έχει απομείνει και να μπορούμε και εμείς οι κάτοικοι του δήμου Καρύστου να εμπιστευόμαστε το κράτος μας, σας ζητώ να γίνει δεκτή η τροπολογία και να ψηφιστεί στο προσεχές νομοσχέδιο. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αφήσουμε κανέναν να υφαρπάξει τις περιουσίες μας και θα ισχύσουν στο ακέραιο οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις οποίες καμία επένδυση ΑΠΕ δεν θα προχωρήσει στην περιοχή. Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί casus belli και η ελληνική Πολιτεία φέρει ακέραια την ευθύνη για τις όποιες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στα επενδυτικά σχέδια στην περιοχή.

     

     


    Με εκτίμηση

    Ο Δήμαρχος Καρύστου
    Νικόλαος Ι. Μανώλης