Επιστολή Αλ.Αλούκου πρός τον πρόεδρο του ΟΛΝΕ
  •  Κύριε Πρόεδρε, Σε συνέχεια της συνάντησής μας στα γραφεία σας στις 2/2/2015, με την ιδιότητά μου ως υπεύθυνου του Δήμου Καρύστου για τα θέματα του ΟΛΝΕ, κυρίως για την περιφέρεια Στυρέων, και της εκτεταμένης συζήτησης που έγινε με συνεργάτες σας, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα επείγοντα ζητήματα, όπως σας τα παρουσίασα και ασφαλώς γνωρίζετε, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο στο παραλιακό μέτωπο των Νέων Στύρων.

     
    Συγκεκριμένα

    Ζητήθηκε και συμφωνήθηκε η άμεση αποκατάσταση των ζημιών, σε όλο το μήκος της παραλιακής προκυμαίας, από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία (πολύ ισχυροί νοτιάδες).

    Ζητήθηκε και συμφωνήθηκε η αποκατάσταση των μεγάλων κυφώσεων στην κεντρική προκυμαία, λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, στη συνέχεια του ήδη επισκευασμένου τμήματος από τον Οργανισμό. ( Με ενημερώσατε ότι το συγκεκριμένο έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα)

    Ζητήθηκε η άμεση μεταφορά του ακινητοποιημένου φερυ-μποτ ΝΤΑΙΜΟΝΤ, το οποίο δημιουργεί πολλά προβλήματα στη λειτουργία του λιμενοβραχίονα, και στην υδάτινη συγκοινωνία με τα υπόλοιπα πλοία της γραμμής. (Για το συγκεκριμένο θέμα μου εκχωρήσατε έγγραφά σας προς το Λ/Χ Καρύστου και Νέων Στύρων, που εκτός της επισήμανσής σας για άμεση απομάκρυνση του πλοίου, υποδείξατε χώρο που μπορεί να μεταφερθεί το πλοίο ρυμουλκούμενο. 
     
    Με βάση τα όσα αναφέρετε στο έγγραφό σας, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε για την άμεση απομάκρυνση του πλοίου).Ήδη το πλοίο απομακρύνθηκε ρυμουλκούμενο και λύθηκε το θέμα.

    Ζητήθηκε και κατ’αρχήν συμφωνήθηκε η διαμόρφωση της υπόλοιπης μικτής πεζοδρόμησης στην κεντρική παραλία, από το ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ έως το κατάστημα ΛΙΝΑΡΔΟΣ, με την κατάργηση (κλείσιμο) της βοηθητικής εισόδου – εξόδου, απέναντι από το καφέ BALLET. Σημειώνω ότι η συγκεκριμένη είσοδος – έξοδος , δεν έχει λειτουργήσει σχεδόν ποτέ!Στην τελική διαμόρφωση , το Λιμάνι θα λειτουργεί κανονικά με την σημερινή κύρια είσοδο – έξοδο, και τη μεσαία βοηθητική είσοδο – έξοδο, όπως δηλαδή λειτουργεί σήμερα, αλλά και για πάρα πολλά χρόνια!

    Θέλω να σας τονίσω ότι το έργο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους κατοίκους των Νέων Στύρων.

    Θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προιόν της περιοχής, θα ομορφύνει την κεντρική είσοδο από θαλάσσης, θα σταματήσει επιτέλους το πάνω – κάτω των τραπεζοκαθισμάτων κάθε βράδυ, θα ελευθερώσει το δρόμο περιπάτου κατά τους θερινούς μήνες τις βραδινές ώρες, για όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα για τα παιδιά, και τέλος θα ενοποιήσει το χώρο, με αυτόν που ήδη είναι διαμορφωμένος.

