Συνάντηση του Δ.Σ Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας
  •  

    Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δ.Σ του Συλλόγου Προστασίας Καρυστίας το Σάββατο 20/6/2015
     
    με Θέματα: τα Αιολικά Πάρκα, την Διαχείριση σκουπιδιών και την προστασία του Καστανόλογγου

    Παρόντες:, Χ. Μπερετη, Θ. Μπινιάρης, Θ. Μπούσουλας, Γ. Σχιζας, , Δ.Σπανομαρκίδη, Μ. Βουμβάκης, Β. Μπαμπανιώτης, Π. Αντωνιάδης

    Αιολικά πάρκα

    Από το Μάρτιο 2015 η εταιρεία Enel έχει ξεκινήσει εργασίες εκσκαφών για τη θεμελίωση ανεμογεννητριών καθώς και τη διαπλάτυνση ή διάνοιξη δρόμων πρόσβασης στην ευρύτερη περιοχή της ΄Οχης. Προς το παρόν εκσκαφές γίνονται στην Κερασιά ( ψηλότερα από το Κόμητο), τη Μηλιά ( απέναντι από το Γιούδα) και τον Πλατανιστό.

    Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή των επεμβάσεων και γίνεται εύκολα φανερό ότι καθώς θα πολλαπλασιάζονται οι εκσκαφές, το τοπίο στο βουνό θα γεμίσει ανοιχτές πληγές και υποδομές ξένες προς τη φύση. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας κατεδάφισης με θύμα το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και τελικό αποδέκτη των συνεπειών τους ντόπιους κατοίκους. 

    Οι αριθμοί και τα έργα που θα ακολουθήσουν είναι αρκετά για να αλλάξουν το χάρτη της περιοχής μας: 79 α/γ της Enel, 55 α/γ της ΤΕΡΝΑ, 94α/γ της RF Energy με δύο γραμμές υψηλής τάσης και επιπλέον 20 Αιολικά Πάρκα που θα συνδεθούν στη 2η γραμμή υψηλής τάση που κατασκευάζεται. Το θέμα είναι μείζων, αλλά μοιάζει να μην απασχολεί την τοπική κοινωνία.

    Από την πλευρά τους οι κρατικές υπηρεσίες επέτρεψαν την έναρξη των έργων παρά τη προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης που επεσήμανε ότι οι μελέτες έχουν παραβιάσει το Κοινοτικό Δίκαιο. Μάλιστα το έργο της καταστροφής είναι επιδοτούμενο εν μέσω κρίσης από τον αναπτυξιακό νόμο (δείτε συνημμένα). 

    Ο Σύλλογός μας αποφάσισε να οργανώσει άμεσα μια επιτόπια επίσκεψη για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι όσοι ντόπιοι κάτοικοι συμμετάσχουν τη βλάβη που έχει ήδη προκληθεί και να συζητήσουμε επί τόπου τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. 

    Φωτογραφίες από εκσκαφές στο αιολικό πάρκο ‘Πλατανιστός’

    Καστανόλογγος

    Οι περιφράξεις 42 αυτοφυών δενδρυλίων καστανιάς που έγιναν τον Μάιο στέκουν ακέραιες και δεν έχουν υποστεί καμιά ζημιά μέχρι σήμερα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες, οι ατομικές περιφράξεις ήταν το ελάχιστο βήμα που μπορούσε να γίνει για να αναγεννηθούν ορισμένα δέντρα. ΄Οταν η προστασία του Καστανόλογγου γίνει αίτημα περισσότερων ντόπιων κατοίκων, πιθανόν η Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε πιο γενναίες αποφάσεις.

    Από οικονομική σκοπιά η προστασία του Καστανόλογγου και της ορεινής φύσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη συγκυρία που ζούμε καθώς ο τόπος έχει ανάγκη να στραφεί σε νέες πηγές ανάπτυξης στο πεδίο του τουρισμού και της παραγωγής αγροτικών αγαθών. Όμως δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ανάπτυξη ορεινού τουρισμού, εάν αφήσουμε τις αιολικές εταιρείες να κατεδαφίσουν το βουνό και τη φύση του.

    Για τον ΣΠΠΕΝΚ

    Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη
    Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης