Κωνσταντοπούλου: Ντροπή η κατάργηση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος
  • Κωνσταντοπούλου: Ντροπή η κατάργηση της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος

     

    «Επειδή έχω μάθει να μιλώ με ειλικρίνεια, θα σας πω ότι τη χαρά μου για την πραγματοποίηση του σημερινού συνεδρίου στιγματίζει η λύπη και η θλίψη μου για το γεγονός ότι η παρακαταθήκη και η προεργασία που έγιναν από τη Βουλή, την ακριβώς προηγούμενη περίοδο, όχι απλώς δεν αξιοποιούνται, αλλά δυστυχώς καταργούνται».

    Τα παραπάνω ανέφερε η πρώην πρόεδρος της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλουαναφορικά με την σκανδαλώδη και προκλητική απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να καταργήσει εν μια νυκτί την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

    Μιλώντας σε στρογγυλή τράπεζα της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου με θέμα «Το Δημόσιο Χρέος υπό το φως του Συνταγματικού και του Διεθνούς Δικαίου», που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής των Ελλήνων και διεξάγεται υπό την αιγίδα της καταργηθείσας πλέον Επιτροπής, η

    κ. Κωνσταντοπούλου

     

    τόνισε πως «τα δικαιώματα και τη δημοκρατία πρέπει να μην τα κλαίμε όταν τα σκοτώνουμε, αλλά οφείλουμε να τα περιφρουρούμε».

    Κάνοντας εκτενή αναφορά στους λόγους και στην ανάγκη που επέβαλαν τη δημιουργία της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, η πρώην πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η επιτροπή προχώρησε σε ενδεδειγμένες και επιβεβλημένες ενέργειες ελέγχου του δημοσίου χρέους και κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία αποτελούν κόλαφο για τη διεθνή κοινότητα.

    Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, τα δύο πορίσματα της Επιτροπής κατέδειξαν ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, και με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, παραβιάστηκαν οι πιο θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές, καταπατήθηκαν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με πρώτα από όλα τα κοινωνικά, και υπήρξε παράβαση της νομιμότητας σε πλείστες περιπτώσεις».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
    Κατήργησαν νύχτα την Επιτροπή της Ζωής για το χρέος

    Κατήργησαν νύχτα την Επιτροπή της Ζωής για το χρέος

    Η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι η κατάργηση της Επιτροπής είναι μια σαφής προσπάθεια να παρεμποδιστεί κάθε διενέργεια περαιτέρω εργασίας, τονίζοντας ότι νιώθει «ντροπή και τεράστια θλίψη» για την απόφαση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων να κηρύξει αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ τη λήξη εργασιών της Επιτροπής.

    «Όταν παρεμποδίζουμε την έρευνα του δημοσίου χρέους, του τρόπου που επιβάλλονται αδυσώπητα και κοινωνιοκτόνα μέτρα, όταν κινητοποιούνται οι θεσμοί για την ισοπέδωση της κοινωνίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τότε δεν μπορεί παρά να κριθούμε όλοι από την ιστορία», υπογράμμισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

     

    Παράλληλα, η πρώην πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για «σκοτεινές περιόδους και ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών» με στόχο, όπως υποστήριξε, «να φιμωθεί κάθε φωνή που αποκαλύπτει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

     

    Την ίδια ώρα, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ερωτήματα για τους λόγους που η κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πόρισμα της Επιτροπής και υποστήριξε ότι προκάλεσε τις εθνικές εκλογές, σε συνεννόηση με τους δανειστές, κατά παράκαμψη της Βουλής, ώστε να «εξαφανίσει όσους αντιστέκονταν».

     

    «Πεπλανημένα υπερασπίστηκα τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύοντας ότι οι αποφάσεις του ήταν αποτέλεσμα μόνο εκβιασμού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «με τόσο συστηματικό και ψυχρό τρόπο καταργεί εναλλακτικές κι εργαλεία».

    «Γιατί με το που εκλέχθηκε η νέα Βουλή, με δοτούς βουλευτές - αφού δεν έγινε σταυροδοσία και επιλέχθηκαν μέχρι και κυβερνητικά στελέχη να είναι βουλευτές - μια από τις πρώτες ενέργειες ήταν να αφαιρεθεί αυτό το πόρισμα από την ιστοσελίδα της Βουλής; Γιατί η επόμενη ενέργεια ήταν να εκδιωχθεί η Επιτροπή από τα γραφεία της; Γιατί μετά ήρθε αυτή η χθεσινή τρομακτική ενέργεια του νέου Προέδρου της Βουλής να καταργήσει την Επιτροπή που διενεργεί λογιστικό και νομικό έλεγχο του χρέους;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου.

    «Αυτά τα κάνει κάποιος που δεν έχει εναλλακτική και εξαναγκάζεται ή τα κάνουν πια αποφασισμένοι, παραδομένοι σε μια πολιτική, η οποία είναι αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική και αντικοινωνική, και κυρίως παράνομη. Δυστυχώς, συμβαίνει το δεύτερο...», κατέληξε η πρώην πρόεδρος της Βουλής.