Συνάντηση του ΣΠΠΕΝΚ για Αιολικά Πάρκα - Διαχείριση σκουπιδιών - Καστανόλογγο
  •  Ενημερωτική συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας πραγματοποιήθηκε στις 25/4/2015 για τα Αιολικά Πάρκα, την Διαχείριση σκουπιδιών, και το Καστανόλογγο


    Αιολικά Πάρκα
    Η εταιρεία ΕΝΕL ξεκίνησε εκσκαφές για τη θεμελίωση ανεμογεννητριών στον Καβοντόρο στις θέσεις  Κερασιά, Μηλιά και στον Πλατανιστό (σχετ. φωτογρ.). Οι όγκοι χώματος και πέτρας που έχουν εκσκαφεί  μέχρι τώρα για δύο ανεμογεννήτριες προϊδέαζουν ποια θα είναι η εικόνα  όταν προχωρήσουν οι εκσκαφές για  συνολικά 79 ανεμογεννήτριες που έχει άδεια εγκατάστασης η παραπάνω εταιρεία. Για την πρόσβαση των μηχανημάτων έχει γίνει διαπλάτυνση υφισταμένων οδών αλλά  διανοίγονται και νέοι δρόμοι.
    Από πλευράς Δήμου Καρύστου και των ντόπιων κατοίκων δεν φαίνεται να  υπάρχει κάποια αντίδραση...

    Μερικές από τις πιο άμεσες επιπτώσεις που θα έπρεπε να προβληματίσουν είναι οι αναμενόμενες διαβρώσεις εδαφών και  η αλλαγή της ροής των επιφανειακών υδάτων με πιθανό κίνδυνο να επηρεαστούν οι πηγές υδροληψίας. Μαθαίνουμε επίσης ότι ντόπιοι κάτοικοιπου γειτνιάζουν σε ανεμογεννήτριες διαμαρτύρονται ότι έχουν χάσει τον ύπνο τους.

    Ο Σύλλογος έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος την αναστολή των έργων προκειμένου να εξεταστεί η νομιμότητα των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σύμφωνα με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρ. Επιτροπής. 

    Διαχείριση σκουπιδιών
    Ο Δήμος Καρύστου έλαβε εφάπαξ πρόστιμο για την μέχρι σήμερα λειτουργία της χωματερής 80.000 €. Πρόσφατα δημοπρατήθηκε το έργο διαχείρισης σκουπιδιών του Δήμου Καρύστου που σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπει: αποκατάσταση της χωματερής στον κάμπο της Καρύστου και  κατασκευή εγκαταστάσεων για τη διαλογή, συμπίεση και την  κομποστοποίηση. Μετά την περάτωση των εγκαταστάσεων από τον εργολάβο, η λειτουργία του συστήματος θα ανήκει στον Δήμο Καρύστου.  Οι ανακυκλώσιμες συσκευασίες των μπλε κάδων θα πηγαίνουν στην Αττική, τα υπόλοιπα σύμμεικτα θα μεταφέρονται στο ΧΥΤΥ της Χαλκίδας και τα οργανικά υπολείμματα θα κομποστοποιούνται επί τόπου.  Το σύστημα που έχει επιλεγεί δεν προβλέπει τη διαλογή στην πηγή ανά είδος  που θα μείωνε τον  όγκο των σύμμεικτων στο ελάχιστο και θα αύξανε τα ανακυκλώσιμα. 

    Ένα άλλο ζήτημα  είναι  πώς θα συλλέγονται τα κομποστοποιήσιμα γιατί αν δεν ξεχωρίζονται εξαρχής στο σπίτι και δεν συλλέγονται  ξεχωριστά, θα μπερδεύονται μέσα στα σύμμεικτα. 

    Το πρόβλημα με τους μπλε κάδους παραμένει και η Εταιρεία Ανακύκλωσης στην Αττική δεν δέχεται ακόμη τα ανακυκλώσιμα του Δήμου Καρύστου. Η επιτυχία του νέου συστήματος εξαρτάται από τη υπεύθυνη στάση κάθε κατοίκου γι αυτό η ενημέρωση και ο έλεγχος στους κάδους ελπίζουμε να γίνει βασική προτεραιότητα για το Δήμο Καρύστου από εδώ και μπρος.

    Καστανόλογγος
     Ο Δήμος Καρύστου προχώρησε στις αναγκαίες επαφές με το Δασαρχείο και τους βοσκούς. Στην τελευταία μας επίσκεψη στον Καστανόλογγο (16/4) δεν βρήκαμε νέα φυτά καστανιάς. Θα επαναλάβουμε την αναζήτηση νεαρών φυτών στις αρχές του Μάη. Οι περιφράξεις θα γίνουν   ατομικά σε νεαρά φυτά καστανιάς που φύονται τυχαία από κάστανα που πέφτουν κοντά στα γέρικα δέντρα. 

    Ο Καστανόλογγος και οι κορφές της Οχης είναι ένα  δυνατό αξιοθέατο που προσελκύει επισκέπτες κάθε ηλικίας. Ειδικά ο Καστανόλογγος είναι ιδανικός τόπος για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό το Λύκειο Αναβύσσου με 35 μαθητές και τρεις καθηγητές επισκέφτηκε τον Καστανόλογγο στις 25 Απριλίου.

    Για το ΔΣ
    Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
    Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας