Χλωρίδα στην Οχη της νότιας Εύβοιας
  •  Γενικά

    Η περιοχή της Οχης συντηρεί πάνω από 700 είδη φυτών. Ορισμένα είναι σπάνια, ενδημικά ή και προστατευόμενα είδη. Μια αποκλειστικότητα της περιοχής είναι τα ενδημικά φυτά της, που έχουν επιβιώσει σε αυτό το κακοτράχαλο βουνό και στις άγριες ακτές του. Στην ευρύτερη περιοχή της Όχης φύονται τουλάχιστον 7 είδη τοπικών ενδημικών φυτών, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη γη. Τρέχουσες έρευνες εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης περισσότερων ενδημικών ειδών. Η Όχη και ο Καβοντόρος έχουν αναγνωριστεί ως «κέντρο ενδημισμού στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο». Είναι στην κυριολεξία ένας βοτανικός παράδεισος για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Παρά το μικρό του μέγεθος, το βουνό θεωρείται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για τη μελέτη των φυτών.
    Σπάνια φυτά της περιοχής
    Δεν είναι μόνο τα τοπικά ενδημικά φυτά που προκαλούν μεγάλο βοτανικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά φυτά που φύονται μόνο στην Εύβοια ή μόνο στην Ελλάδα. Άλλα είδη είναι σπάνια, δηλαδή απαντούν σε μικρούς πληθυσμούς ή υπάρχουν σε λίγες μόνο τοποθεσίες.
    Viola euboea,Λουμπάρδα, κοιλάδα Ρουκλίων
    Για ορισμένα είδη, η Όχη αποτελεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσης τους. Άλλα είδη είναι πολύτιμα ως άγρια καλλωπιστικά φυτά. Καμπανούλα της Καρυστίας (Campanula celsii carystea):
    Stachys euboica, Aρχάμπολη Καβοντόρου
    Ένα από τα ομορφότερα ενδημικά φυτά της περιοχής, κοινό είδος στους νότιους πρόποδες της Όχης. Φύεται ακόμη και πάνω στα τείχη του Καστέλλο ΡόσσοΣτάχυ της Εύβοιας(Stachys euboica): Τοπικό ενδημικό αρωματικό φυτό που φύεται στους βραχώδεις σχηματισμούς του Καβοντόρου, του φαραγγιού του Αγίου Δημητρίου και σε ελάχιστα άλλα σημεία της περιοχής της Όχης.
    Fritillaria ehrhartii, Στεφάνια Λάλας
    Τσάι του βουνού της Εύβοιας (Sideritis euboica): Το γνωστό σε όλους «τσάι του βουνού» είναι φυτό ενδημικό της Εύβοιας και φύεται μόνο στα ψηλά βουνά του νησιού. Στην Όχη φύεται συνήθως σε υψόμετρο άνω των 800 μ. και αφθονεί σε ορισμένες τοποθεσίες όπως πάνω από τον Άγιο Δημήτριο.
    Cambanula celsii carystea, Κύλινδροι, νότιοι πρόποδες Όχης
    Ίνουλα της Όχης (Inula subfloccosa): Πολύ σπάνιο τοπικό ενδημικό φυτό που αναπτύσσεται σε απόκρημνες βραχώδεις περιοχές, όπως τα βουνά του Καβοντόρου και τα Στεφάνια της Λάλας.
    Anchusella variegata, Στεφανία Λάλας
    Αρμέρια του Γιόνσεν (Armeria johnsenii): Σπάνιο τοπικό ενδημικό που βρίσκεται μόνο σε παράκτιες θέσεις στην περιοχή του ακρωτηρίου Καφηρέα, στην ακτογραμμή Καλλιανού και σε λίγα ακόμη σημεία στην ευρύτερη περιοχή του Καβοντόρου.
    Σεράστιο του Ρούνεμαρκ (Cerastium runemarkii):
    Inula subfloccosa. Ανεμοπύλα Βουνά Καβοντόρου
    Σπάνιο ενδημικό φυτό, που απαντάται στη Νάξο. Στην περιοχή φύεται μόνο στις κορυφές της Όχης.
    Αmerica johnsenii,Σπαρτιά Καλλιανού
    Παιώνια η αρρενωπή (Paeonia mascula subsp. hellenica): Σπάνιο φυτό, ένα από τα πιο όμορφα και ευάλωτα αγριολούλουδα. Φύεται σε ελάχιστες θέσεις στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού του Αγίου Δημητρίου, ενώ πάνω από το χωριό Ρούκλια βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες αποικίες του είδους στην Ελλάδα.
    Ophrys ferrum-equinum, πηγή Λάλας, νοτιοδυτικοί πρόποδες της 'Οχης
    Βιόλα της Εύβοιας (Viola euboea): Ο άγριος πανσές της Εύβοιας είναι ενδημικός στο νησί και απαντάται σε διάφορες χρωματικές αποχρώσεις βιολετί, κίτρινο και κρεμ. Αφθονεί σε πολλά σημεία του βουνού.
    Cerastium runeramarkii, κορυφή Προφήτη Ηλία
    Φριτιλάρια του Έρχαρτ (Fritilaria ehrhartii): Σπάνιο ενδημικό φυτό της Ελλάδας που μοιάζει με μικρή τουλίπα. Απαντάται στην κοιλάδα της Λάλας, στο φαράγγι του Αγίου Δημητρίου ενώ οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί βρίσκονται στην ψευδοστέπα των Πλακωτών, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες της Όχης