Ερωτήματα που ζητούν άμεσες απαντήσεις
  •  

    Ο Δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος και το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλουν να πάρουν θέση για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη περιοχή οι ανεξέλεγκτες και σωρηδόν αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων. 
    Ο Δήμαρχος Καρύστου οφείλει να ενημερώσει τη τοπική κοινωνία και το δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί δημοσίως.

    Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος της Ν. Καρυστίας θέτει και πάλι παλαιότερο αίτημα του να συζητηθούν στο Δ. Σ. Καρύστου η νέα επικείμενη μαζική εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών.


    Αυτά είναι μερικά βασικά ερωτήματα που θέτει προς συζήτηση στο  Δημοτικό Συμβούλιο με σχετικό αίτημα ο Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ και περιμένει απαντήσεις

    Προς: 
    1. Δήμαρχο Δήμου Καρύστου κον. Λευτέρη Ραβιόλο 
    2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κον. Αλκιβιάδη Βόσσο

    Στις 5/10/2015 εγκρίθηκαν  75 ανεμογεννήτριες της εταιρείας RF Energy στον Καβοντόρο που μαζί με τις εταιρείες Εnel και ΤΕΡΝΑ ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των ανεμογεννητριών που πρόκειται να εγκατασταθούν στην Οχη και τον Καβοντόρο σε 209 (560MW). Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα η γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος- Πλατανιστός είναι έτοιμη για τη μεταφορά ισχύος 555 MW από 20 νέα αιολικά πάρκα. Με άλλα λόγια στα όρια του Δήμου Καρύστου θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 1115 MW. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αιολικών πάρκων σε κατοικημένη περιοχή (!).

    Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι βαθιές και καθοριστικές για το μέλλον του τόπου μας και περιληπτικά περιλαμβάνουν :
    • Αλλαγή του χαρακτήρα της Νότιας Καρυστίας από αγροτική – τουριστική περιοχή σε ενεργειακό κέντρο.  
    • Αλλαγή στη χρήση γης υπέρ των αιολικών πάρκων που θα εκτοπίσουν και θα υποβαθμίσουν τις τοπικές δραστηριότητες και την αξία της γης (φυσιολατρικός τουρισμός, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, παραθεριστική κατοικία).
    • Ανεπανόρθωτη βλάβη στην άγρια φυσική ομορφιά της ορεινής φύσης της Νότιας Καρυστίας.
    • Εκτεταμένες διαβρώσεις εδαφών και κατολισθήσεις λόγω των χιλιάδων κυβικών μέτρων εκσκαφών σε έντονες κλίσεις.
    • Εκτροπή του ρου των επιφανειακών υδάτων (π.χ εποχικοί χείμαρροι, πηγές) που ενδέχεται να επηρεάσουν τα υπόγεια ύδατα και την υδροληψία των χωριών.
    • Ακουστική όχληση για τα χωριά που θα περιτριγυριστούν με ανεμογεννήτριες (π.χ Πλατανιστός).
    • Υποβάθμιση αρχαιολογικών και ιστορικών θέσεων (π.χ Δρακόσπιτο, Δρακότειχος, Αρχάμπολη, αρχαία λατομεία).
    Με την παρούσα επαναλαμβάνουμε παλαιότερο αίτημα μας να οργανώσετε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων και τις επιπτώσεις που θα έχουν στον τόπο μας. 
    Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να τοποθετηθεί δημοσίως και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία πώς αντιμετωπίζει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα το οποίο θα επηρεάσει βαθιά την πορεία του τόπου μας τα επόμενα χρόνια.