Διαδρομές στα γραφικά Στύρα
  • Η γραφική μικρή πλατεία αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο προς Χαλκίδα και Κάρυστο.

    Αξίζει να επισκεφθείτε την όμορφη μητρόπολη των Στύρων και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεσοσπορίτισσας (17ος αι.) ακριβώς απέναντι, αλλά και τα εκκλησάκια του Ευαγγελιστή Λουκά και των Αγίων Σαράντα.

    Στενά καλντεριμωτά δρομάκια οδηγούν στη Μεγάλη Βρύση, που από τα χρόνια της τουρκοκρατίας, μέσα σ' ένα μαγευτικό τοπίο με τρεχούμενα νερά και δροσερά πλατάνια, προσφέρει στον επισκέπτη μοναδική ευχαρίστηση.

    Μια θαυμάσια περιπατητική διαδρομή προς τον κοντινό οικισμό των Καγκαδαίων, μέσα στη δροσερή καταπράσινη ρεματιά, προσφέρει αληθινή αναψυχή.

    Σημαντικά μεσαιωνικά μνημεία αποτελούν το Κάστρο των Αρμενων, πάνω στο όρος Κλιόσι, και τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται μέσα σ' αυτό.

    Η βραχοσκέπαστη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που έδωσε και το όνομα της στο λόφο του κάστρου, έχει χτιστεί στις αρχές του ι8ου αιώνα.

    Ο ναός της Παναγίας του Κάστρου έχει ανοικοδομηθεί το 1746,
    όπως δηλώνουν οι δυο επιγραφές στην είσοδο του, πάνω στα ερείπια προγενέστερης μονόκλιτης μαρμαροσκέπαστης βασιλικής.

    Μια επίσκεψη στο μνημείο του Ηλία Μαυρομιχάλη,
    και στα ερείπια του ανεμόμυλου όπου έζησε τις τελευταίες ηρωικές στιγμές του, πάνω στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε την ιστορία του τόπου και να απολαύσουμε ένα υπέροχο θέαμα όπου το βλέμμα μας αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόλπο των Στύρων, τα Στουρονήσια και τις ακτές της Αττικής απέναντι.

    Σε μικρή απόσταση νότια από τα Στύρα, βρίσκονται τα Κάψαλα, ένα αληθινό μπαλκόνι προς τον Ευβοϊκό, όπου αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι της Αγίας Άννας που χρονολογείται από την τουρκοκρατία, το ενδιαφέρον Λαογραφικό Μουσείο όπου έχουν συγκεντρωθεί μοναδικά κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και φυσικά το Δρακόσπιτο, το μοναδικό με τόσο εύκολη πρόσβαση, ακριβώς πλάι στον κεντρικό δρόμο προς Κάρυστο.

    Νοτιότερα συναντάμε το όμορφο παραθεριστικό χωριουδάκι Νημποριό με την πεντακάθαρη θάλασσα και τα γραφικά ταβερνάκια καθώς τον οικισμό Πόρτο Λάφια στον ομώνυμο κόλπο, που αποτελεί το νοτιότερο όριο του Δήμου Στυρέων με τον Δήμο Μαρμαρίου.

    Από την άλλη πλευρά, βόρεια των Στύρων, συναντάμε τη Ζωοδόχο Πηγή ή Ρεούζι, όμορφο χωριουδάκι με εξαιρετικές ταβέρνες.

    Μετά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου υπάρχει χαραγμένος δρόμος προς την περιοχή Αμινού από όπου μπορούμε να βρούμε το Φαράγγι του Χάρακα που καταλήγει στο Αιγαίο. 

    Μετά από πεζοπορία 2 ωρών μπορεί να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

    Βορειότερα ακόμα συναντάμε και τον Πολυπόταμο, ένα γραφικότατο χωριό με όμορφα παραδοσιακά σπίτια σ' ένα φυσικό περιβάλλον που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

    Στον Πολυπόταμο ανήκει ο οικισμός Ελαιοχώρι ή Καραλήδες, το μπαλκόνι του Αιγαίου, με θαυμάσια παλιά πέτρινα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι.

    © 2010 .e-karystos.gr
    To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
    -----

     Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
    Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo .e-karystos.gr