Στα απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο
  • Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος περίπου 60 χλμ., αλλά τα 40 από αυτά είναι χωμάτινα.

    Αφετηρία σας είναι η πόλη της Καρύστου, η οποία θα είναι και η βάση σας, αφού μόνον εδώ υπάρχουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

    Μέχρι το Ακρωτήριο του Καφηρέα όπου θα καταλήξετε θα έχετε περάσει σχεδόν από όλα τα απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο, μέσα από μία σχετικά βατή διαδρομή, την οποία τέμνουν συνεχώς ποτάμια και φαράγγια και χρειάζεται προσοχή.

    Στα 20 χλμ. οδήγησης θα συναντήσετε το χωριό του Πλατανιστού: είναι το μεγαλύτερο της περιοχής και έχει αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε, όπως τα δύο γεφύρια του (ένα ηπειρώτικο και ένα τούρκικο), τους καταρράκτες, νερόμυλους, πηγές και τον αρχαιολογικό χώρο στα Ελληνικά όπου βρίσκεται και η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

    Έξω από τον Πλατανιστό, ο δρόμος οδηγεί στην παραλία Ποτάμι (υπάρχει και πινακίδα).

    Ο Αντιάς είναι το επόμενο χωριό που θα συναντήσετε και φημίζεται για το γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, το οποίο όμως δύσκολα θα ακούσετε στις μέρες μας.

    Η διάλεκτός τους περιλαμβάνει σφυρίγματα-συλλαβές, τα οποία- όπως εικάζεται- έφεραν στην περιοχή οι κάτοικοι της Αίνου Θράκης στα 1469, όταν μεταφέρθηκαν εδώ ως αιχμάλωτοι μετά τη λεηλασία του Βενετού ναυάρχου Κανάλε.

    Έξω από τον Αντιά, αριστερός χωματόδρομος οδηγεί στον Καστανόλογγο της Όχης, το περίφημο καστανοδάσος της περιοχής.

    Το Κόμιτο απέχει μόλις 6,5 χλμ. από τον Αντιά και τη ράχη ανάμεσά τους είχαν χρησιμοποιήσει οι Ενετοί ως σύνορο για την εγκατάσταση των Αρβανιτών.

    Έξω από το Κόμιτο, δεξιά διακλάδωση οδηγεί στον Ευαγγελισμό (Δράμεσι), ενώ αν συνεχίσετε ευθεία στον κεντρικό ασφαλτόδρομο θα φθάσετε έπειτα από 5 χλμ. στο ασφαλτοστρωμένο χωριό Καψούρι, το όνομα του οποίου σημαίνει «δριμύ ψύχος» και στέκεται κοντά στο φαράγγι της Αρχάμπολης, όπου εικάζεται πως υπήρχε αρχαία πόλη με λιμάνι, ακρόπολη και ορυχεία.

    Η επόμενη διακλάδωση στα 3 χλμ. οδηγεί στο έρημο Δρυμονάρι, σε ακόμη 3,5 χλμ. βρίσκεστε στο Θύμι, το οποίο κατοικούν ακόμη μερικές οικογένειες, και σε 2 χλμ. από το Θύμι φθάνετε στη Ζαχαριά.

    Στη διακλάδωση που θα συναντήσετε μετά τη Ζαχαριά θα οδηγήσετε ευθεία, όπως και στην επόμενηεκτός κι αν θέλετε να επισκεφτείτε την Αμυγδαλιά, το πιο ζωντανό χωριό της περιοχής που έχει και παραλία, οπότε θα στρίψετε δεξιά.

    Συνεχίζοντας στον κεντρικό δρόμο θα δείτε τους Βρέστηδες και έπειτα την Πρινιά, ενώ ακολουθώντας τις δεξιές διακλαδώσεις θα φθάσετε στο Κάβο Ντόρο και τον περίφημο βράχο Αράπη ... φόβο και τρόμο των ναυτικών.

    Από τα πολλά ναυάγια που έχουν γίνει εδώ το ακρωτήρι ονομάστηκε και Ξυλοφάγος, ενώ Χρυσό Ακρωτήρι (Cavo D΄ Οro) ονομάστηκε από τα μεταλλεία χρυσού, αργύρου και γαληνίτη που ανακάλυψαν οι Φοίνικες χρυσοθήρες θαλασσοπόροι στην περιοχή.

    Στη «μύτη» του κάβου βρίσκεται και το εκκλησάκι του ΑϊΓρηγόρη.


    © 2010 .e-karystos.gr
    To περιεχόμενο και οι υπηρεσίες μας διατίθενται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική τους χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση σε οποιοδήποτε άλλο μέσο καθώς και για εμπορικούς σκοπούς, χωρίς την γραπτή άδεια μας.
    -----
     Βρείτε αυτό που ψάχνετε γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.
    Η Σχεδίαση και η Διαχείρηση του γίνεται από τo
    .e-karystos.gr