Εξόρμηση στο φαράγγι του Δημοσάρη
  •  

    Μία από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ελλάδα βρίσκεται στη Νότια Εύβοια και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη της Καρύστου( μπορείτε να πάτε είτε οδικώς από την Αθήνα-περίπου 2.30 ώρες, είτε από το λιμάνι της Ραφήνας περίπου 1 ώρα ) και δεν είναι άλλη από το φαράγγι του Δημοσάρη. Βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά της Όχης, έχει μήκος 10 χλμ και ξεκινάει από τη θέση πετροκάναλο ύψους 950 μέτρων και καταλήγει στο χωριό Λενοσαίους και στην παραλία του Καλιανού.


    Η διαδρομή είναι μέσα στην καρδιά του καταπράσινου βουνού με μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Μετά την περιοχή Κρύα βρύση θα βαδίζετε δίπλα στο ρέμα του Δημοσάρη που διασχίζει το βουνό κι έρχεται να ενωθεί στο τέλος του με το γαλάζιο του αιγαίου! Αυτό που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό είναι οι περίφημες κολυμπήθρες, στην περιοχή Σκάλα Λενοσαίων, φυσικές πισίνες που σχηματίζονται από μικρούς καταράκτες με πεντακάθαρα κρυστάλινα νερά. 

    Εκεί μπορείτε αν το λέει η καρδιά σας να βουτήξετε στο κρυστάλινο νερό δίπλα στους υπεραιωνόβιους πλάτανους και τις καστανιές. Αν σταθείτε τυχεροί μπορείτε να δείτε ψηλά στον ουρανό γεράκια κι αετούς να σας παρακολουθούν από ψηλα, ενώ υπάρχουν και πολλά είδη πεταλούδων κι αμέτρητες μπλε λιβελούλες που θα σας συντροφεύουν σε όλη τη διαδρομή. Σαν οδηγός πεζοπορίας βουνού στα γκρουπ που οδηγώ διηγούμαι πάντα την ιστορία των 2 μικρών αδερφών δράκων, κι όλα τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα βάζουμε όλοι από μία πέτρα στη στιβα φιλίας των πεζοπόρων. Η διάρκεια κατάβασης είναι από 4.30-5 ώρες για αρχάριους ενώ για πιο προχωρημένους-αθλητικούς τύπους λιγότερο από 4 ώρες μαζί με τις στάσεις για μπάνιο. 

    Η διάσχιση του είναι αρκετά κατηφορική για τα πρώτα χιλιόμετρα, με αρκετά καλή σήμανση ενώ υπάρχει ακόμη σε μεγάλο τμήμα και λιθόστρωτο μονοπάτι που χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα κι ήταν η κύρια οδός που συνέδεε τα χωριά της περιοχής με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκδρομές διοργανώνονται κάθε Σαββατοκύριακο για όλο το μήνα Αύγουστο και μπορείτε να βρείτε πληροφορίες από τον οργανισμό του δήμου Καρύστου. Για μένα προσωπικά είναι μία εμπειρία ζωής που όλοι πρέπει να τη ζήσουν. Φορέστε λοιπόν ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια το καλύτερο χαμογελό σας και ξεκινάμε!