    Σας ενημερώσω, ότι οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων που έχουν πρόσοψη σ’αυτό το τμήμα του παραλιακού δρόμου, και συγκεκριμένα από το κατάστημα ΛΙΝΑΡΔΟΣ έως το καφέ BALLET, συμφωνούν απόλυτα με το αίτημα αυτό, και σας έχουν υποβάλει σχετικό έγγραφο από τις 25/10/2013.

    Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη λειτουργία των λιμένων του Δήμου Καρύστου, κυρίως όμως εντοπίσαμε τα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα στα Νέα Στύρα, τόσο στον κεντρικό λιμενοβραχίονα και στη χείριστη κατάσταση που εμφανίζει, όσο και στο Α/Κ από την έλλειψη βασικών υποδομών, την μη λειτουργία γλίστρας καθέλκυσης και ανέλκυσης σκαφών, και την εμφάνιση μιας άναρχης αλάνας . 

    Σημειώνω ως πολύ σημαντικό, πως, όπως με ενημερώσατε, η Τεχνική σας Υπηρεσία έχει καταγράψει τις άμεσες ανάγκες για την εγκατάσταση δικτύου ρεύματος και νερού και 2 pillar plus marine στο Α/Κ, και αντίστοιχα στον κεντρικό λιμενοβραχίονα.

    Επίσης σημειώνω ως πολύ σημαντική την τελική έγκριση που αναμένετε για την οριστική διευθέτηση του Α/Κ, ώστε να γίνουν και οι τεχνικές παρεμβάσεις αλλά και οι παρεμβάσεις διαμόρφωσης της πλατείας.

    Ωστόσο το πολύ αρνητικό που διαπιστώσαμε είναι τελικά α ανυπαρξία ενός Master plan σε όλο το παραλιακό μέτωπο των Νέων Στύρων.

    Συμφωνήθηκε ότι οι Υπηρεσίες του Οργανισμού , θα ξεκινήσουν άμεσα την καταγραφή και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης για τη δημιουργία ενός Master plan, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

    Στη βάση αυτή ζητήθηκε κατά προτεραιότητα η τεχνική υποστήριξη και αποκατάσταση της παραλιακής οδού από το Λιμεναρχείο έως το Α/Κ, δεδομένου ότι και μετά και τις τωρινές κακοκαιρίες , σε λίγο δεν θα υπάρχει δυνατότητα διέλευσης αυτοκινήτων και πεζών.

    Τέλος ζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός για την καθαριότητα και το φωτισμό του παραλιακού μετώπου και η δημιουργία προυποθέσεων, έτσι ώστε το χρονικό διάστημα από 01/06 έως και 15/09 εκάστου έτους, τα Α/Κ σκάφη (ΓΡΙ-ΓΡΙ), να μηνελλιμενίζονται στον κύριο λιμενοβαχίονα του επιβατικού λιμένα Ν. Στύρων,λόγω της συνεχούς πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης, εκτός των άλλων, και από αστικά λύματα, ιδιαίτερα στην παρακείμενη κεντρική πλάζ.

    (Για το θέμα αυτό υπάρχει ήδη η σύμφωνη γνώμη σας η οποία έχει εκφρασθεί με έγγραφό σας προς το Λ/Χ Νέων Στύρων.
     
    Κύριε πρόεδρε,πιστεύουμε ότι ο ΟΛΝΕ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του σχεδίασης των περιοχών ευθύνης του και την προστασία αλλά και προώθηση των συμφερόντων του Δημοσίου, μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίλυση αυτών των ζητημάτων, που χρονίζουν δεκαετίες τώρα.
     
    Σας ζητούμε να μην χαθεί άλλος χρόνος, και οι ενέργειές σας να είναι άμεσες και αποτελεσματικές. 
     
    Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργασθούμε από κοινού , ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στον πιο σύντομο χρόνο.
     
    Με εκτίμηση 
    Αλέξανδρος Αλούκος
    Δημ. Σύμβουλος Δήμου Καρύστου
    πρ. Δήμαρχος Αλίμου Αττικής