Ξεκινάει το κούρεμα στις τράπεζες!!!Διαβάστε τις λεπτομέρειες..
  •  trapezes

    Ξεκινάει το κούρεμα στις τράπεζες!!!Διαβάστε τις λεπτομέρειες..

    Λίγο πριν κλείσει η αξιολόγηση από την ΕΚΤ…

    Ιστορικής σημασίας κρίνεται από τους τραπεζικούς κύκλους, η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, μία από τις μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της χώρας μας, να προχωρήσει σε εθελοντικό άτυπο κούρεμα των ομολογιούχων της, προκειμένου να καλύψει μέρος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα stress tests.

    Η τράπεζα υπέβαλε σήμερα δημόσια πρόταση για την εξαγορά ομολόγων της, προσφέροντας στους ομολογιούχους μετοχές ή μετρητά. Η εξαγορά θα γίνει σε τιμές κοντά στις αγοραίες, οι οποίες είναι έως και 85% χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Με αυτό το άτυπο κούρεμα θα εξοικονομηθεί ποσό της τάξεως των 380- 450 εκατ. ευρώ, το οποίο θα μειώσει το λογαριασμό που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιώτες μέτοχοι.

    Η διαδικασία αυτή αναμένεται την αρχζή της διαδικασίας πάνω στην οποία θα «πατήσουν» και οι Εθνική, Alpha, Eurobank – οι οποίες καλούνται επίσης να βρουν τρόπους για να περιορίσουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

    Αν δεν αποδεχθούν την προτεινόμενη ανταλλαγή με μετρητά ή μετοχές, οι κάτοχοι υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης κινδυνεύουν να υποστούν υποχρεωτικό κούρεμα ή μετατροπή σε μετοχές – ενδεχομένως με δυσμενέστερους όρους.

    Οι κάτοχοι ομολόγων κύριας εξασφάλισης δεν διατρέχουν με το υφιστάμενο θεσμικό καθεστώς αντίστοιχο κίνδυνο, παρά μόνο σε περίπτωση «κουρέματος» !

     

    H δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς αφορά υβριδικά, μειωμένης εξασφάλισης και senior bonds συνολικής ονομαστικής αξίας 1, δισ. ευρώ. Από αυτά στα χέρια τρίτων βρίσκονται τίτλοι αξίας περίπου 594 εκατ. ευρώ – τους υπόλοιπους έχει ήδη εξαγοράσει η τράπεζα.

    Λεπτομέρειες για τις τιμές προσφοράς θα γίνουν γνωστές εντός της ημέρας, δεδομένου ότι η διαδικασία ξεκινά σήμερα και λήγει στις 4 Νοεμβρίου.

    Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον υπάρξει πλήρης αποδοχή της προσφοράς από τους κατόχους των τίτλων, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει 380 έως 450 εκατ. ευρώ.
    Τι αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς

    Η προσφορά αφορά όλους τους εκκρεμείς προνομιακούς τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου της Piraeus Group Capital συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ, τους subordinated τίτλους της Piraeus Group Finance PLC ύψους 400 εκατ. ευρώ με λήξη το 2016 και τους τίτλους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5% της Piraeus Group Finance PLC, που λήγουν τον Μάριο του 2017.

    Η επαναγορά θα πραγματοποιηθεί έναντι νέων μη ανταλλάξιμων τίτλων (non trasferable receipts).

    Η κίνηση έχει στόχο να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας, που έχει πληγεί από τις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα.

    Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας προσφοράς ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 4 Νοεμβρίου, στις 9 π.μ. (ώρα Λονδίνου). Η ημερομηνία διακανονισμού εκτιμάται ότι θα είναι “γύρω” στις 9 Νοεμβρίου.

    Αν συναινέσουν τα 2/3 των ομολογιούχων, η πρόταση αυτή γίνεται υποχρεωτική για το σύνολο των ομολογιούχων κάθε σειράς.