Κλίμα κατηγοριων και προσβολών εναντίον του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ στο Δ.Σ για την επέλαση των νεων Αιολικών.
  •  

    Τι έγινε στη συζήτηση του Δ.Σ. για την επέλαση των Αιολικών πάρκων στη Νότια Καρυστία.
    -Θετικοί στην επέλαση Ραβιόλος, Μανώλης. Αντίθετοι να καταντήσει η Νότια Καρυστία ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο, Παπαλυμπέρης, Βρανά-

    Στις 9/3/2016 συγκλήθηκε το Δημοτικό Συμβουλιο του Δήμου Καρύστου, κατόπιν σχετικής αίτησης του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ), για να συζητήσει την εγκατάσταση των νέων Αιολικών Πάρκων. 
    To κλίμα της συνεδρίασης καθορίστηκε από την παρουσία πολλών ιδιοκτητών γης που εκτόξευαν κατηγορίες και προσβολές εναντίον 
    του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των θέσεων μας. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία των επαγγελματικών φορέων, είτε άλλων κατοίκων που τους αφορά  άμεσα η εξάπλωση των  Αιολικών Πάρκων. Οι τοποθετήσεις όσων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου  πήραν το λόγο, περιορίστηκαν είτε στο ιδιοκτησιακό  είτε σε γενικόλογες απόψεις. Οι αριθμοί και τα στοιχεία που καταθέσαμε  για τους δρόμους, τα δίκτυα, τις ανεμογεννήτριες και τις συνέπειες που θα έχουν για το μέλλον της Νότιας Καρυστίας δεν έγιναν αντικείμενο μιας σοβαρής συζήτησης.

    Τόσο ο νυν  Δήμαρχος Λευτέρης Ραβιόλος όσο και ο τέως Δήμαρχος  Νίκος Μανώλης δήλωσαν αισιόδοξοι ότι τα αιτήματα των ιδιοκτητών γης θα ικανοποιηθούν.  Ο νυν Δήμαρχος, δείχνοντας τη θετική στάση του απέναντι στα νέα Αιολικά Πάρκα, διαβεβαίωσε ότι  θα υπάρξουν θέσεις εργασίας, οι εταιρείες θα ελέγχονται για τυχόν παραβάσεις και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι δυνατόν να αποφευχθούν. Αντιρρήσεις για τα νέα Αιολικά Πάρκα εξέφρασε η Κούλα Βρανά, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, που παρατήρησε ότι οι εταιρείες δεν ενδιαφέρονται ούτε για περιβάλλον, ούτε για τους κατοίκους, παρά μόνο για το συμφέρον τους  και προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους εκμεταλλεύονται τη φτώχια του ντόπιου πληθυσμού. Ο Σίδερης Παπαλυμπέρης, επικεφαλής του Συνδυασμού Αλλιώς, δήλωσε προσωπικά  αντίθετος  στα νέα Αιολικά Πάρκα που θα αναπτυχθούν ανεξέλεγκτα, εφόσον τα προηγούμενα χρόνια δεν έγινε ένας χωροταξικός σχεδιασμός που θα περιόριζε τον αριθμό και τη χωροθέτησή τους.  Η συνεδρίαση έληξε με την πλάστιγγα  να γέρνει υπέρ της εγκατάστασης  νέων αιολικών πάρκων.

     

    Η πρόθεσή μας να προκαλέσουμε μια ουσιαστική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το τι σημαίνει εγκατάσταση 1.126 MW στη Νότια Καρυστία απέβη  μάταιη και άκαρπη. Αυτό που ενδιαφέρει όσους εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση είναι πρώτα να ικανοποιηθούν τα όποια  συμφέροντα, ενώ δεν δείχνουν να προβληματίζονται για τη μακροπρόθεσμη βλάβη που θα υποστεί   η περιοχή και οι κάτοικοι στο σύνολο τους. ΄Αραγε η σιγή των τοπικών φορέων  και της ευρύτερης  τοπικής  κοινής γνώμης σημαίνει αποδοχή; 

    Αν αφήσουμε τα πράγματα να πάνε όπως πάνε θα οδηγηθούμε σε μια περιβαλλοντική καταστροφή που θα γυρίσει πίσω σε μας με δυσάρεστες επιπτώσεις.

    Θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που δεν θέλουν η Νότια Καρυστία να καταντήσει ένα τεράστιο Αιολικό Πάρκο, γι αυτό καλούμε όποιον έχει την ίδια άποψη να υπογράψει το ψήφισμα που υποβάλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

    Το ψήφισμα μαζί με τις υπογραφές θα σταλεί στο Δήμο Καρύστου, την Περιφέρεια και άλλες υπηρεσίες ως διαμαρτυρία όσων διαφωνούμε με την εξάπλωση των Αιολικών Πάρκων.

                                                      Για τον ΣΠΠΕΝΚ

                      Η Πρόεδρος                                                        Ο Γραμματέας

                   Χρυσούλα Μπερέτη                                         Θανάσης Μπινιάρης


     


    Υπογράψτε το ψήφισμα και πείτε 
    OXI στα νέα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Καρύστου
    ΕΔΩ

    Το Ψήφισμα
    Η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων ισχύος 1.126 MW θα μετατρέψει τη Νότια Καρυστία σε κορεσμένη βιομηχανική ζώνη αιολικής ενέργειας και θα κατατάξει το Δήμο Καρύστου σε έναν από τους ενεργειακούς Δήμους της χώρας. Πρόκειται να αλλάξει ριζικά η φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του τόπου μας και να χάσει οποιαδήποτε αξία έχει για τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Το φυσικό περιβάλλον θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα από τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, τις εκσκαφές, τα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης και από την κυριαρχία των τεράστιων ανεμογεννητριών σε όλη την έκταση της περιοχής. Η προστατευόμενη περιοχή της Οχης και τα σπάνια τοπία της θα καταντήσουν ένα απέραντο εργοτάξιο. Τα οφέλη που προσδοκούν ορισμένοι είναι μηδαμινά μπροστά στη καταστροφή που θα αντικρίσουμε και τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις κατολισθήσεις, τις διαβρώσεις και την αλλαγή των επιφανειακών υδάτων.

    Οι υπογράφοντες αυτό το ψήφισμα, ζητούμε:

    ▪ Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου, αφού σκεφτεί καλά τις συνέπειες, να πάρει αρνητική απόφαση στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.
     
    ▪ Να μην δεχτεί να ανοιχτούν δρόμοι σε τοποθεσίες φυσικού κάλλους και αρχαιολογικής σημασίας όπως ενδεικτικά είναι: οι κορφές της Οχης, οι πλαγιές πλησίον του Δημοσάρη, ο Καστανόλογγος, η Ανατολή, η Αρχάμπολη, η Κερασιά κ.α.

    ▪ Να προστατεύσει τα συμφέροντα της τοπικής οικονομίας (τουρισμός, κτηνοτροφία, μελισσοκομία) που θίγονται ευθέως καθώς και την ποιότητα ζωής των κατοίκων που θα υποστούν βαριές συνέπειες.

    Υπογράψτε το ψήφισμα και πείτε OXI στα νέα Αιολικά Πάρκα στο Δήμο Καρύστου