Γιάννης Μανώλης:Γιατί συμμετέχω στο "Μένουμε Ευρώπη".
  •  Είμαι από τους πρώτους που, χωρίς δεύτερη σκέψη και δίχως κανέναν ενδοιασμό, συμμετέχω στις διαδηλώσεις "Μένουμε Ευρώπη".Ως Έλλην - Ευρωπαίος πολίτης θεωρώ ότι κάνω το πατριωτικό μου καθήκον και συμμετέχω ενεργά για τους εξής λόγους: 


    1. Γιατί θεωρώ ότι η συμμετοχή της χώρας μου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελεί την καλύτερη στρατηγική επιλογή και το μεγαλύτερο επίτευγμα από την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. 
    2. Γιατί είμαι σίγουρος ότι το κόστος εξόδου από την Ευρωζώνη και κατ' επέκταση την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερο από το βραχυπρόθεσμο κόστος παραμονής στη ζώνη του ευρώ. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αυτά που έχουμε κερδίσει τόσα χρόνια από τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που έχουμε στερηθεί τελευταία, λόγω κυρίως δικών μας λανθασμένων επιλογών και εμμονής για την διατήρηση ενός μοντέλου που έχει χρεοκοπήσει προ πολλού. Η οικονομική ανάπτυξη, η εδαφική ακεραιότητα και η δημοκρατική σταθερότητα, ουδέποτε ήταν δεδομένα στην χώρα μας, οπότε είναι λάθος να τα θεωρούμε ως δεδομένα. 

    3. Γιατί θέλω η χώρα μου να συνεχίσει να είναι μέλος στο κλαμπ των ισχυρών του πλανήτη και όχι να μετατραπεί σε μια "μπανανία" αλά Βενεζουέλα, εκεί όπου μερικοί επιδιώκουν να την πάνε. 
    4. Γιατί οραματίζομαι να γίνουμε, επιτέλους, ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος, το οποίο θα υπηρετεί με εντιμότητα και αξιοπιστία τους πολίτες και δεν θα περιορίζει τις ελευθερίες τους, δεν θα καταπιέζει τις ιδέες και τα όνειρα τους και δεν θα εμποδίζει τις επιχειρηματικές, επιστημονικές και πολιτιστικές τους πρωτοβουλίες. 
    5. Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο δεν θα αντλεί νομιμοποίηση από το πελατειακό κράτος αλλά θα εδράζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μία μεγάλη κοινωνία, με βασικούς άξονες την ελευθερία, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το καλύτερο πλαίσιο για την εγγύηση αυτού του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Για τους παραπάνω λόγους θεωρώ ότι το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι σοσιαλιστικό, παρά μόνο φιλελεύθερο, ευρωπαϊκό και δημοκρατικό. 

    Και όταν με το καλό θα έχουμε εξασφαλίσει το μείζον, την παραμονή δηλαδή της χώρας στην Ευρωζώνη, οφείλουμε να παλέψουμε για να γίνουμε επί της ουσίας Ευρώπη. Να επενδύσουμε στην παιδεία, προκειμένου να δημιουργήσουμε πραγματικούς Έλληνες/Ευρωπαίους πολίτες, με πυξίδα την αριστοτελική μεσότης, που θα σέβονται το περιβάλλον, τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο πλούτο. Να απομονώσουμε τους ακραίους και να μετατρέψουμε τα πανεπιστήμια μας σε θερμοκήπια παραγωγής γνώσης, έρευνας και τεχνολογίας συνδεδεμένων με την παραγωγή, την αγορά και τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Να αναπτύξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Να αφήσουμε, επιτέλους,πίσω τα στερεότυπα και τις συμπλεγματικές συμπεριφορές του παρελθόντος και με συναίνεση και ενότητα να προχωρήσουμε προς τα μπρος. 
    Μην έχετε ψευδαισθήσεις: δεν υπάρχουν κάποιοι καλά κρυμμένοι παράδεισοι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κάποιοι τυχοδιωκτικά σας προτρέπουν να δοκιμάστε. Είναι, άλλωστε, τα ίδια πρόσωπα που ενώ πριν 6 μήνες μας έλεγαν ότι έχουν ανακαλύψει το λεφτόδεντρο που θα μας απαλλάξει από τα βάσανα, τώρα μας λένε να πάμε σε ρήξη και διανομή τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων με δελτία. 
    Μην έχετε ενδοιασμούς: ενωθείτε μαζί μας στις πλατείες για να "Μείνουμε Ευρώπη" και μετά να διεκδικήσουμε να "Γίνουμε Ευρώπη". 

    Με εκτίμηση, 
    Γιάννης Μανώλης