Ο Σίμος Κεδίκογλου «Οι Έλληνες πολίτες όταν ψηφίζουν κάποιον πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μείνει στο ίδιο κόμμα»
  • Ο Σίμος Κεδίκογλου  «Οι Έλληνες πολίτες όταν ψηφίζουν κάποιον  πρέπει να είναι σίγουροι ότι θα μείνει στο ίδιο κόμμα»

    Την επιτακτική ανάγκη να καταθέσουν όλα τα κόμματα τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη της οικονομίας για να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα σύγκρισης τόνισε ο Σίμος Κεδίκογλου υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου. Το ζητούμενο όπως είπε είναι το πώς θα παραμείνει η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης και πως θα καταφέρουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από τον τόπο μας για να καλύψουμε τις ανάγκες των Ελλήνων. Δηλαδή το πώς θα χρηματοδοτηθούμε μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της υπερφορολόγησης υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων. Απαντώντας στα όσα ακούγονται περί παροχών δήλωσε ότι δεν πρόκειται για παροχές, αλλά επί της ουσίας είναι η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ που λέει «τα δίνουμε όλα σε όλους». Έπρεπε –όπως είπε- να αναλυθεί βάσει του προγράμματός της ΝΔ και βάσει του σχεδιασμού που υπήρχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά και τι προβλέπεται για τους Έλληνες πολίτες.
    Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το τι κινδυνεύουμε να χάσουμε αναφέροντας ενδεικτικά και το παράδειγμα της Εύβοιας όπου τυχόν διασάλευση της πορείας και διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης θα σταματήσει την προσπάθεια να σταθεί η οικονομία στα πόδια της και ήδη τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης έχουν αρχίσει να φαίνονται, ανοίγει ξανά εργοστάσιο στη Χαλκίδα μετά από πολλά χρόνια, ξαναδουλεύει το Μαντούδι, εντάχθηκε το πρώτο μεγάλο έργο από την εποχή της Υψηλής Γέφυρας την περιφερειακή παράκαμψη της Χαλκίδας.

    Σχολιάζοντας τα περί μεταγραφών βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο επεσήμανε ότι καλό θα είναι οι Έλληνες πολίτες όταν ψηφίζουν κάποιον να ξέρουν, ότι θα μείνει στο κόμμα που ψηφίζουν. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του έμεινε σταθερός ανέλαβε έναν δύσκολο ρόλο και τον έφερε εις πέρας αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος.
    Ακολουθεί η συνέντευξη :

    ΔΗΜ.: κ Κεδίκογλου αλλάξατε λίγο τακτική και έχει μπει ο κ. Σαμαράς σε διαδικασία προσφορών που θυμίζει άλλες εποχές. Η ΝΔ ασκεί κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι δια της πολιτικής του και τη στάσης που κράτησε και για τον Προέδρου οδηγηθήκαμε σε μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία, υπάρχουν και οι απαιτήσεις των εταίρων μας. Εκεί που έχει αυξηθεί το πρόβλημα εσείς αρχίζετε και μοιράζετε;

    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Είχαμε πει από την αρχή ότι στο σχέδιο μας μέσα στο 2015 αρχίζει η φορολογική ελάφρυνση. Τα βάρη τα φορολογικά ήταν έκτακτα, για έκτακτες συνθήκες το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Δηλ. να χρηματοδοτηθούμε μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της υπερφορολόγησης υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων. Συνολικότερα το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης δεν είναι αυτό που αξίζουν οι Έλληνες. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να συγκρίνουμε τις προτάσεις όλων των κομμάτων για την ανάπτυξη της οικονομίας αυτό είναι το ζητούμενο, πώς θα μεγαλώσει η «πίτα» και όχι πως θα μοιραστεί αλλιώς μια μικρή «πίτα». Δεν παράγουμε, πρέπει να κοιτάξουμε πως θα βγάλουμε λεφτά από τον τόπο μας για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των Ελλήνων.

