Η Νότια Εύβοια στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Ολλανδίας
  •  
    Εξαιρετικά ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού της Εύβοιας για την προσεχή θερινή περίοδο,και κυρίως για την νότια Εύβοια, που απορρέουν από την συμμετοχή μας στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Ολλανδίας «Vakantiebeurs 2015», στην Ουτρέχτη από 13 έως 18 Ιανουαρίου.

    Η συμμετοχή μας οργανώθηκε μέσα από  τρείς διαφορετικούς  χώρους  περιπτέρων με τους οποίους συνεργαζόμαστε και έχουν στο πρόγραμμα τους προορισμό την νότια Εύβοια (τον μεγάλο Ολλανδικό Tour operator “ POLYPLAN REIZEN”, το PRINOS REIZEN και του τουριστικό οδηγό DE GRIEKSE GIDS).
     
    Στη διάρκεια της έκθεσης, παρουσία πλήθους κόσμου, το Γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών διοργάνωσε σε συνεργασία με τις διάφορες αποστολές που συμμετείχαν, πολλές αφιερωματικές παρουσιάσεις, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του ολλανδικού κοινού για: την πολιτιστική διάσταση της Ρόδου, την Λήμνο ως νέο τουριστικό προορισμό μετά την έναρξη απευθείας πτήσεων της Transavia, την Κέα ως εναλλακτικό προορισμό που εντάχθηκε για πρώτη χρονιά στα τουριστικά πακέτα της Ολλανδίας, τον οικοτουρισμό και περιπατητικό τουρισμό με τα χαρτογραφημένα μονοπάτια της Άνδρου, τον πολιτιστικό τουρισμό με αναφορά στις ανασκαφές της Αμφίπολης, αλλά και παρουσιάσεις της Εύβοιας και της Σκύρου την οποία παρουσίασε στα Ολλανδικά η ιδιοκτήτρια του Τουριστικού οργανισμού “PRINOS REIZEN” κα Jacqueline-Alexandra Prinos  από τη σκοπιά της ιδιαίτερης τοπικής φιλοξενίας  και του νέου αυθεντικού προορισμού. 
     
    Η προσέγγιση της Ολλανδικής αγοράς τα τελευταία 5 χρόνια αποτέλεσε σημαντικό στόχο συνεργασίας μας  μαζί με  την προηγούμενη Αντιπεριφερειακή Αρχή της Εύβοιας και του Αντιπεριφερειάρχη  Θαν. Μπουραντά .
     
    Η συμμετοχής μας όλα αυτά τα χρόνια στην έκθεση «Vakantiebeurs » της Ουτρέχτης,  άνοιξε τον δρόμο να κάνουμε γνωστό τον προορισμό της Εύβοιας που ήταν παντελώς  άγνωστος στην Ολλανδική αγορά.
     
    Μας έδωσε την δυνατότητα να γνωριστούμε και συνεργαστούμε με επαγγελματίες του τουρισμού και να τους πείσουμε να βάλουν στα προγράμματα τους την Εύβοια σαν ένα νέο και ανερχόμενο τουριστικό προορισμό. Ευτυχώς,  βλέπουμε χρόνο με τον χρόνο ότι οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι. Τα νούμερα των ολλανδών τουριστών που μας επισκέπτονται χρόνο με τον χρόνο είναι και περισσότερα. Ηδη 3 μεγάλοι tour perator (POLYPLAN REIZEN, ROSS HOLIDAYS ,PRINOS REIZEN) πωλούσαν πακέτα για τα καταλύματα της περιοχής μας για την προσεχή  σαιζόν 2015. 
     
    Επίσης σημαντικά υπήρξαν και τα αφιερώματα των τουριστικών περιοδικών της Ολλανδίας (De Griekse Gids , Mediterraneee, motor-magazine ANWB ) την περίοδο αυτή για την Εύβοια, μετά από πρόσκληση και φιλοξενία πολλών δημοσιογράφων από συναδέλφους κατά την προηγουμένη περίοδο (Journalists Pieter Paul Koster and Inge Oostenrijk, , Michiel van Dam, Nikolidakis George).
     
    Δυστυχώς εφέτος μετά από 5 συνεχείς συμμετοχές ή Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος δεν προγραμμάτισε την συνέχεια των συμμετοχών μας στο περίπτερο του ΕΟΤ.
     
    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις B2B συναντήσεις που έγιναν στη διάρκεια της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού της Ολλανδίας «Vakantiebeurs 2015», στην Ουτρέχτη με περισσότερους από 117.000 επισκέπτες, οι τουριστικοί παράγοντες έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα δηλώνοντας πως οι κρατήσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 17%, σε σχέση με τις αντίστοιχες της περυσινής περιόδου, με δυναμική αυξητικής τάσης σε όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.
     
    Νέο δεδομένο συνιστά η αύξηση των πτήσεων από την Ολλανδία προς την Ελλάδα, με ένταξη για πρώτη φορά  δρομολογίων και της ελληνικής αεροπορικής εταιρίας Aegean Airlines , αλλά και νέες πτήσεις της εταιρείας Transavia. 
     
    Βραβείο στην Ελλάδα ως χώρα του πιο φιλόξενου τουριστικού προορισμού παρέδωσε στο Γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών η τουριστική πλατφόρμα Reisgraag.nl (http://www.reisgraag.nl/vakantie_griekenland/nieuws/griekenland-is-het-meest-gastvrijeland/), επιβεβαιώνοντας την τελευταία έρευνα του Zoover.nl που αξιολογεί την Ελλάδα ως τον πλέον φιλόξενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη.

     









    ---------------------------------------------------------------------------------------------























    ----------------------------------------------------------------------------------------












    -----------------------------------------------------------------------------------









                  Αθανάσιος Ζαφείρης