Σοβαρά και οξυμένα τα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου της Καρύστου
  •  

    Ερώτηση του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα στο Νοσοκομείο Καρύστου

    Η πολιτική της περικοπής των κρατικών δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες και η υποχρηματοδότηση των μονάδων Υγείας που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας, που παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, έχει οδηγήσει σε όξυνση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Καρύστου και των εργαζομένων του, στη χειροτέρευση της κατάστασης των λαϊκών οικογενειών της Νότιας Εύβοιας.
     
    Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό είναι μεγάλες.
     
    Ακόμα και με βάση το οργανόγραμμα το οποίο είναι ξεπερασμένο, πολύ πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες, το 35% των οργανικών θέσεων στους γιατρούς, το 50% στους νοσηλευτές και το 40% στο υπόλοιπο προσωπικό είναι κενές.
     
    Το ΕΚΑΒ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής. Υπάρχουν, επίσης, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό - τεχνολογικό εξοπλισμό.Και αυτά σε μια περιοχή:
    • - Με πολλά απομακρυσμένα χωριά και προβληματικό οδικό δίκτυο (π.χ. χωριά Κάβο Ντόρο).
    • - Με οικονομικές δραστηριότητες, όπως τα λατομεία, που ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι μεγάλος.
    • - Με αύξηση του πληθυσμού τη θερινή περίοδο και τα Σαββατοκύριακα (π.χ. η πόλη της Καρύστου, το Μαρμάρι, τα Στύρα κ.ά.)
    Όπως ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, είναι απαραίτητο:
     
    Να προσληφθούν άμεσα δύο (2) γιατροί γενικής χειρουργικής, παιδίατρος, μικροβιολόγος, γυναικολόγος. Επίσης νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων και διοικητικό προσωπικό.
     
    Να αυξηθούν οι πιστώσεις λειτουργίας, ο προϋπολογισμός Νοσοκομείου, το κονδύλι κατανομής των εφημεριών των γιατρών και οι πιστώσεις για την υπερωριακή και τη νυχτερινή εργασία και των εξαιρέσιμων ημερών του προσωπικού.
     
    Να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ Καρύστου με τον απαραίτητο αριθμό πληρωμάτων ασθενο­φό­ρων, ώστε να καλύπτεται η περιοχή επί 24ώρου.
     
    Επιπροσθέτως είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του κτηρίου, η αγορά νέων ιατρο-τεχνολογικών μηχανημάτων (π.χ. κλίβανος χειρουργείου, καρδιολογι­κά μηχανήματα κλπ.).
     
    ΕΡΩΤΑΤΑΙ κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

    Την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους απασχόλη­σης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να υπάρξει πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Καρύστου.
    • Την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του κτιρίου του ΓΝ Καρύστου.
    • Την προμήθεια των απαραίτητων ιατρο-τεχνολογικών μηχανημάτων.
    • Την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αναλώσιμων υλικών.
    Οι βουλευτές 
    Γιώργος Μαρίνος 
    Γιώργος Λαμπρούλης