    ΔΗΜ. Αυτό δεν επικράτησε όλη αυτή την περίοδο. στην κυβέρνηση λένε για την ανάγκη να φτιάξουμε το εθνικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη και το μόνο σχέδιο ήταν τρόικα. Το μόνο σχέδιο που εφαρμόζετε και μας προτείνετε για την επόμενη φάση είναι να κλείσουμε τη συμφωνία με την τρόικα και να προχωρήσουμε, για να μην πω ότι όλη την προεκλογική περίοδο την εξαντλήσατε με τις μεταγραφές από το ένα κόμμα στο άλλο. Ξεκινήσατε μιας παλιάς κοπής προεκλογική καμπάνια με παλιά στοιχεία όπως το θέμα των παροχών.
    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ : Δεν είναι παροχές. Βέβαια, σε ένα πλαίσιο όπου ακούς από την πλευρά κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ «τα δίνουμε όλα σε όλους» έπρεπε να αναλυθεί βάσει του προγράμματός της ΝΔ, βάσει του σχεδιασμού που υπήρχε στην Κυβέρνηση Σαμαρά και τι προβλέπεται για τους Έλληνες πολίτες στον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο, να έχουν την πλήρη εικόνα. Για τις μεταγραφές που μου είπατε θα έλεγα ότι καλό θα είναι οι Έλληνες πολίτες όταν ψηφίζουν κάποιον να ξέρουν, ότι θα μείνει στο κόμμα που ψηφίζουν, γιατί αυτό που δημιουργήθηκε ήταν ότι ψηφίζουν έναν βουλευτή στο Α κόμμα τον βλέπουν μετά στο Β κόμμα, μετά ξαναγυρίζει ή αποφασίζει να πάει παραπέρα. Ξέρετε πολύ καλά ότι από την πλευρά μου έμεινα σταθερός και στα δύσκολα, ανέλαβα έναν ρόλο που και οι αντίπαλοί μου νομίζω αναγνωρίζουν, ότι ήταν ένας δύσκολος ρόλος και τον έφερα εις πέρας αδιαφορώντας για το προσωπικό κόστος, γιατί πρέπει να βάζουμε το εγώ κάτω από το εμείς. Ήταν μία συνολική προσπάθεια. Όλοι πρέπει να θυμούνται, ότι πέρα από την επιλογή των κομμάτων έχει σημασία και η επιλογή των προσώπων, να είναι πρόσωπα που θα είναι σίγουροι οι ψηφοφόροι ότι θα μείνουν στο ίδιο κόμμα.

    ΔΗΜ.: Για τη ΝΔ αν υπάρχει πιθανότητας για ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων εθνικού χαρακτήρα με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα εσείς συνδράμετε;
    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Πρώτα από όλα θα ήθελα να πω ποσό λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα να συμμετάσχει έστω ως παρατηρητής στις διαβουλεύσεις. Ίσως τότε να είχαν μία καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαρείς χαρακτηρισμούς όπως ψεύδη κλπ, αλλά όταν λες ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τις καταθέσεις των Ελλήνων δείχνεις, ότι δεν γνωρίζεις τα βασικά. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί τις καταθέσεις. Τις καταθέσεις τις εγγυάται η ΕΚΤ για τις χώρες εκείνες που είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην Τράπεζα. Αυτές οι δεσμεύσεις προϋποθέτουν αρκετά πράγματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί. Επίσης για το χρέος έχει γίνει το μεγαλύτερο κούρεμα, 40% , από εκεί και πέρα οι αναφορές ευρωπαίων αξιωματούχων αφορούν τη διαφορετική διευθέτηση του χρέους, δηλ. την επιμήκυνση, την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, αυτά στα οποία στοχεύουμε. Θα έπρεπε να συνεννοούμαστε καλύτερα, το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες. Σε ότι αφορά την προοδευτική διακυβέρνηση ή το προοδευτικό πρόσημο με τα ελληνικά που γνωρίζω, προοδευτικός είναι αυτός που θέλει να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο και συντηρητικός είναι αυτός που θέλει να μείνουν τα πράγματα όπως ήταν παλιά. Λυπάμαι, αλλά έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση Σαμαρά έκανε αλλαγές που χρειαζόταν η ελληνική κοινωνία και οικονομία και στις οποίες ήταν πάντα αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ. Για μας και για μένα προσωπικά απόλυτη προτεραιότητα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρώπης, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθεί, επίσης, ότι είναι απόλυτη προτεραιότητά του η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ μπορούμε να συζητήσουμε.

    ΔΗΜ.: Το ερώτημα είναι ως θα παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αν είναι να παραμείνουμε και να γδέρνετε τον κόσμο φορολογικά, θα μου πείτε μεθαύριο, θυμάστε που έλεγε η τρόικα 2 δις και φωνάζαμε; τώρα μας ήρθαν και άλλα 2 δις από και έλλειψη εσόδων.
    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η έλλειψη εσόδων οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα, στο φυσιολογικό συναίσθημα. Κάθε Έλληνας όταν ακούει ότι μπορεί να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα τα χαρίσει όλα σε όλους δεν πληρώνει τις οφειλές του. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε το τι κινδυνεύουμε να χάσουμε. Και για να σας μιλήσω για την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Εύβοια όπου τυχόν διασάλευση της πορείας, διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης θα σταματήσει μια προσπάθεια να σταθεί η οικονομία στα πόδια της. Στην Εύβοια ανοίγει ξανά εργοστάσιο στη Χαλκίδα μετά από πολλά χρόνια, ξαναδουλεύει το Μαντούδι, έχουμε εντάξει το πρώτο μεγάλο έργο από την εποχή της Υψηλής Γέφυρας την περιφερειακή παράκαμψη της Χαλκίδας.

    ΔΗΜ.: Είναι λάθος του κ. Σαμαρά που δεν πηγαίνει σε διάλογο με τον κ. Τσίπρα;
    ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν ντιμπέιτ δεν θα γινότανε. Θα γινότανε μία ανταλλαγή των προεκλογικών συνθημάτων ιδιαίτερα από την πλευρά του κ. Τσίπρα με τους χαρακτηρισμούς που έχει υιοθετήσει και με αναφορές του τύπου έρχεται το «π….». Συγγνώμη αλλά τι ντιμπέιτ να κάνουμε; Θέλετε να αναφερθώ και σε προηγούμενους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;