Βράβευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου
  •  

    Βράβευση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

    Το σχολείο μας διακρίθηκε στο διαγωνισμό που προκήρυξε η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας με θέμα : « Οι μαθητές της Στερεάς Ελλάδας γράφουν για την ιστορία του σχολείου τους»
     

    Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του διαγωνισμού ξεκίνησε μετά από πρόταση των Τμημάτων Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Στερεάς Ελλάδας. Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων Τοπικής Ιστορίας , τα οποία προσφέρουν σημαντικά και πολλαπλά οφέλη σε εκπαιδευτικούς , μαθητές , αλλά και σε τοπικές κοινωνίες.

    Η επιτροπή αξιολόγησης του μαθητικού διαγωνισμού επέλεξε να βραβεύσει 8 συνολικά μαθητικές εργασίες , οι οποίες ανταποκρίνονται στα κριτήρια και τις προδιαγραφές του διαγωνισμού.

    Τα σχολεία που βραβεύτηκαν είναι τα εξής : 

      • 1ο Δ.Σ. Χαλκίδας ( Εύβοια)
      • 2ο Δ.Σ. Αρτάκης ( Εύβοια)
      • ΓΕΛ Αμφίκλειας ( Φθιώτιδα )
      • 2ο Δ.Σ. Καρύστου ( Εύβοια)
      • 10ο Δ.Σ. Λαμίας ( Φθιώτιδα )
      • Δ.Σ. Καινούριου ( Φθιώτιδα )
      • Γυμνάσιο Άμφισσας ( Φωκίδα) 
    Σε κάθε μία από τις παραπάνω σχολικές μονάδες δίδεται ως βραβείο εκπαιδευτικό υλικό προτίμησής τους , το οποίο αντιστοιχεί σε χρηματικό ποσό αξίας περίπου 500 €.

    Η βράβευση του σχολείου μας θα πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση με θέμα: « Το Διδασκαλείο & η Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας : ένας αιώνας εκπαιδευτικής ιστορίας» που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας , η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδας , η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων , την Κυριακή 24 Ιανουαρίου , στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και ώρα 11 π.μ.

    Από τη Διεύθυνση του σχολείου


    Δείτε την Ιστορία του Σχολείου όπως αναγράφετε στην 
    Ιστοσελίδα

     του σχολείου

     

    Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
    Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου ιδρύθηκε το 1989 , όταν το 1ο Δημοτικό έγινε υπερπλήρες και οι αίθουσες δεν επαρκούσαν .
     

    ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑ

     
    Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου από το 1989 μέχρι και το 2010 στεγάσθηκε σε ακατάλληλο χώρο , που προορίζονταν για σούπερ – μάρκετ . Η πολιτεία είχε τότε υποσχεθεί ότι η στέγασή του εκεί θα ήταν προσωρινή και σύντομη , μέχρι την κατασκευή καινούριου διδακτηρίου , το οποίο όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. 
     


    Ξεκίνησε σαν 6/θέσιο και μέχρι σήμερα λειτουργεί έτσι , μόνο που σε δεδομένη χρονική στιγμή , το 2001 , προήχθη οργανικά και μόνο σε 12/θέσιο , ώστε να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να διεκδικήσουν με περισσότερες πιθανότητες την κατασκευή νέου διδακτηρίου.

    Για προαύλιο χρησιμοποιούνταν ο δρόμος που περνούσε μπροστά από το σχολείο , στην οδό Σαχτούρη , και μέρος από τους βορινούς κήπους του Γιοκαλείου Ιδρύματος .


    Παρά τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας το σχολείο λειτουργούσε απρόσκοπτα όλα αυτά τα χρόνια , διαθέτοντας Η/Υ , πίνακες πορσελάνης , τηλεόραση – βίντεο , εργαστήριο χημείας και δανειστική σχολική βιβλιοθήκη.

    Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής γινόταν στο παρακείμενο χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην Γυμνασίου Καρύστου , χώρος που στο μέλλον θα στεγάσει το νέο διδακτήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου.


    Το σχολικό έτος 2010-2011 ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου , αφού δεν τηρήθηκε καμιά από τις υποσχέσεις για 22 ολόκληρα χρόνια , αποφάσισαν την κατάληψη του χώρου και πίεσαν την πολιτεία για τη μεταστέγαση του σχολείου σε ένα ασφαλές κτίριο.

     
    Με το υπ. αριθμ. 5362 / 30-8-2011 έγγραφό της η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εισηγείται στο Δήμο Καρύστου τη μεταστέγαση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρύστου στο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων.

     


     

    Από το σχολικό έτος 2011- 2012 μέχρι και σήμερα το 2ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων , με την προσθήκη και δύο λυόμενων αιθουσών.

    Το σχολικό έτος 2013-2014 κατασκευάστηκε γήπεδο μπάσκετ- βόλει , με προσφορά της ΔΕΔΔΗΕ .

     

     


    Το συγκεκριμένο διδακτήριο είναι δωρεά των αδερφών Κότσικα , όπως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου και πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1925-1926.

    Το 1940 , με την κήρυξη του πολέμου το σχολείο έκλεισε και άνοιξε ξανά το 1944. Μετά την κατοχή στο σχολείο λειτούργησαν τα συσσίτια που πρόσφερε η Ούντρα , υπηρεσία του ελληνικού κράτους. Τα εστιατόρια λειτουργούσαν στη υπόγεια αίθουσα του σχολείου.

    Κατά την περίοδο της Κατοχής, κατά μαρτυρίες ανθρώπων που μαθήτευσαν στο συγκεκριμένο σχολείο , γίνονταν δικαστήρια του Ε.Α.Μ.

    Δίπλα στο σχολείο υπήρχε και το σπίτι του δασκάλου , ένα κτίριο 100 τ.μ. περίπου , που μέχρι το 1988 φιλοξενούσε δασκάλους , αλλά σήμερα είναι ακατάλληλο.

    Σχετικά με την οργανικότητά του διαπιστώνεται από τα επίσημα έγγραφα ότι τα περισσότερα χρόνια λειτούργησε σαν 3/θέσιο και σαν 2/θέσιο και τα τελευταία χρόνια ως 1/θέσιο. Το σχολικό έτος 2009-2010 ήταν το τελευταίο έτος λειτουργίας του , πριν συγχωνευτεί με το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου.

    Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το σχολείο των Καλυβίων παρέμεινε κλειστό , γεγονός που στεναχωρούσε τους κατοίκους του χωριού , που με αγώνα και θυσίες το είχαν κρατήσει ανοικτό όλα τα τελευταία χρόνια. Φανταστείτε , λοιπόν , πόσο μεγάλη ήταν η χαρά τους όταν την επόμενη χρονιά επαναλειτούργησε το διδακτήριο , σαν 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου, με πλήθος μαθητών ( 123 μαθητές ).